.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 05:32:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Uwalony wtrysk... Czy tylko??
PostNapisane: 10.mar.2006 11:06:59 
Użytkownik

Od jakiegos czasu moje auto fatalnie pracuje na benzynie.Na gazie pracuje b.dobrze a na benzynie tylko odpalam bo jazda to porazka.Kilka razy dobrze mi strzelilo (kupilem auto z gazem na zwyklej instalacji).Chce teraz zalozyc sekwencje,ale powiedziano mi ze najpierw musze doprowadzic auto do ladu tak aby pracowalo poprawnie na benzynie.Pojechalem wiec na serwis i komputer wykazal kilka usterek statycznych typu zwarcie do masy (lambda,przeplywomierz,zawor co2) oraz jedna usterke stala (wtrysk na I cylindrze). Czy mozliwe ze wtrysk robil tyle zamieszania ze auto pracuje na benzynie jak traktor?Wtrysk do mojej AAH kosztuje 750zl,jednak oni nie maja pewnosci.Co robic?Czy trzeba pokolei wymieniac wszystko?Czy macie jakies doswiadczenia odn. zepsutych wtryskow?Musze zrobic to szybko bo ten gaz mi sie nie podoba a nie zaloze sekwencji poki nie dojde z reszta do ladu.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 11:16:19 
Klubowicz

Wtryskiwacz to w Twoim przypadku najmniejszy problem i zostawilbym go na koniec. Bedziesz musial zainwestowac grubo ponad tysiaka, zeby motor pracowal na benzynie jak dawniej po strzalach gazu. Najprawdopodobniej nawet kolektor dolotowy jest do wymiany ze wzgledu na uszkodzenia klapek wewnatrz przez wybuchy gazu.
JA bym zrobil tak:

1.) Uszczelnij dolot - nie tasma klejaca tylko zakup nowe to co pekniete, plastikowe rurexy i puszka z napisem V6. Tylko w ASO, cena duza. Zakup nowe uszczelki pod kolektor dolotowy, zdemontuj kolektor, sprawdz stan klapek wewnatrz. Jesli odpadly, cos w nim lata - zakup sprawny kolektor.

Jesli tego nie naprawisz, nie czytaj nawet dalej. Musisz doprowadzic do sytuacjie, w ktorej zatkanie reka wlotu powietrza do silnika spowoduje jego zgasniecie - wtedy dolot jest szczelny :)

2.) Zdiagnozuj przeplywomierz, najlepiej podmien na jakis dzialajacy i zobacz czy blad sie powtarza i czy auto lepiej smiga. na 99% masz rozwalony przez gaz przeplywomierz. Droga sprawa.

3.) Sprawdz i ew. wymien obie lambdy jesli sa uszkodzone. Jesli jedna jest uwalona i ja wymienisz, a druga bedzie np. dzialala ale bedzie wolna - wymien obie.

5.) Teraz mozesz zajac sie uszkodzonym wtryskiwaczem.

4.) Wywal gaz, bo znowu popadniesz w koszty i zaloz sekwencje.

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 11:31:11 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Wtryskiwacz to w Twoim przypadku najmniejszy problem i zostawilbym go na koniec. Bedziesz musial zainwestowac grubo ponad tysiaka, zeby motor pracowal na benzynie jak dawniej po strzalach gazu.

Jesli sie zmieszcze w 1500 to bede sie bardzo cieszyl.Czyli rozumiem ze wtrysk sobie narazie darowac.Faktem jest ze auto chodzilo coraz gorzej z kazdym mocnym strzalem.Jest wywalona tylna scianka tego pudelka za silnikiem a ostatnio jak walnelo to sie pol osiedla zlecialo.Dodam ze na gazie auto chodzi dobrze.Jest zrywne i nie zmulone.

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 11:36:09 
Klubowicz

Wydaje Ci sie, ze chodzi dobrze. Jak zrobisz porzadek i wywalisz zwezke od gazu z dolotu to dopiero poznasz co AAH potrafi. Zalej sobie pb98 za 50 pln albo Vpower Racing i smignij sobie - to tak, zebys wiedzial jak to powinno jezdzic.

Zakladanie takiego gazu jest niebezpieczne do silnika z tak dlugim kolektorem dolotowym, w ktorym robi sie calkiem niezla bomba po wypelnieniu go duza iloscia cyklonu. Sprawdz i wymien kable WN - przebicia na nich znacznie podnosza prawdopodobienstwo BUUUMMM.

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2006 13:37:06 
Użytkownik

zuru napisał(a):
Wydaje Ci sie, ze chodzi dobrze. Jak zrobisz porzadek i wywalisz zwezke od gazu z dolotu to dopiero poznasz co AAH potrafi. Zalej sobie pb98 za 50 pln albo Vpower Racing i smignij sobie - to tak, zebys wiedzial jak to powinno jezdzic.

Wlasnie ze niestety nie moge tego poczuc bo na benzynie nie chodzi tylko sie męczy.Ale co z tym wtryskiem?Czy faktycznie zostawic go na koniec?Czy usterki statyczne tj wystepujace chwilowo tak jak pokazal komputer diagnostyczny sa niegrozne?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1