.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 16:42:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Różnica w wymiarach
PostNapisane: 24.lut.2006 12:00:54 
Użytkownik

Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego kołpak 15 jest za mały do felgi 15.
Zakupiłam kołpaki do zimówek i jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że kołpaki są jakby o rozmiar mniejsze. Felgi na pewno są 15 sprawdziłam /napis wewnątrz felgi/ nie mierzyłam ich średnicy, kołpaki mierzyłam i mają średnicę 15 cali czyli 38,085. A może kołpaki kupuje się o rozmiar większe?

Tytuł: Re: Różnica w wymiarach
PostNapisane: 24.lut.2006 12:40:57 
Użytkownik

Anja napisał(a):
Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego kołpak 15 jest za mały do felgi 15.
Zakupiłam kołpaki do zimówek i jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że kołpaki są jakby o rozmiar mniejsze. Felgi na pewno są 15 sprawdziłam /napis wewnątrz felgi/ nie mierzyłam ich średnicy, kołpaki mierzyłam i mają średnicę 15 cali czyli 38,085. A może kołpaki kupuje się o rozmiar większe?

A moze probujesz zalozyc kolpak na alufelge?? :P:D moze ma inne zaczepy poprostu

Tytuł:
PostNapisane: 24.lut.2006 13:49:50 
Użytkownik

Jak odwrócisz kołpak tym ładnym frontem do felgi (a plecami do obserwatora) i przyłożysz do felgi to powinien ewentualnie odrobinę wystawać poza obrys stalowej felgi ale niewiele -dosłownie ze 2mm. Jeżeli wystaje 1cm to znaczy że coś nie tak. Inaczej -zmierz miarką średnicę felgi (zewnętrzną czyli największą) i średnicę kołpaka. To że ciasno wchodzi i niemalże nie chce wejść to norma -trzeba się czasem napocić i sposobem nakombinować, żeby założyć a nie połamać. A potem i tak zgubisz albo połamiesz. Ja mam dosyć kołpaków, wiosną przechodze na alusy -już grzeją się w pokoju pod kocem :)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1