Zanim zaczniemy pisać jaki olej nam sie sprawdził a jaki nie w naszym silniku, trzeba dokładnie sie mu przyjrzeć w jakim jest stanie i co było lane wcześniej do niego. Nie chodzi mi tu jaka się butelkę kupiło i za jaki olej się zapłaciło .......ale jaki sie dostało i jaki się zalało.
Jak ktoś ma butelkę Mobil'a pod ręką.........niech powie gdzie jest produkowany.....
Dla tych co nie mają podpowiem "Made in EU". Czyli może to być równie dobrze szopa Pcimiu Dolnym.
Nastepna sprawa.....w Polsce nie ma firmy Mobil, nie mają nawet swojego biura. Najbliższe jest u naszych południowych sąsiadów. Dystrybucja w Polsce odbywa sie przez kilka dużych autoryzowanych hurtowni....co stwarza spore możliwości do robienia oszustw na tym produkcie. I niestety tak jest. Oleje Mobil'a jak sie mówi....same sie sprzedają ... dzięki silnej reklamie w mediach. To powoduje ich podrabianie.
Cytuj:
ja niekupiłem ze względu na reklame , poprostu niedostałem swojego shella a musiałem na biegu wymienić prtzed traska i zalałem mobila i teraz tylko jego leje bo jest lepszy ot tyle zmieniam co około 15000 i zrzera go 1 litr czyli tyle co ma poziom na miarce
Pozostaje postawić pytanie, dlaczego olej Shell'a jest olejem gorszym od Mobila ? Czy dla tego że silnik Twojego samochodu więcej go "zrzerał" ?
Zapewne wiesz....ale olej w silniku to nie tylko smarowanie ale również odprowadzanie ciepła, niedopuszczanie do powstawania szkodliwych osadów, zabezpieczanie przed korozją. Na podstawie badania oleju można powiedzieć w jakim stanie jest silnik danego pojazdu bez rozbierania go.
Wydaje mi się, że ten olej co kupiłes ostatnio a był w butelce Mobila to nie był Mobil. Dlaczego ? juz mówię....
Lejąc Shella nie doprowadzał on dopowstawania nagaru w silniku. Bardzo dokładnie go mył...przez co silnik nie był uszczelniany zanieczyszczeniami.
Przy założeniu, że zamieniłeś olej Shell'a na Mobila o tej samej lepkości i jakości..nie powinno nastąpić nic takiego.
Wniosek sam się nasówa....zalałeś gorszej jakości olej, który już nie ma tylku dodatków uszlachetniających przez co osadza sie w silniku nagar....i ten nagar uszczelnia sam silnik. Jaki tego efekt ? Silnik mniej żrzera oleju.
Jakie ja bym polecał oleje...które są z mojej praktyki bezpieczne ? (nie można tego zagwarantować na 100%)
STATOIL TEXACO ......te są sprawdzone.
Jeżeli chodzi o tańsze produkty to LOTOS ( jest lany w pewnym serwisie Opla w Lublinie jako Mobil ).
Pozdrawiam