konrad napisał(a):
witajcie dopiero co rozpoczynam przygode z audi i z tego powodu mam kilka pytan.
1. jak poznac czy dziala turbina bo ja jakos nie moge tego wyczuc
Konrad
Poniewaz silnik jaki posiadasz ma maksymalny moment obrotowy w granicach 2300 rpm powinienes wiedzieć że w chwili gdy wskazówka obrotomierza zbliża się do tej wartości musisz odczuć wyraźny ciąg silnika. Turbina zaczyna ciągnąć od ok 1950 rpm, więc przy 2000 rpm zaczynasz czuć ciąg silnika, przy ok 2500 masz największą frajdę z przyspieszenia a przy ok 4000 rpm kończy się ciag. Jeśli nie jesteś pewień czy turbo działa jak powinno zrób taki test:
włącz 1-szy bieg, i zacznij toczyć się na wolnych obrotach, następnie wciśnij pedał przyspuieszenia do końca i patrz na obrotomierz. Wskazówka powinna szybko pójść do góry a mocny wgnio tw fotel powinieneś poczuć przy 2300 rpm na obrotomierzu. Powtórz ten zabieg obserwując jakie ilości dymu wydziela tówj wydech. Przy sprawnej turbinie i sprawnym silniku dymienie powinno byc niewielkie lub bardzo małe.
Inny test: jadąc na 4-tym biegu jedź tak abyś miał obroty w granicach 2000 rpm, wtedy pedał do dechy i powinienes poczuć lekkie drżenie silnika, po czym powinien zacząć ciągnąć dość odczuwalnie, zerknij w lusterko czy nie dymi, jeśli nie - raczej jest ok.
Kolejny test to sprawdzenie organoleptyczne luzu osowego turbiny: odkręć waż prowadzący powietrze od intercoolera do turbiny (szeroki, gumowy, czarny zaciskany na opaskę na turbinie)i złap w palce oś wirnika turbiny. Luz powinien być tak mały że ledwo wyczuwalny. Jeśli jest mocno wyczuwalny lub zauważyłeś starcie skrzydełek turbiny , to może to oznaczać jej zuzycie.
Niemniej pewnien wspólny nasz znajomy fachowiec z Warszawy powiedział mi kiedyś że turbina w 1Z`cie jest nie do zaj....nia i trzeba być niezłym artystą aby ją zajeździć.
Te 3 testy powinny oddac ci obraz stanu turbiny.
pamietaj także o 2-ch radach co do uzytkowania auta z turbiną:
- nie gaś go od razu po ostrej jeździe (odczekaj ok 1,5 2- minuty - olej chłodzi turbinę i musi ją odpowiednio schłodzić po ostrej jeździe)
- nie katuj zimnego silnika, daj mu się rozgrzać, turbina nie lubi zimna
pozdrawiam