.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 09:48:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Check control
PostNapisane: 16.sie.2004 13:04:52 
Użytkownik

Witam.
Przez cały tydzień samochód mój stoi grzecznie na parkingu (czeka - jeszcze tydzień - na zarejestrowanie). W tym czasie tylko dwa razy go odpaliłem i zauważyłem następujące zjawisko:
normalnie po przekręceniu kluczyka w stacyjce powinno na ekranie check'a zaświecić się hasło Brecht Licht (czy coś takiego - nie znam niemieckiego), a po wciśnięciu pedału hamulca - pojawiało się hasło; OK (to rozumiem !!!). No i wtedy normalnie odpalam i sobie jeżdżę gdzie chcę i jak chcę.
Tymczasem ostatnio zamiast tych napisów cały ektranik tylko miga (na zasadzie białego szumu). Po uruchomieniu silnika to migotanie ekranika check'a trwa jeszcze chwilę (2sekundy) i potem ekranik przestaje świecić.
Co może być tego przyczyną?

I jeszcze jedno pytanie:
Czy to możliwe, żeby w samochodzie wyposażonym w check control po przekręceniu kluczyka w stacyjce w położenie włączenia zapłonu świeciła się tylko kontrolka ładowania (akumulatorek), natomiast kontrolka ciśnienia oleju była wygaszona?
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2004 13:13:57 
Klubowicz

ad1 powodem fiksowania AC moga byc zimne luty.
ad2 zaraz sprawdze bo ide wlasnie do auta :P
edit: fucktycznie swieci sie tylko kontrolka ladowania natomiast kontrolka abs swieci sie przez chwile i potem gasnie. kiedys o ile dobrze pamietam zapalala sie na chwilke i gasla check engine ale od czasu zmienionego softu tego juz nie ma.

było:
Q7 4M 3,0 TFSI
SQ5 Plus
A7 C7 3,0 biTDI
A6 C7 3,0 biTDI
S4 B8 3,0 TFSI
V8 D11 4,2
A4 B6 1,8T q
S8 D2 4,2
S6 C4 4,2
A6 C4 2,5 TDI q
S6 C4 2,2T
A6 C4 2,5 TDI q
A80 B4 1,9 TDI

Tytuł:
PostNapisane: 16.sie.2004 14:07:44 
Klubowicz

powodem "sieczki" na checku w 90% przypadków są zabrudzone styki na wsuwkach w liczniku. Trzeba licznik wyjąć i przeczyścić styki, kiedyś opisywałem dokładnie, użyj szukaj. Jeżeli check po naciśnięciu pedału hamulca gaśnie po paru chwilach to jest wszytsko OK, tylko ty tego nie widzisz bo masz sieczkę na ekranie :D

Co do oleju to jest on na checku więc przy zapalaniu się nie świeci bo niby jak......

Tytuł:
PostNapisane: 17.sie.2004 06:59:43 
Użytkownik

Pomogło -dziękuje za radę

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 09:14:02 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Gdy w samochodzie wszystko jest w porządku to po wlaczeniu zaplonu powinno zapalić się OK, czy nie tak? Ktos napisal ze powinno sie zapalić bremse licht :/

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 09:37:11 
Użytkownik

jak przy przekreceniu zaplonu trzyma noge na hamulcu to nie ma co sie dziwic ;-)

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 12:53:42 
Klubowicz

Lukasik napisał(a):
Gdy w samochodzie wszystko jest w porządku to po wlaczeniu zaplonu powinno zapalić się OK, czy nie tak? Ktos napisal ze powinno sie zapalić bremse licht :/

Po przekręceniu kluczyka w stacyjce zapala się "brems licht", a po naciśnięciu pedału hamulca "OK", oczywiście gdy masz sprawne światła stopu. Wszytsko w temacie.

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 13:05:22 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
Szymon_Zy napisał(a):
jak przy przekreceniu zaplonu trzyma noge na hamulcu to nie ma co sie dziwic ;-)

nic nie trzyma :) poprostu dziwne wydaje mi sie ze producent zrobil tak system check zeby za kazdym przekreceniem kluczyka niepokoic kierowce o jakichś tam swiatlach, szczegolnie jak dzialaja poprawnie...

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 13:39:46 
Użytkownik

Lukasik powinno byc dokladnie tak jak napisal piotr !
Jak moze byc OK skoro system nie wie czy sa sprawne swiatla stopu ?

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:16:51 
Użytkownik

hmmm, u mnie tez po wlaczeniu zaplonu po chwili zapala sie OK, dopiero jak wcisne pedal, zaplae swiatla itp. i cos jest nie tak wywala błąd, ale sie nie odzywalem bo nie mam europejskiej wersji ;-)
mq napisał(a):
Lukasik powinno byc dokladnie tak jak napisal piotr !
Jak moze byc OK skoro system nie wie czy sa sprawne swiatla stopu ?

idac tym tropem to po przekreceniu kluczyka system powinien "kazac" wlaczyc swiat, wscisnac stop itp i dopiero puzniej wyswietlic OK... :/

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:16:55 
Użytkownik

Napis OK wyświetla się dopiero po naciśnięciu pedału hamulca.
(pod warunkiem, że nie wariuje Ci check :D :D :D )

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:19:21 
Użytkownik

pewnie check check-owi nie rowny... :P :D

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:20:31 
Użytkownik

maudi90 napisał(a):
idac tym tropem to po przekreceniu kluczyka system powinien "kazac" wlaczyc swiat, wscisnac stop itp i dopiero puzniej wyswietlic OK... :/

Sadze ze chlopaki poszli poprostu na latwizne i dlatego trzeba wcisnac pedal zeby zmierzyc opor na stopie a nie mieli problemu ze swiatlami :P

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:24:38 
Użytkownik

maudi90 napisał(a):

..nieskończone są spory magów :D ;) :D
Może chodzi tutaj o to, że czy światła działają jesteś w stanie sam stwierdzić naocznie :). Natomiast - gdy nie masz pod ręką czegoś ciężkiego - raczej nie będziesz w stanie nacisnąć na pedał hamulca i stwierdzić, czy coś tam z tyłu świeci (no, chyba że w dobrych ciemnościach albo za pomocą ludsterka ustawionego za samochodem :) :) :) ). No i pewnie dlatego Niemcy tak wymyślili...

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:27:48 
Użytkownik

mq napisał(a):
maudi90 napisał(a):

Sadze ze chlopaki poszli poprostu na latwizne i dlatego trzeba wcisnac pedal zeby zmierzyc opor na stopie a nie mieli problemu ze swiatlami :P

mysle ze to wynika z wersji checka, w niektorych (wiekszosci) dla bezpieczenstaw kaze sprawdzic swiatla stopu...

chceck porownuje prady w zarowkach w obu stronach auta i przy wylaczonych swiatlach napewno ich nie mierzy... zrob sobie test: wyjmij jedna zarowke od postojowych z tylu i wlacz zaplon , czy wywali ci blad? mnie nie wywala, dopiero jak zapale postojowe... a jak wyjmiesz obie zarowki to tez nie wywali bledu... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 18.sie.2004 14:36:23 
Użytkownik

maudi90 napisał(a):
mysle ze to wynika z wersji checka, w niektorych (wiekszosci) dla bezpieczenstaw kaze sprawdzic swiatla stopu...

chceck porownuje prady w zarowkach w obu stronach auta i przy wylaczonych swiatlach napewno ich nie mierzy... zrob sobie test: wyjmij jedna zarowke od postojowych z tylu i wlacz zaplon , czy wywali ci blad? mnie nie wywala, dopiero jak zapale postojowe... a jak wyjmiesz obie zarowki to tez nie wywali bledu... ;-)

Przekonala mnie Twoja opowiesc :D Mysle ze masz racje.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1