.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 18:33:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z podłaczeniem nowego radia
PostNapisane: 23.lut.2006 12:58:10 
Użytkownik

kupiłem nowe radio pioneera po podłaczeniu do kostek tylne głosniki nie działaja jest to audi a4 wczesniej było radio seryjne.czy ktos spotkał sie z takim problemem??

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2006 13:21:27 
Użytkownik

Witam, a czy w orginalnym radiu głośniki działały??sam posiadam radio pioneera i w moim jest mozliwośc po prostu wyłączenia tylnych kanałów a podłączenia wzmacniacza zamiast nich..orginalnie jak kupiłem radio to tak właśnie miałem dopiero po konfiguracji mozna było to zmienic wszystko powinno być w instrukcji(ja akurat takowej nie posiadałem i troszke mi dało do myslenia zanim do tego doszedłem)

Tytuł: RE: problem z podłączeniem.
PostNapisane: 23.lut.2006 13:43:56 
Użytkownik

Witam.

Problem w tym przypadku tkwi w tym, iż tylne głożniki pracują w systemie aktywnym i dlatego nie sa wyprowadzone we wtyczce ISO razem z głośnikami przednimi. Zapewne w oryginalnym radiu miałeś 3 wtyczki a do nowego pionka podłączasz tylko dwie wtyczki ISO. Z pierwszą nie ma bólu ponieważ na niej masz zasilanie, masę, +12 po kluczyku, sterowanie elektryczna anteną itd. Natomisat druga wtyczka zamisat stanardowego wyjścia na głośniki przód i tył ma tylko dwa głośniki przód. Głośnii tylnie podłaczone są za pomocą trzeciej wtyczki na którą idzie z orginalnego radia sygnał na wzmacniacz. W pionku możliwości podłaczenia tak chop siup tej trzecie wtyczki nie masz więc wyjscia masz napewno przynajmniej 2.

1. Jeśli w pionku masz wyjscie RCA (cinch) możesz kupić przejściówkę za pomocą której podłączysz trzecią wtyczkę (tą od głośników aktywnych tylnich do radia ). Wtedy będziez miał tak iż radio pociągnie z własnej koncowki mocy przednie głosniki a na tylnie poda sygnał z przedwzmacniacza. Wyjscie to jest moze i proste lecz prawda jest taka iż radio zapewne dysponuje wieksza moca niz wzmacniacz glosnikow tylnich. Bedziesz mial kiepski efekt koncowy jesli chodzi o odsluch.

2. Możliwośc to po prostu wywalenie wzmacniacza z tylnych glosnikow i podpiecie ich bezposrednio pod radio wpinajac sie we wtyczke ISO-Audio.
Hmm najlepiej byłoby pociągnać nowe kabelki, z braku laku istniej praktyczne wykorzytanie istniejących kablii, jednak nie polecam. Powiem wiecej odradzam.

W razie potrzeby schemaciku jak i co podlaczyc sklece cos i moge podeslac na maila.

Pozdrawiam. Paweł

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2006 13:46:39 
Użytkownik

Auto: A8, R8
Masz tylnie pasywne glosniki
Musisz je wymienic na standartowe

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2006 15:02:06 
Klubowicz

Lokalizacja: GLIWICE Furak1:CC 900 Furak2:CIVIC 07 Furak3:BMW M3 Cabrio Moto:GSX-R 750K3
niechce zakładać nowego tematu, więc sie podłącze.
Mam u siebie seryjne radyjko(długie) i chciałbym wstawić normalne,jak ię domyślam potrzebny jest jakiś adapter, z tego co widziałem to w tym miejscu jako adapter sluzy zapalniczka.Ja mam u siebie zapalniczke koło lewarka od biegów, przy ręcznym.Trzeba to przełożyc??, czy dokupić jakiś adapter z dziurą na zapalniczkę?Jeśli tak to gdzie dostanę coś takiego??

Auto A6 AEL

ZAPRASZAM http://www.nawydmie.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2006 16:18:31 
Użytkownik

Dawido napisał(a):
Witam, a czy w orginalnym radiu głośniki działały??sam posiadam radio pioneera i w moim jest mozliwośc po prostu wyłączenia tylnych kanałów a podłączenia wzmacniacza zamiast nich..orginalnie jak kupiłem radio to tak właśnie miałem dopiero po konfiguracji mozna było to zmienic wszystko powinno być w instrukcji(ja akurat takowej nie posiadałem i troszke mi dało do myslenia zanim do tego doszedłem)

w orginalnym radiu głosniki dzialaly

Tytuł:
PostNapisane: 27.lut.2006 14:49:52 
Użytkownik

Auto: Szukam C5 ACK
Mam to samo!!! Lecz wywalone przedwzmacniacze z tylnych glosnikow. Elektryk uzyl tych samych kabli jednak po miesiacu nie dziala mi jeden tytlni glosnik, tzn dziala (wymontowalem glosnik i podlaczylem go na krotkie kable i lezal na siedzeniu i gral) jednak jak podepne kostke to od razu przestaje wszystko grac. Tak jak by bylo zwarcie z masa. Czy musze ciagnac nowe kable? Czy poprostu ten caly madry elektryk pomylil cos? I powiedzcie mi jak wyczuc czy fazowość jest dobrze podpieta?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1