.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 08:48:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [OPONA] Firestone TZ200 czy FHSZ80,które wybrać???
PostNapisane: 28.mar.2006 13:57:23 
Użytkownik

Witam klubowiczów,jestem od niedawna posiadaczem A6 2.8 z 1998r.mam małe pytanie zastanawiam sie nad kupnem opon letnich w roz 205/60R15.Czy ktoś mógłby mi doradzic które sa lepsze Firestone TZ200 czy FHSZ80 bo cena tych opon jest taka sama,moze ktoś juz posiada te opony i mógłby sie podzielic,czy warto je kupić???

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 15:50:27 
Użytkownik

Kleber, Dunlop, Michelin, Pirelli, Continental, Toyo......... ale nie Firestone. Goodyeara też odradzam zdarzają się trefne serie, strasznie głośne.
pozdro

Tytuł: No cóż
PostNapisane: 28.mar.2006 16:34:15 
Użytkownik

Na www.opony.com masz opinie na temat niemalze wszystkich dostepnych opon. TZ 200 stoja bardzo wysoko... Ja akurat wybralem Uniroyale Rally 550, a co do opinii przedmowcy to no coz... Bez komentarza... Czemu nie firestone? Bo co? Bo mam jakies dziwne przeczucie ze nie...? Bez sensu, napisz konkretnie o co Ci biega? Co do glosnosci opon to po to kupujesz nowe opony zeby je zareklamowac, jesli hucza to z pewnoscia wczesniej nie bardzo dawalo sie wywazyc kolo i kapciarz wielokrotnie przesuwal opone. Ja mielem taki przypadek kiedy kolo chcial mi sprzedac opone na ktorej za kazdym razem konieczne bylo dowazenie okolo 80 - 100 g, na moje stwierdzenie ze ja takiej nie chce stwierdzil ze juz zaplacone i innej nie ma na stanie, to ja mu zeby spizdzal i sper...al z ta opona bo ja z taka nie wyjade i juz... Jakos opory pomogly, w innym serwisie inna opona spokojnie podeszla, dowazenie 20 g i bez zadnego problemu... Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 18:16:42 
Klubowicz

Byle nie Firestone naprawdę. Szybko się zdzierają i (jeśli chodzi o przypadek ojego brata) Firestonki dostały guzów po przebiegu 10 tyś. Co dziwne producent oznajmił, iż to jest zupełnie normalne zużycie!
Ja bardzo sobie chwalę Klebery

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 20:49:35 
Użytkownik

emsi napisał(a):
Byle nie Firestone naprawdę. Szybko się zdzierają i (jeśli chodzi o przypadek ojego brata) Firestonki dostały guzów po przebiegu 10 tyś. Co dziwne producent oznajmił, iż to jest zupełnie normalne zużycie!
Ja bardzo sobie chwalę Klebery

Dokładnie tak, niedawno poza tym było na forum
Klebery mają chyba najlepszy stosunek niemieckiej jakości i wytrzymałości do ceny

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2006 09:26:28 
Użytkownik

mam TZ 200 na mojej Niuni od 4 lat i są ok(Niunie mam od 3 lat, kupil je poprzedni wlasicie zreszta przy moim wsparciu). Nie wiem czego oczekujesz ale do normalnej eksploatacji są wystarczające. Co do trwałości to moje mają ok 50 tys km (nie licze ile robie na letnich ile na zimowych) i jeszcze ten sezon na nich przejezdżę, poza tym są ciche i calkiem niezle sie trzymaja. Co do marki na zime tez mam Firestone'y i uwazam, ze to bardzo dobre opony w tej klasie cenowej, ciche, dobrze trzymaja i po ok 25 tys km nie ma problemow z nadmiernym zuzyciem. Uwazam, ze sa spokojnie porwnywalne z Kleberami, Fulda itp. Z tego co wiem Kleber bedize po prostu troche tanszy.

Tytuł: Re: [OPONA] Firestone TZ200 czy FHSZ80,które wybrać???
PostNapisane: 30.mar.2006 08:05:48 
Użytkownik

Auto: A6 Allroad
RG napisał(a):
Witam klubowiczów,jestem od niedawna posiadaczem A6 2.8 z 1998r.mam małe pytanie zastanawiam sie nad kupnem opon letnich w roz 205/60R15.Czy ktoś mógłby mi doradzic które sa lepsze Firestone TZ200 czy FHSZ80 bo cena tych opon jest taka sama,moze ktoś juz posiada te opony i mógłby sie podzielic,czy warto je kupić???

Od tygodnia mam dokładnie te opony o które pytasz Firestony FHSZ80 205/60 R15 w indeksie V. powiem tak każdy parametr (wymiary, ścieralność hałas, indeks prędkośći) jest bardzo istotny i wpływa na jej opinię, bo opony się bardoz róznie zachowują pomimo tego samego typu bieżnika. Co do opon to przejechałem 350 km narazie. Początkowe wrażenia są takie: hałas zaraz po kupnie (w porównaniu do zimówek) był większy ale w miarę rozjeżdżania trochę szumy się uspokoiły i teraz już nie narzekam. Komfort - przy tym rozmiarze i masie auta czuje się nierówności ponadto są one w indeksie V wiec jeszcze bardziej sztywne. Ogólnie "tłucze" na dziurach.. Wizualnie wyglądają ciekawie ale na oryginalnej feldze wyglądają "nieco za szeroko" co niektórym może się nie podobać, felga jest bardzo dobrze chroniona. Ujawnione zalety. Prowadzenie na suchym i na mokrym rewelacja, o tej porze roku nie ma ulewnych deszczów ale drobne, a drogi są mokre i pokryte błotkiem (pozostałości po zimie) a mimo to autko ładnie przyspiesza a ASR specjalnie nie ingeruje, podobnie z ABSem. Odprowadzenie wody świetne. W trasie auto się ładnie toczy a trzymanie na zakrętach przyzwoite (pewne) i zdecydowanie lepsze niż na zimówkach, ze względu na czas użytkowania nie specjalnie mogę to ocenić. Ogólnie oponki polecam bo auto fajnie się sie prowadzi a szczególnych wad tych opon nie jeszcze nie dostrzegłem.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1