.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 14:34:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: jak rozebrac i wymienic tylnie dzwi, jak podniesc przednieB4
PostNapisane: 26.wrz.2004 14:46:04 
Użytkownik

ostatnio przygladalem sie przednim dzwia i trzeba je troche podniesc -od strony kierowcy -rozek od szyby jest troche za nisko.. jakies 10mm

moje tylnie dzwi sa uszkodzone -dziora;) kupilem dzwi od lakiernika w podkladzie, nie wiem jak zdemontowac tapicerke na tych dzwiach (chce zajrzec co tam sa za glosniki) no i moze sam bede musial wymienic dzwi czyli przelozyc wszystko, zalezy od tego kto mi bedzie robill.

sa dwie teorie lakiernikow odnosnie zrobienia tych dzwi

1.dobrze ze pan kupil te dzwi w podkladzie wymienimy wszystko bedzie jak nowe...ocynik i te sprawy.

2. niepotrzebnie pan kupowal te dzwi nie takie zeczy by sie zrobilo tu pospawalo itp.... nie bedzie trzeba wymieniac i ustawiac dzwi

uszkodzenie wyglada tak jakbys łomem pod skosem uderzylnad listwe dzwi /wgniecenie jak kopniece z nogi i dziora bo blacha zwinela sie jak harmonijka

ktoremu lakiernikowi wiezyc? ja kupilem cale dzwi bo chcialem miec ocynk;)

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 17:01:54 
Użytkownik

zdejmowac nie zdjemowalem ale rozbieralem drzwi w tyle. Wykrecasz dwa wkrety na wysokosci krawedzi szyby, jeden pod klamka i ... wyciagasz klamke, odpinasz linke z haczykime - zdejmujesz. Potem musisz odpiac wiazke od glosnikow i mozesz dostac sie do glosnikow.

BTW: Podoba mi sie patent z obudowa dla sredniotonowego i zintegrowana zwrotnica ;-) Nie spodziewalem sie czegos takiego.

Jakie limity :?: W Neostradzie nie ma limitów :D

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 18:41:04 
Moderator

Dziwne pytanie. A jak myślisz co będzie lepsze. Poklepane pospawane zaszpachlowane czy nowe polakierowane i nie klepane drzwi? Chyba odpowiedź nasuwa się sama. Blacha obrabiana termicznie lub mechanicznie nigdy nie będzie tak trwała na warunki zewnętrzne jak ta wypuszczona z fabryki. A boczek zdejmuje się tak jak napisał Szymon.

Co do ustawiania drzwi to wprawionemu blacharzowi zajmie to 10 min. Tobie podobnie jak mi kilka godzin a i tak nie zrobisz tak jak być powinno. Więc ja bym sie na twoim miejscu raczej za to nie zabierał.

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 19:27:51 
Użytkownik

raczej ten lakiernik co chcial spawac nie bardzo umial pewnie przekladac dzwi dlatego tak marudzil.... tez tak mysle dlatego tak kupilem;) teraz mam tylko dylemat u jakiego robic.....bo jest kilku a o kazdym inne sluchy

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 19:30:57 
Użytkownik

pamietam ze wykrecalem dwa wkrety jeden na wysokosci szyby a drugi pod uchwytem gdzie sie otwiera dzwi,,, ale jakos nie bardzo dalo sie cos tam poruszyc.... na dole nie widzialem zeby byly jakies sruby a nie dalo sie nic ruszyc, wiecej nie kombinowalem bo nie chcialem nic popsuc

Tytuł:
PostNapisane: 26.wrz.2004 20:19:39 
Użytkownik

Guzik_777 napisał(a):
pamietam ze wykrecalem dwa wkrety jeden na wysokosci szyby a drugi pod uchwytem gdzie sie otwiera dzwi,,, ale jakos nie bardzo dalo sie cos tam poruszyc.... na dole nie widzialem zeby byly jakies sruby a nie dalo sie nic ruszyc, wiecej nie kombinowalem bo nie chcialem nic popsuc

i jedena przy uchwycie do zamykania drzwi i pozniej jeszcze dwie :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 27.wrz.2004 07:55:39 
Moderator

No więc tak.
Po odchyleniu klamki w pozycji "otwieranie" można zauważyć śrubkę to będzie śrubka numer 1 którą trzeba wykręcić.
Uchwyt do otwierania drzwi to kolejna jedna bądź dwie śrubeczki.
I ostatnia patrząc od strony tylniego błotnika w miejsce gdzie ramka od szyby łączy się z blachą drzwi jest trzecia śrubka. Ją oczywiście też odkręcamy.
Na koniec pokrętło otwierania szyby. Ściągamy plastik osłaniający śrubę - troszkę ciężko schodzi. Pod nim znajduje się ostatnia śrubka. Wykręcamy ją wyjmujemy klamkę.
Cały boczek wysuwamy ku górze aż spadnie z zaczepów. I tyle boczek zdjęty.

Tytuł:
PostNapisane: 04.paź.2004 08:49:07 
Użytkownik

Ostatnio to robiłem.
Po kolei czynności:
1) dwie śrubki z boków na wysokości linii szyb
2) jedna śrubka w podłokietniku (uchwycie) skierowana do tyłu samochodu (w otworze) i wyjęcie dolnej części uchwytu
4) dwie śrubki w górnej części uchwytu i wyjęcie górnej części uchwytu - ostrożnie bo może pęknąć.
5) pokrętło od szyby - zsuwamy plastyk w kierunku osi korbki, odkręcamy śrubę na osi
6) podnosimy tapicerkę do góry (trzyma się na zaczepach - haczykach), w każdym takim zaczepie jest gumka, odchylamy lekko tapicerkę odpinamy linkę z (ostatniego) plastykowego mocowania na blasze drzwi.
7) zdejmujemy piankowy element z dźwigni klamki
8) zdejmujemy zawleczkę (blaszka) z dźwigni klamki i linkę.
9) odpinamy wiązkę przewodów głośnikowych

i to tyle.

W boku na głośniku jest wzmacniacz nokii ze zwrotnicą.

Tytuł:
PostNapisane: 04.paź.2004 10:41:44 
Użytkownik

A czy auto nie było czasem "dzwonione" ;) bo to widac właśnie po drzwiach (idą do dołu)

Tytuł:
PostNapisane: 05.paź.2004 07:10:00 
Użytkownik

tak gosciu sie chyba nadzial na pret na tylnie dzwi i pewnie z tad... bo mam dzwi z wywietrznikiem

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1