.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 03:08:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [KE-Jetronic] Przepływomierz [2.3 NF - cygaro]
PostNapisane: 05.kwi.2006 17:31:14 
Klubowicz

Auto: S2 Coupe
Witam wszystkich i z góry proszę o wypowiedzi osób które faktycznie mają coś do powiedzenia w temacie.

Od jakiego czasu mam znowu problem z systemem wtrysku.

Otóż auto po nagrzaniu przechodzi w tryb awaryjny (falują obroty).

Dzieję się tak ponieważ klapa w przepływomierzy generują przez ułamek sekundy zwiększone napięcie, komputer to rejestruje i wywala błąd.

Polecono mi szukania nowego przepływomierza z potencjometrem.

Koszt to 300zł.

Dostałem (od Kowicza - dziękuję) do sprawdzenia drugi przepływomierz, ale auto na nim nie chciało nawet zapalić - DLACZEGO??

Wróciłem z powrotem do swojego i w zasadzie jest tak samo jak przed robotą - auto jeździe albo bardzo niewdzięcznie.

Który element odpowiada za generowanie napięca z ramienia przesłony ? Czy jak podmienię sam potencjometr to problem może się rozwiązać ?

Dziękuje za merytoryczną pomoc!

Piszę poprawnie po polsku

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2006 17:58:03 
Klubowicz

Potencjometru samego nie podstawisz, bo on jest zalany śmiesznie w boku przepływomierza i zanitowany (tak było u mnie). Ten od Kowicza może być inaczej zestrojony, dlatego podaje za niskie napięcie startowe i w ogóle nie zapala. Zrób na nim taki test, przy próbie odpalania niech ktoś przy zdjętym filtrze powietrza delikatnie naciśnie ramię do góry, wtedy pewnie zapali.

Weź woltomierz i pomierz dokładnie swój potencjometr, wtyczkę masz od strony błotnika dość głęboko poniżej jego linii, będziesz musiał odkręcić przepływkę, potem na podłączonym wszystkim przekręcić stacyjkę i wtedy woltomierzem analogowym obserwować napięcia przy ruszaniu ręką całym ramieniem. Musi się płynnie zmieniać w przedziale 1,5-4,5V. Spoczynkowo ma mieć około 0,2-0,3V. Generalnie napięcie na potencjometrze zmienia oś na którym wisi całe ramię.

Audi, a owszem, posiadam.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 05.kwi.2006 18:46:24 
Klubowicz

Potencjometr zdjąłem - fakt jest zalany gumą, ale da się go zdemontować - stąd wiem, jak to pracuje.

Może faktycznie jutro je podmienie.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 09:20:06 
Klubowicz

Nikt nic dodatkowo nie podpowie ? :/

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 09:41:15 
Użytkownik

Po przy kreceniu tego potencjometru trzeba go jeszcze idelmie ustawić a samemu w domu bez sprzętu jest raczej trudno. Pewnie masz juz wytarty ten potencjometr. Taz tak miałem i wymieniałem całą przepływke z rozdzielaczem paliwa i teraz jest git, tylko musiz dobrać przepływke tak aby miała taki sam nr bo inna choć tak samo może wyglądac to może na niej nie chodzić bo bedzie miała inne parametry.

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 11:21:46 
Klubowicz

Przepływka jest taka sama.

Co masz na myśli pisząc o ustawianiu potencjometru ? :!!: :?:

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 11:34:05 
Użytkownik

Rególuje się osadzenie tego potencjometru(jest mała regulacja:góra, dół, pochylenie). sprawdź czy napewno Ci dochodzi prąd do niego i czy nie jest wytarty. Spróbuj przed założeniem odłończyć akumulator, podkrecić przepustnice śrubką na większe obroty i wtedy załóż przepływke, podłończ akomulator i spróbuj zapalić bez dodawania gazu, jak zapali to wtedy zmniejsz obroty na 1000 przy przepustnicy.

P.S. Sprawdż jeszcze różnicowy regulator ciśnienia

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 15:37:11 
Klubowicz

No oczywiście, że potencjometr trzeba ustawić, ja u siebie zmieniałem położenie całego ramienia względem osi, na której się wychyla. I da się to w domu bez problemu ustawić z woltomierzem podłączonym. A jakie napięcia mają być to napisałem powyżej.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 16:23:51 
Użytkownik

malo merytoryczne ale :

-> z tego co wiem Dred ma dwie przeplywki w zapasie
-> piknij do Kefira jest co prawda bardzo mocno zalatany ale moze pomoze ...

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 06.kwi.2006 19:40:00 
Klubowicz

Udało się, auto jeździ już jak trzeba a nawet lepiej :P

Wsadziłem drugi przepływomierz ten od Kowicza, podregulowałem wedle posiadanej wiedzy położenie spoczynkowe przesłony i auto po wielkich bólach zapaliło... potem tylko ustawienie mieszanki i jest w zasadzie git... w zasadzie bo coś mi obroty za niskie delikatnie trzyma... muszę to jakoś wyregulować.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2006 06:18:01 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
czesc wam ! :)

to tak dla scislosci, procedura, poprawcie sie jesli sie myle, bo chcemy to u kolegi podregulowac. zakladajac ze nowy potencjometr jest w nalezytym stanie, nie jest wytarty i blaszki elektryczne na ramieniu zapewniaja odpowiedni styk.

1.) ustawiamy pozycje spoczynkową klapy przepływomierza
jak to jest git wg instrukcji (nie pamietam dokladnie ale cos 1.9-3mm od krawedzi??) to
2.) przykladamy potencjometr i na zgaszonym silniku z wlaczona stacyjką i wtyknieta wtyczką, mierzymy rownolegle napiecie na wyjsciu potencjometru. ustawiamy go dzieki regulacji polozenia potencjometru w takiej pozycji, aby na wyjsciu bylo 0.2-0.3V i w tej pozycji go dokręcamy.

jesli odpala bez dodawania gazu to juz elegancko.

Co jeszcze regulowac przy przepustnicy?? na 1000obr?? a nie na 850?? z rozzpietą wtyczką silnika krokowego (przeciez jak jest podlaczony to moze skorygować obroty)?? na rozgrzanym?

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2006 08:08:53 
Klubowicz

Można jeszcze sprawdzić inne punkty pracy. Na biegu jałowym powinno być około 0,5-1,5V, przy 3000obr/min. powinien mieć około 2-2,5V. Silnik na wolnych i wtedy naciskasz na maksa pedał gazu, napięcie powinno momentalnie skoczyć do powyżej 3,0V.
Ten spoczynek klapki dobrze podajesz w mm, przy czym to i tak nie ma takiego znaczenia, bo w momencie, w którym kręcisz rozrusznikiem, tam już jest podciśnienie i zaczyna ją ciągnąć do góry, ważniejsze jest to napięcie na biegu jałowym.

Pozdrawiam

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2006 08:17:10 
Użytkownik

Sprinter napisał(a):
Na biegu jałowym powinno być około 0,5-1,5V,

spore widełki podajesz. tak ma byc na rozgrzanym? przy jakich obrotach silnika?

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2006 14:45:20 
Klubowicz

Lukasik napisał(a):
Sprinter napisał(a):
Na biegu jałowym powinno być około 0,5-1,5V,

spore widełki podajesz. tak ma byc na rozgrzanym? przy jakich obrotach silnika?

No to jest właśnie między innymi rozrzut zimy/ciepły, bo chłodniejszy ma wyższe obroty i klapa wyżej siedzi, a co za tym idzie większe napięcie, przy rozgrzanym nieco to spada. Generalnie jak rozgrzany to około 850obr/min.

... Rympel 666 ...

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2006 16:57:06 
Użytkownik

Hmm wiec niewiedziec czemu ja w 2.3 NF mam na wolnych cos kolo 2,4 V ;( a w spoczynku 0,2V

Tytuł:
PostNapisane: 26.kwi.2006 19:56:13 
Użytkownik

giego napisał(a):
Hmm wiec niewiedziec czemu ja w 2.3 NF mam na wolnych cos kolo 2,4 V ;( a w spoczynku 0,2V

na gazie czy na benzynie??? Na gazie, z racji tego ze w ukladzie nie ma cisnienia benzyny klapa nie bedzie pchana w dół przez tłoczek i ogolnie bedzie w wyzszym polozeniu niz przy tych samych warunkach przy pracy na benzynie.
Takze dodatkowo przy jezdzie na gazie ECU silnika bedzie caly czas "myslal", interpretujac odczyt z potencjometru, ze silnik jest bardziej obciazony, co za tym idzie zaplon bedzie troche nieodpowiedni bo zalezny jest od obiczenia silnika (wychylenia przeplywomierza > napiecia z potencjometru), ale to juz inna bajka.

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2006 12:53:10 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
giego napisał(a):

na gazie czy na benzynie??? Na gazie, z racji tego ze w ukladzie nie ma cisnienia benzyny klapa nie bedzie pchana w dół przez tłoczek i ogolnie bedzie w wyzszym polozeniu niz przy tych samych warunkach przy pracy na benzynie.
Takze dodatkowo przy jezdzie na gazie ECU silnika bedzie caly czas "myslal", interpretujac odczyt z potencjometru, ze silnik jest bardziej obciazony, co za tym idzie zaplon bedzie troche nieodpowiedni bo zalezny jest od obiczenia silnika (wychylenia przeplywomierza > napiecia z potencjometru), ale to juz inna bajka.

Dzieki za odpowiedz ;) a faktem jest ze teraz juz nie pamietam ale zdaje sie ze jednak na gazie ;).Mam natomiast 2 pytanka w zwiazku z tym :
1. Czy zapłon ustawić normalnie na 15 +/-1 stopien.
2.Jak ustawić emulacje sondy na gazie w komputerku LPG (Bingo M)
Masa czy przebieg ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.kwi.2006 15:35:23 
Użytkownik

giego napisał(a):
1. Czy zapłon ustawić normalnie na 15 +/-1 stopien.
2.Jak ustawić emulacje sondy na gazie w komputerku LPG (Bingo M)
Masa czy przebieg ?

1. ustaw tak, zeby autko smigało najlepiej ;) bedzie to o kilka stopni szybciej niz na benz. Po odpaleniu wsadz bezpiecznik w gniazdo w przekazniku benzyny na kilka sekund i wyjmij, po tej czynnosci ecu przestanie regulowac zaplon i mozna stroboskopem ustawiac krecąć aparatem zaplonowym.
2. w tych silnikach nie ma to znaczenia ;) najwyzej komp uzna, ze sonda jest padnieta, ale nie wplywa to na komfort ;) ustaw symulacje 0-1V.

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2006 05:42:13 
Użytkownik

A może ma ktoś dane jakie powinny być napięcia na potencjometrze w silniku NG ? czy to może takie same jak w NF ??

Tytuł:
PostNapisane: 28.kwi.2006 16:47:48 
Użytkownik

Hmm wiecie co kurcze dzis mierzylem jeszcze raz to napiecie na potencjometrze no i na benzynie czy na gazie to mam 2.4V na wolnych ;( dziwacznie nie.I tak sobie mysle z racji tego ze nie mam orginalnej wtyczki tylko wlozone pojedynczo kable na wsoeki ze byc moze mam zle wlozone te kabelki.Moze ktos wie jak to ma byc podlaczone prawidlowo.
np. liczac od gory
+5V
sygnal
masa

To jest przyklad moze ktos by napisal jak to idzie w orginalnej wtyczce.
Taka mala prosba ;)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1