.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 09:18:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B2/swap] Elektomechanik Mazowsze do SWAPa potrzebny
PostNapisane: 27.mar.2006 18:04:02 
Użytkownik

Auto: 8QB31.8T Coupe 7A automatic
Witam!!
Zakupiłem do mojej niuni nowe serduszko (silnik), kłopot mam z przełożeniem go bo silnik jest z 92 roku a samochód z 81r. W zasadzie kłopot nie jest z samym przełożeniem (obydwa są pięciocylindrowe na pełnym wtrysku) ile z podłączeniem go. :/
Dlatego szukam ELEKTROmechanika, który mi to i przełoży i podłączy gdzieś na Mazowszu, najlepiej na zachód od Warszawy.
Może ktoś zna dobrego fachowca, a może sam jest fachowcem?? :):
Czekam na odp.
Pozdr. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 18:13:07 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Żaden dobry fachowiec nie bedzie zawracał sobie du.. głowy taka robota , odrazu zacznij szukac najsterka co po godzinach bedzie dłubał rok czasu weżmie nie duzo a Ty zjesz całe nerwy jakie masz.

P.S Jak sie samemu nie ma mozliwości i umiejętności to szkoda nawet dopuszczac do myśli takie zmoty....no chyba ze masz mase luznej gotówki to wtedy kazdy Ci to zrobi :)

Tytuł:
PostNapisane: 27.mar.2006 18:51:19 
Użytkownik

mały v8 napisał(a):
Żaden dobry fachowiec nie bedzie zawracał sobie du.. głowy taka robota , odrazu zacznij szukac najsterka co po godzinach bedzie dłubał rok czasu weżmie nie duzo a Ty zjesz całe nerwy jakie masz.

P.S Jak sie samemu nie ma mozliwości i umiejętności to szkoda nawet dopuszczac do myśli takie zmoty....no chyba ze masz mase luznej gotówki to wtedy kazdy Ci to zrobi :)

Nie no, dużo luźnej gotówki to nie mam, ale nie mam też wiedzy jak podłączyć elektrycznie silnik, bo one się trochę różnią, zresztą ja chętnie sam przełoże silniki tylko potem z tym podłączeniem :/
Poza tym, jaką radochę daje jazda samochodami, których jest tyle na ulicy, a jaką daje jazda "unikatem" bo tak już można B2 coupe nazwać, tym bardziej że jest na wypasie którego brakuje większości coupe B3.
Nie chcę rad w stylu kup sobie młodszy samochód, bo młodsze już miałem..
Zdaję sobie sprawe że "dobrzy fachowcy" nadaja się tylko do młodych aut, ale może będzie jakiś "słaby" który będzie miał taką wiedze i mi to zrobi?? :>

Tytuł:
PostNapisane: 28.mar.2006 21:54:21 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
Stary.. polukaj na forum jak ja silnik do B2 przekładałem z B4. niby identyczny (KV/NG). Mimo dobrych chęci i znajomości (tak mi się zdawało) tematu - rzeźba w gównie trwała 8 dni roboczych, silnik na wózku był 6-ciokrotnie. powodzenia i tak życzę - nic tak nie kształci jak wydatki na własne życzenie :-)

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2006 19:35:24 
Użytkownik

scob napisał(a):
Stary.. polukaj na forum jak ja silnik do B2 przekładałem z B4. niby identyczny (KV/NG). Mimo dobrych chęci i znajomości (tak mi się zdawało) tematu - rzeźba w gównie trwała 8 dni roboczych, silnik na wózku był 6-ciokrotnie. powodzenia i tak życzę - nic tak nie kształci jak wydatki na własne życzenie :-)

Kolego, a nie chciałoby Ci się w paru słowach napisać, na co specjalnie trzeba uważać lub najpierw jak przygotować się do przekładki zeby nie wyciągać kilka razy tego silnika z ramy?? Czy sterownik ze starego silnika pasował do NG??
Czemu po prostu bawiłeś się aż 8 dni?? :(:
Byłbym wdzieczny za rady, bo co tu dużo nie mówić to nie 1.6 na gaźniku :/
Może nawet żeby nie zaśmiecać wątku, napisz mi na priv-a??

Tytuł: Re: Elektomechanik Mazowsze do SWAPa potrzebny
PostNapisane: 29.mar.2006 19:47:47 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
myszon90 napisał(a):
Witam!!
Zakupiłem do mojej niuni nowe serduszko (silnik), kłopot mam z przełożeniem go bo silnik jest z 92 roku a samochód z 81r. W zasadzie kłopot nie jest z samym przełożeniem (obydwa są pięciocylindrowe na pełnym wtrysku) ile z podłączeniem go. :/
Dlatego szukam ELEKTROmechanika, który mi to i przełoży i podłączy gdzieś na Mazowszu, najlepiej na zachód od Warszawy.
Może ktoś zna dobrego fachowca, a może sam jest fachowcem?? :):
Czekam na odp.
Pozdr. :peace:

napisz co tam masz, jaki osprzęt jest przy tym "nowym", mam nadzieje że wiesz co potrzeba by ten silnik gadał w starej budzie, nie żebyś teraz na szybkiego szukał tego czy tamtego z osprzętu po szrotach bo......."nie wiedziałem że będzie potrzebne" ;-)

pisz, może coś zaradzimy, ale na cuda i gotowy przpis nie licz :P

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Tytuł:
PostNapisane: 29.mar.2006 23:18:24 
Użytkownik

wlasnie wlasnie bo moze znajda sie osoby ktoe beda cos wiedzialy

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2006 18:52:02 
Użytkownik

No to pisze :)
Generalnie nowy silnik ma wszystko, co jest potrzebne do tego aby chodził tzn.: wiadomo blok, głowica, kolektory, wtryski, przepływomierz, silnik krokowy, alternator... W sumie tak jak chodził w coupe tak został w całości wyjety, bez rozbierania na części, jest to zdaje sie NG. Nie mam jedynie elektroniki do tego silnika, ale z tego co mi się wydaje ten silnik nie ma komputera, więc powinien wystarczyć ten sterownik który jest od starego silnika.
Kłopot nie jest z jego włożeniem tylko z samym podłączeniem elektrycznym. :(

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 08:11:13 
Użytkownik

Jak to bez elektroniki... silnik na wtrysku (nawet mechaniczmym), do tego silnika powinien byc komputer! a zapewniam cie ze wiazke do ng i sterownik silnika kupic to nieproblem.

A co do podlaczenia silnika to za wiele problemu nie ma, elektryka idzie tylko do Cewka, aparat zaplonowy,przepustnica, przeplywomierz, silnik krokowy wtryskiwacz rozruchowy, rozrusznik - chyba nic niepominalem

No i troche do czujnikow na desce, woda, olej, alternator,

Zapewniam cie ze jak zdpbedziesz kompletna wiazke to z odrobina pomocy sam podlaczysz silnik do samochodu i bedzie dzialal!!!!

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 13:20:20 
Użytkownik

A nie orientujesz się ile taka wiązka ze sterownikiem może kosztować??
Może na forum ma ktoś do sprzedania??

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 14:34:17 
Użytkownik

bycmoze ale jest tez pare samochodow sprzedwanych na czesci na allego i popytaj sie moze ktos ma

Tytuł:
PostNapisane: 31.mar.2006 20:08:23 
Klubowicz

Auto: b8q caeb '09
jesli masz NG to musisz wyciągnąć od niego "komputer" i wiązkę..
no, nie musisz.. ja zostawilem u siebie calutki osprzet poza kolektorem dolotowym od KV, wiec senso stricte przelozylem sam blok z głowicą, a silnik mam dalej KV :-)

a o mojej rzeźbie możesz poczytać tutaj: http://forum.audiklub.org/viewtopic.php?t=20296
nie bede przepisywał.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1