.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 22:00:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podkrecanie przeplywki - wpiecie do lambdy.
PostNapisane: 01.mar.2006 11:55:35 
Użytkownik

Witam ponownie forumowiczow.

Ostatnio przejechalem okolo 100km nie zwalniajac ponizej 130km/h (A4 > S1 > DK1) i pod koniec trasy, jak zaczely sie swiatla (czyli stanie na wolnych obrotach) pojawily sie moje znajome i bardzo nieprzyjemne problemy z przeplywka, ktore opisalem z wykresami w watku:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?p=222224

Dzisiaj rano poszukujac przeplywki nowej trafilem na forum audifans (brytyjskie), gdzie gosc poradzil sobie z podobnym problemem podkrecajac sprezynke w przeplywce o 2 zabki.

Wydlubalem obudowe, dostalem sie do sprezynki, podkrecilem o 2 zabki, wsadzilem do auta, odpalilem i... jakiez bylo moje zdziwienie - silnik pracuje IDEALNiE, cichutko, jadac na biegu po odpuszczeniu gazu plynnie zwalnia, a nie krztusi sie (jak bylo wczesniej) itd itp. Narazie pojezdzilem po osiedlu, na miasto wyrusze po poludniu i mam nadzieje ze ten stan sie zachowa.

Jest tylko mala watpliwosc, przed ktora przestrzegl mnie sasiad. Skoro klapka jest teraz minimalnie bardziej przymknieta, to silnik widzi, ze dostaje mniej powietrza, w zwiazku z tym jak mniemam aplikuje mniej paliwa do komor spalania. Jezeli moje podkrecenie przeplywki nie bylo naprawa, a tuningiem, to teraz jezdze na zbyt ubogiej mieszance, co moze sie zle skonczyc dla silnika (zbyt duza temp.).

Chcialem w zwiazku z tym wpiac sie do lambdy multimetrem i zrobic pare km obserwujac napiecie na niej. W ktorym miejscu znajduje sie ta sonda w moim aucie? Czy ma ktos moze jej charakterystyke (czyli napiecie poprawne oraz jakie sa odchyly)?

Z gory dzieki za pomoc i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2006 17:30:31 
Użytkownik

witam
nie posiadam A4 ale sonda lambda chyba we wszystkich autach jest w układzie wydechowym- czyli w obrębie katalizatora (przed za lub w niego wkręcona)
wskazania powinny byc w zalezności od typu sondy np dla cyrkonowej chyba od 0,1 do 0,9 V i powinny się zmieniac conajmniej 1 raz na sekunde
pozdr. Krzysiek

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2006 22:31:12 
Użytkownik

Update: po calym dniu jazdy silnik pracuje idealnie, od zakupu (4 miesiace) nie zachowywal sie tak ladnie...

Nie chce zapeszac, ale jezeli BOSH za przekrecenie zebatki o 2 stopnie kasuje 1200 pln, to nieslabe maja stawki.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1