hudy napisał(a):
witam wszytkich.mam kilka pytań dotyczących deski rozdzielczej w audi b4 1.9tdi a mianowicie:
1) podczas gdy przekręcam kluczyk i czekam az sie zagrzeją świece świecą sie różne kontrolki - mam pytanie czy któraś z nich ma zgasnąć abym mógł bezpiecznie zapalić samochód?Jeździłem innymi samochodami i każdy z nich miał kontrolke świec żarowych a w b4 tego nie ma...
Jest kontrolka świec żarowych i uruchamia się gdy zachodzi potrzeba, czyli jesli ECU uzna ze na zewnatrz jest zbyt zimno. Dodatkowo przed uruchomienim silnika musi swiecic sie kontrolka plynu chlodniczego, ABS`u,oleju,PP (jesli jest),check engine. Po uruchomieniu silnika wszystko musi zgasnąć , olej moze po chwili, ABS po chwili, reszta powinna w miare szybko. Zadna nie ma prawa swiecic sie po uruchomieniu silnika. Jelsi swieci sie jakas czerwona nie wilno kontynuowc jazdy , jesli zolta - mozna ale ostroznie.
hudy napisał(a):
2) jak zapale samochód to kontrolka oleju niekiedy świeci się przez pare sekund a niekiedy odrazu gaśnie z innymi kontrolkami.Jeśli chodzi o poziom oleju to jest wszytko w porządku a dzieje sie to na równym podłożu...
Niczym sie nie martw , jest ok.