.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 18:57:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z układem chłodzenia - POMOCY!!!
PostNapisane: 01.lip.2004 08:37:59 
Użytkownik

:) Od nie dawna mam Audi 90 91 roku (na automacie) i jeszccze tak dokładnie sie z nia nie zapoznałem. Kilka dni temu zaczeła mi lać chłodnica (puściła na łączeniu). Zakleiłem dziurę i uzupełniłem płyn w zbiorniku wyrównawczym. Problem polega na tym że po przekręceniu stacyjki kontrolka poziomu płynu dalej mruga, gasnie w momencie odpalenia samochodu (płyn w zbiorniczku jest ok.).
Ponoć źle odpowietrzyłem układ chłodzenia czy co :?: Bo odpowietrzełem go tylko przez odpowietrznik na chłodnicy. A jeszcze dowiedziałem sie że jest jeszcze jeden odpowietrznit na wężu przy nagrzewnicy. Czy auto nie powinno odpowietrzyć sie samo pracując na wolnych obrotach???

Czekam na pomoc i rady

Może mi ktoś udzieli rady jak dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia.

Bo nie mam "zielonego"pojęcia co mu jest i dlaczego ta kontrolka mruga. (Przed awarią chłodnicy kontrolka nie mrugała)

Dzięki!!

Tytuł: Re: Problem z układem chłodzenia - POMOCY!!!
PostNapisane: 01.lip.2004 10:47:52 
Użytkownik

dragon napisał(a):
Problem polega na tym że po przekręceniu stacyjki kontrolka poziomu płynu dalej mruga, gasnie w momencie odpalenia samochodu (płyn w zbiorniczku jest ok.).

Jeśli kontrolka gaśnie to nie ma się co stresować wszystko gra (poza tym że mruga :D )
dragon napisał(a):
Ponoć źle odpowietrzyłem układ chłodzenia czy co :?: Bo odpowietrzełem go tylko przez odpowietrznik na chłodnicy. A jeszcze dowiedziałem sie że jest jeszcze jeden odpowietrznik na wężu przy nagrzewnicy.

No jest jeszcze odpowietrznik przy przewodach do nagrzewnicy :diabel: Tylko trzeba zrobić to ręcznie niestety
dragon napisał(a):
Czy auto nie powinno odpowietrzyć sie samo pracując na wolnych obrotach???

Moim skromnym zdaniem to nie za bardzo
dragon napisał(a):
Może mi ktoś udzieli rady jak dobrze odpowietrzyć układ chłodzenia.

Musisz odkręcić jeden z przewodów tych które idą do nagrzewnicy, i zsunąć (nie ściągnąć) w taki sposób abyś mógł powietrze nagromadzone wypuścić (nie wypuszczając płynu :D ) uważając przy tym aby się nie poparzyć bo należy to robić przy temp. roboczej płynu chłodzącego i pracującym silniku. Nic strasznego.
A jedno pytanko czy grzeje nagrzewnica czy nie?

Tytuł: Problem układem cłodzenia
PostNapisane: 01.lip.2004 11:52:23 
Użytkownik

:/ dzieki Robert za pomoc. spróbuje tak zrobić jak mi radzisz.
A jeśli chodzi o nagrzewnicę czy grzeje czy nie po naprawie chłodnicy to nie wiem bo nie sprawdzałem :D
Ale czemu ta kontrolka tak mruga przed zapaleniem silnika (w cześniej tak nie było) :?:

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2004 11:52:47 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
U mojego kolegi w A90 po przekreceniu stacyjki mrugają kontrolki od plynu i smarowania, po odpaleniu obydwie gasną. One mrugają chyba po to zeby bylo wiadomo ze zaroweczki sie nie przepaliły :)

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2004 12:26:50 
Użytkownik

Sprawdź czy grzeje Ci auto jak nie albo jak słobo to napewno masz zapowietrzony układ chłodzenia. Powinno dmuchać rzarem (żarem) :D :P

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2004 12:28:37 
Użytkownik

Po przekręceniu kluczyka w pozycję "zapłon" kontrolka ma migać, gaśnie w momencie uruchomienia silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2004 14:42:54 
Klubowicz

jak odpowiedź wyżej takie jest fabryczne ustawienie kontrolek

Tytuł:
PostNapisane: 03.lip.2004 01:27:05 
Użytkownik

a mi nie mruga.zaczyna dopiero gry plynu nie ma co zdarzylo mi sie raz :| i sam nie wiem czemu czy to pompka wodna cieknie czy co bo tak to wszystkie przewody ok nagrzewnica tez ok jest

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1