wasylo napisał(a):
Wszystkie oleje Castrola mają taka złą opinię czy tylko wspomniany RS 0W40?
To ja ostatnio zalałem RS0W40, ale przez 75 tys.km SLX.
A większość aut które miały problemy było zalanych w większości SLX i
podobnej klasy i pare sztuk RS-em (rzadziej stosowany)
ziak napisał(a):
Ja tam chwale Castrol i już - ciśnienie na nim większe niz na Motulu
Z całym szacunkiem
Zwróć uwagę na to, że 3 tys. km temu też bym tak napisał, bo nawet i kopa miał niesamowitego na co wskazywały pomiary G-techem i na hamowni.
A to, że ciśnienie masz większe na Castrolu, niż Motulu to o niczym nie świadczy, bo również wyższe możesz mieć na najtańszym Lotosie,
ponieważ zbyt dużo czynników na to się składa, aby mogło być wykładnią czegokolwiek.
Motul jest olejem o tak wysokich parametrach, iż najlepiej się sprawdzi w motorach w idealnym stanie i gdy jest eksploatowane auto w extremalnych warunkach np. długa jazda z wysokimi prędkościami obrotowymi silnika, częste przyspieszanie itp.
Jeżeli twoje auto to A4 z 1995 roku to napewno motul nie będzie idealnym olejem.
Generalnie to można polecać i próbować rózne oleje i wszyskie mogą być dobre (oprócz Castrola oczywiście) i można z nich być zadowolonym,
choć tak naprawdę jeden jest tylko olej który się sprawdził i sprawdza,
i nigdy nikogo nie zawiódł, jeżeli chodzi o użytkowników aut VW/Audi.
Jest to też w pewien sposób udokumentowane gdyż przez wiele lat do 2003 roku był lany w ASO VW/Audi na całym świecie.
Mowa o oleju Aral.
I napewno na 1000 osób spytanych o zadowolenie z niego,
1000 odpowie, że było z niego zadowolonych.
A dlaczego ASO, przeszło na Castrola to wszyscy wiedzą.
Status prawny firmy Aral się zmienił i większą siłę przebicia miał Castrol (kasa) no i jest, jak jest.
No i jeszcze jest wcześniej tu wymieniony olej Motul, który jest olejem przewyższającym parametrami i specyfikacją jakiekolwiek oleje
produkowane, ale z uwagi na swą cenę i parametry nigdy nie będzie olejem popularnym i do popularnych aut.