Witam wszystkich,mam problem z moim cygarem 1.8E, rocznik '84.Jezdze nim od roku i jak dotoad nie bylo problemow. Otoz od jakiegos czasu
silnik dziwnie stracil na mocy a glownie objawia sie to drganiami przy zmianie biegu(na kazdym) i obrotach przy jakich powinien normalnie ciagnac.Nie mozna czasem spokojnie ekonomicznie pojezdzic tylko silnik musi miec obroty.
Na 4 trzeba heblowac do 90 bo wczesniej szarpie.Cisnienie na tlokach 10,5-11.(jak kupilem bylo 12-12,5)zrobilem 20 tys,z tego co slyszalem to przy 8 atmosf powinien chodzic normalnie. Zaplon ustawiony na lampie,wymienione przewody,kopulka,swiece,filtr powietrza(wszystkie te czesci nie wprowadzily zadnej zmiany).Dzieje sie tak zarowno na gazie jak i na benzynie.Nie wymienilem jeszcze palca na rozdzielaczu bo wydaje mi sie to zbedne,ale moze sie myle.Znajomy mechanik doradzil mi ze na 90% to wina zaplonu.Ja go rozbieralem i wszystko bylo ok.Chyba ze cos czujnikiem halla,lub sterownikem z ktorym wspolpracuje.Silnik zapala dobrze i chodzi w miare rowno,a lekkie zawachania widac przy dodawaniu gazu.Na forum spotkalem rozne drgania ale zadne nie pasuja do mojego,poduszki silnika i skrzyni rowniez w porzadku.Licze na doswiadczenie wszystkich na forum i pomoc w usunieciu byc moze banalnej usterki.
|