.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 20:46:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Padnieta(?) turbina K26
PostNapisane: 28.cze.2004 09:18:59 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Podejrzewamy z kolega, ze w jego A200 pada turbina.

Objawy sa takie:
Jak przeciągniemy na biegach i zatrzymamy sie na odpalonym silniku to z rury wydechowej czuc tylko spalona benzyne, tak jakby wszystko bylo ok, co najmniej przez minute.
Ale jak teraz postoi odpalony ze 2 minuty i ruszy sie z miejsca to widac jak spala olej, niebieski dym. Mozna znowu przeciągnąć na biegu, tak jakby przepala ten olej i znowu jest ok.

Ja sobie tlumacze to w ten sposob, na wolnych obrotach po stronie gorącej (nie wykluczam ze po zimnej sie nic nie dzieje) "zbiera sie olej" , ale spalin jest na tyle malo, ze olej sie nie spala, dopiero przy ruszaniu z miejsca go wypala.

P.S. uszczelniacze zaworowe są nowe.

Co o tym myślicie?

Tytuł:
PostNapisane: 28.cze.2004 10:00:51 
Użytkownik

rozkręć dolot (jakiś wąż gumowy najlepiej dolny od IC) i zobacz czy jest w nim olej to będziesz wiedział co jest grane (troche oleju zawsze będzie ale jak jest go bardzo duzo to odpowiedź jest jasna)
Tylko że jak turbina dobrze spręza to nie wiem czy jest sens ją wymieniać. Najwyżej trzeba bedzie czesciej olej uzupełniać i tyle

Tytuł: Turbina K26
PostNapisane: 28.cze.2004 11:00:16 
Użytkownik

Wiesz co ja jak miałem kiedys A6 2.7 biturbo 250KM to miałem podobnie i okazało się że poszedł jakiś wężyk olejowy od turbiny coś takiego nie wiem dokładnie.

Ale może tą informacją pomoge.

Tytuł:
PostNapisane: 28.cze.2004 11:29:41 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Czarek_S napisał(a):
Tylko że jak turbina dobrze spręza to nie wiem czy jest sens ją wymieniać. Najwyżej trzeba bedzie czesciej olej uzupełniać i tyle

Turbina dobrze spreza, przy wcisnietym pedale gazu do dechy cisnienie na wskazniku dochodzi do 1,4 czy prawidlowo na overboscie, samochod ladnie jezdzi. Trzeba cos z tym zrobic bo lipa jak niebieski dym z rury daje :)

P.S. Czy to moze być wina pierścionków? Mi sie wydaje ze ciagle by walilo dymem z rury, tym bardziej na rozgrzanym silniku. A jest tak jak jezdzimy ostro to dymu za bardzo nie widac, dopiero gdy popracuje ze 2 minuty na wolnych obrotach.

Tytuł:
PostNapisane: 29.cze.2004 08:42:49 
Użytkownik

sprawdz turbine w sposob nastepujacy :
odkrec waz powietrza od turbiny i wsadz w nia "paluchy" :)
chwyc za wirnik i powinno byc tak : luz poprzeczny minimalnie wyczuwalny a luzu wzdluznego nie powinno byc
wiem ze to na chlopski rozum ale jak turbinka dostala to luzy na pewno beda wystepowac polecam wtedy szybka regeneracje ( 600 - 800 zlociszy ) bo jak dostanie walek to juz bedzie kicha i tylko zakup nowej turbinki pomoze
Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1