.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 22:43:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 KU] zawor regulacji biegu jalowego
PostNapisane: 25.mar.2006 15:18:51 
Użytkownik

czesc, mam problem z obrotami biegu jalowego w swoim audi 100 2,2 KU benzyna + gaz; przejrzalem w miare dokladnie dotychczasowe posty na ten temat ale nie znalazlem podobnego przypadku- albo zle szukalem:). mam podejrzenia ze nawalil zawor regulacji wolnych obrotow. czy jest ktos z wroclawia z takim silnikiem , kto zgodzilby sie na chwilowa podmiane tego elementu? obiecuje ze nie odjade z tym dobrym zaworem :D pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2006 21:26:05 
Użytkownik

Napisz konkretnie co sie dzieje z tymi obrotami. Też mam silnik KU i tez mam problemy z wolnymi obrotami (u mnie nie moge ich obniżyć śrubą regulacyjną) Na LPG poratowałem się zmniejszeniem dawki gazu na reduktorze ale to doraźne rozwiązanie.

Tytuł:
PostNapisane: 25.mar.2006 21:32:35 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Jan Winnicki napisał(a):
Napisz konkretnie co sie dzieje z tymi obrotami. Też mam silnik KU i tez mam problemy z wolnymi obrotami (u mnie nie moge ich obniżyć śrubą regulacyjną) Na LPG poratowałem się zmniejszeniem dawki gazu na reduktorze ale to doraźne rozwiązanie.

poszukaj jakichś nieszczelności najpierw od uszczelki pod kolektorem do gumy przpływomierza.

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł: juz naprawione
PostNapisane: 26.mar.2006 15:43:35 
Użytkownik

silnik wchodzil na wysokie obroty na lpg, na jalowym 3000/min; na benzynie tez probowal wchodzic na podobne obroty ale zawor odcinajacy /hamowania silnikiem/ przy zamknietej przepustnicy powodowal odciecie paliwa przy ok 1500 , obroty spadaly do ok 1200 i znowu sam sie wkrecal na 1500 i znowu odciecie i tak w kolko czyli non stop jakby przygazowka i stad falowanie obrotow; a poniewaz na lpg ten zawor nie pracuje to obroty dochodzily do 3000 na cieplym silniku i tak pracowal na jalowym. Winien okazal sie , tak jak przypuszczalem, zawor regulujacy obroty biegu jalowego , a mianowicie nie domykal sie szczelnie po nagrzaniu silnika i powstawala nieszczelnosc w dolocie. skoro u ciebie nie reaguje na krecenie srubka regulacyjna to tez musisz miec gdzies nieszczelnosc w dolocie. kupilem na gieldzie taki uzywany zawor i teraz jest ok. pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 26.mar.2006 16:53:33 
Użytkownik

Hmm. Pójdę Twoim śladem i spróbuje znaleść zamienny zawór biegu jałowego. Może on jest winny temu ze nie mogę zbić obrotów. Gdy go czyściłem i jak do niego dmuchałem to troche puszczał powietrze. A tak w ogóle to chyba jest droga rzecz?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1