.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 14:02:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3]Jak wyciągnąć nagrzewnice
PostNapisane: 09.maja.2006 15:26:23 
Użytkownik

A więc gdzies mi uciekał płyn chłodniczy i po sprawdzeniu całehgo układu okazało się że nie ma przecieków ale coś od paru dni od strony kirowcy na wycieraczce mam cały czas mokro ale tak jakby ktoś wylał kilka litrów wody no a przeciez tyle od butów by sie nie naniosło a z resztą w dotyku ma taka inna lepkosc niz woda więc stwierdziełem ze chyba wycieka mi z nagrzewnicy.I teraz mam do was takie pytanie: Jak wyciagnąć ta nagrzewnice??/ Od strony silmika nie widac aby dało sie ja wyciagnąć .Czy naprawde trzeba rozbierac cały kokpit( a jeżeli juz to od czego zacząć) czy moze da się jakoś inaczej ja wyciagnąć????/

Edit by umin: Pamietaj o poprawnym nazywaniu tematów, smigaj na NEWBIE przywitac sie, uzupełnij profil skąd jestes. :!!:

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 16:55:33 
Użytkownik

hej ja tego nigdy nie robiłem ale znalazłem spoko opis z fotami.
ZOBACZ TUTAJ: http://83.19.229.42/TAS//DIY/NagrzewnicaB3B4.pdf

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 17:06:02 
Użytkownik

dzieki juz czytam

Tytuł:
PostNapisane: 09.maja.2006 21:36:32 
Użytkownik

W mojej Audi 90 wystąpił ten sam problem z nagrzewnicą. Do wymiany nagrzewnicy podchodzę jak pies do jeża. Może jak ty wymienisz to przekażesz mi swoje doświadczenia

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2006 19:33:13 
Użytkownik

Wymieniałem nagrzewnicę osobiście, więc myślę, że mogę przekazać Ci wyrazy współczucia.

Trzeba wybebeszyć całą deskę.
Jeżeli możesz tego nie robić, lepiej zleć komukolwiek.

Jeśli zabierzesz się sam, pamiętaj o odkręceniu dwóch śrub mocujących nagrzewnicę od strony komory silnika ( ja o mało nie dostałem obłędu zanim doszedłem do tego ) :D

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2006 04:19:23 
Użytkownik

No własnie wczoraj zrobiłem to .Zaczełem prace o godz 7 rano o 11 miałem juz wybebeszona nagrzewnice (szok jak zalało cała podłoge i wyściółke normalnie mokra szmata!!).O godz 10 pojechałem rowerem po nowa nagrzewnice i ok 11 zaczełem zmontowywać wszystko zpowrostem.O godz 15 miałem juz wszystko posładane.Musze przyznac że nie jest tak dokładnie wszystko jak w tej instrukcji co mi tu ktos polecił.Moze w B4jest inaczej ale chyba nie.Musze tu wspomniec o kilu waznych sprawach które nie były zawarte w instrukcji.A więc tak:Przy sciagniu deski nalezy pamietać o odkręceniu jedego wkretu(dostep niezwykle trudny) który łączy kanał nawiewu na szybe z całym układem nawiewu, oraz o odczepieniu drucianych sprężyn przytrzymujacy kanałynawiewu bocznego z lewej i prawej strony.dopiero po odczepieniu w/w rzeczy mozemy uwolnic deske od reszty.Muszę rózniez wspomnieć o tym iz niepotrzebne jest odłaczania linek od panela sterowania nawiewem, wystarczy odczepić od strony układu nawiewu.Uważać trzeba na zapadke silnika wentylatora gdyz łatwo ja połamać co się stało w moim przypadku ale zabezpieczyłem sobie to wkrętem.ogólnie operacja u mnie przebiegła bezproblemowo.Niektórzy mnie tu troche wystraszyli.Musze powiedziec ze nie jest tak strasznie jak mówia.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 11.maja.2006 06:41:14 
Użytkownik

Auto: Audi A4 B7
Marcin-26 cieszę się że przydało ci się moje fotostory. Spręzyny na boczne nawiewy można odczepiać lub nie to zależy czy chcesz wyjąć deskę z tunelem nawiewów bocznych czy bez. Ja u siebie wyjąłem wszystkie tunele to chociaż je dokładnie wyczyściłem bo po 15 latach kurzu tam w cholere.... o tej śrubie od kanału na szybe zapomniałem napisać :D sorki. A ta zapadka na wentylator też mi się ułamała dlatego w opisie napisałem o niej. Ogólnie gratuluje że podjąłeś się wymiany sam bo wielu ludzi boi się tego robić i oddają auto do serwisów a wymiana nagrzewki w 80-kach to spory wydatek w serwisie.
Pozdrawiam :peace:

Audi A4 B7 S-Line '06 2.0TDi (BRE)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1