RG napisał(a):
Witam klubowiczów,jestem od niedawna posiadaczem A6 2.8 z 1998r.mam małe pytanie zastanawiam sie nad kupnem opon letnich w roz 205/60R15.Czy ktoś mógłby mi doradzic które sa lepsze Firestone TZ200 czy FHSZ80 bo cena tych opon jest taka sama,moze ktoś juz posiada te opony i mógłby sie podzielic,czy warto je kupić???
Od tygodnia mam dokładnie te opony o które pytasz Firestony FHSZ80 205/60 R15 w indeksie V. powiem tak każdy parametr (wymiary, ścieralność hałas, indeks prędkośći) jest bardzo istotny i wpływa na jej opinię, bo opony się bardoz róznie zachowują pomimo tego samego typu bieżnika. Co do opon to przejechałem 350 km narazie. Początkowe wrażenia są takie: hałas zaraz po kupnie (w porównaniu do zimówek) był większy ale w miarę rozjeżdżania trochę szumy się uspokoiły i teraz już nie narzekam. Komfort - przy tym rozmiarze i masie auta czuje się nierówności ponadto są one w indeksie V wiec jeszcze bardziej sztywne. Ogólnie "tłucze" na dziurach.. Wizualnie wyglądają ciekawie ale na oryginalnej feldze wyglądają "nieco za szeroko" co niektórym może się nie podobać, felga jest bardzo dobrze chroniona. Ujawnione zalety. Prowadzenie na suchym i na mokrym rewelacja, o tej porze roku nie ma ulewnych deszczów ale drobne, a drogi są mokre i pokryte błotkiem (pozostałości po zimie) a mimo to autko ładnie przyspiesza a ASR specjalnie nie ingeruje, podobnie z ABSem. Odprowadzenie wody świetne. W trasie auto się ładnie toczy a trzymanie na zakrętach przyzwoite (pewne) i zdecydowanie lepsze niż na zimówkach, ze względu na czas użytkowania nie specjalnie mogę to ocenić. Ogólnie oponki polecam bo auto fajnie się sie prowadzi a szczególnych wad tych opon nie jeszcze nie dostrzegłem.