.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 09:59:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Regulacja w zegarach C4
PostNapisane: 26.lip.2004 11:43:50 
Użytkownik

Chodzi dokladnie o regulacje malutkim potencjometrem, ktory znajduje sie pod licznikiem paliwa. Aby nim regulowac wystarczy zdjazc oslone pod zegarami. Moze ktos wie do czego to sluzy? Zmienialem zarowke w termometrze zewn. i natrafilem na "cos" takiego.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2004 11:55:55 
Użytkownik

do kalibracji poziomu paliwa :P

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2004 11:59:38 
Użytkownik

a dokladniej mówiąc do tego zeby komp[uter dobrze pokazywał ile zostało do przejechania na paliwie a takzę zęby się w checku w odpowienim momencie pokazywał symbol dystrybutora

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2004 12:10:11 
Użytkownik

dzieki
to chyba bede mial robote :). Bo troszke nim pokrecilem (myslalem ze dodatkowe ustawianie oswietlenia) nic to nie dalo wiec wrocilem do poprzedniego ustawienia. Musze zobaczyc jak teraz bedzie pokazywal paliwo. Chyba ze jest jakis sposob kalibracji tych ustawien. Szukalem na forum ale nikt o tym nie pisal.

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2004 14:44:10 
Użytkownik

W domowych warunkach cała zabawa zaczyna się od tego że trzeba auto zatankować do pełna i ustawić samą wskazówkę w pozycji ostatniej kreski (czyli pełny bak). Potem wyjeździć paliwo aż wskazówka zejdzie do pierwszej czerwonej kreski i wtedy ustawić ten potencjometr w takiej pozycji żeby włonczył się dystrybutorek w checku (ale ma to być dopiero pierwsze piknięcie) a na komputerze jednocześnie będzie pokazywało że zostało do przejechania około 100 kilometrów (przy średnim spalaniu około 10 litrów). Jest jeszcze taka opcja że można zatankować tylko tyle ile wynosi rezerwa i odrazu ustawiać i wskazówkę i potencjometr ale przecież nigdy nie wiadomo ile zostało w zbiorniku ani ile ma wynosić rezerwa (chyba że ktoś to znajdzie w ksiażce serwisowej).

Tytuł:
PostNapisane: 26.lip.2004 17:36:56 
Użytkownik

u mnie w ksiazce jest napisane ze pierwsze pokazanie sie dystrybutorka nastepuje gdy w baku jest 6-8 litrow. Zobacze kiedy pokaze mi sie dystrybutorek ale chyba zatankuje jednak do pelna i zobacze co pokaze wskazowka.

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2004 12:32:33 
Użytkownik

U mnie na rezerwie zapala się dystrybutor i komp wyświetla, że zostało jeszcze na przejechanie 50 km

Tytuł:
PostNapisane: 29.lip.2004 13:27:28 
Użytkownik

Aleg napisał(a):
U mnie na rezerwie zapala się dystrybutor i komp wyświetla, że zostało jeszcze na przejechanie 50 km

To ile komp pokaże pozostałych kilometrów do przejechania zależy od tego jakie masz średnie zużycie paliwa. Im wyzsze tym mniej pozostanie kilometrów do przejechania. Nie wiem ile wynosi z założenia rezerwa ale jak 7 litrów to przy śrdenim spalaniu 10 litrów na 100 km do przejechania powinno pozostać 70 kilometrów. Jakoś tak trzeba to mniej więcej kalibrować

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2004 22:37:22 
Użytkownik

Witam
A ja nie mam kompa w 2,5 tdi :-(

A wskaznik paliwa mnie okłamuje, taki jest wredny

Po zatankowaniu do pełna, jest ful, potem Po jakis 100 km spada do przedostatniej kreski, i tu sie utrzymuje długo długo....

Czy cos jestem w stanie zrobic tą regulacją??? czy inna jest tego przyczyna

Kiedys było dobrze i samo sie zepsuło ...:-)

Tytuł:
PostNapisane: 15.sie.2004 13:27:19 
Użytkownik

krzysmad napisał(a):
Witam
A ja nie mam kompa w 2,5 tdi :-(

A wskaznik paliwa mnie okłamuje, taki jest wredny

Po zatankowaniu do pełna, jest ful, potem Po jakis 100 km spada do przedostatniej kreski, i tu sie utrzymuje długo długo....

Czy cos jestem w stanie zrobic tą regulacją??? czy inna jest tego przyczyna

Kiedys było dobrze i samo sie zepsuło ...:-)

prawdopodobnie przestawiłci się (zapewne na dziurach)ten plastikowy trybik do regukllacji i przeszkadza płynnemu poruszaniu się wskazówki. Jest to bowiem tylko wycinek kołą na którym są zęby (chyba ćwiartka albo 1/3) a dalej nie ma nic zeby nie przeszkadzało wskaźnikowi się poruszać. Jeśli ten element podejdzie pod ten tybik od wskaźnika to będzie stawiał opór dla wskazówki, dlatego po regulacji trzeba go pozostawić w takiej pozycji żeby nie haczył. Sprawdzić to jest bardzo łątwo - jak dojedzie do tej pozycji w której się wskazówka zatrzymuje na dłuzęj to włóż tam imbusika i sprawdź czy wskazówwka się odrazu przestawia (bez chwili luzu) Jeśli tak to włąśnie zawadza i trzeba to tak ustawić, żeby nie rpzeszkadzało (tylko ze to też nie jest takie prostew i trzeba pomysleć zęby to skutecznie zrobić)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1