.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 06.cze.2025 14:14:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bierze olej??? :(
PostNapisane: 01.lis.2004 10:02:46 
Użytkownik

Auto: S4 biturbo
Mam problem ze swoja niunia bo nie dawno wymieniałem olej i zauważyłem że po przejechaniu ok. 4 tys. km poziom jest ponizej minimum :!: .Nie wydaje mni sie żeby to było normalne zjawisko :( .Czy ktoś moze mi powiedziec co jest :?: A może ktoś miał cos podobnego :?: Z góry dzienx ;)

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2004 10:12:41 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Może masz pozapychane odmy silnika , ja w v8(olejożernym z naturu) zmieniłem wszystkie odmy na nowe i zużycie oleju znacznie sie zmniejszyło.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2004 10:36:57 
Użytkownik

musisz zaobserwować jak, czy i kiedy ci kopci a potem to już Zuru ci napisze co i jak. W każdym razie pierwsze co do wymiany to uszczelniacze ale na tym może się nie skończyć..

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2004 12:15:12 
Użytkownik

Przyczyn zwiekszonego zuzycia oleju mozesz miec sporo. POdstawowa sprawa to to na jakim oleju wczesniej jezdziles i jakim olejem zalales niunie po wymianie. Jesli wczesniej jezdziles na mineralnym albo nie wiesz na czym niunia jezdzila i zalales go np. rozreklamowanym syntetykiem to mozliwe ze dobrej jakosci syntetyk wyplukal zanieczyszczenia z silnika, rozszczelnil go troszke i stad zwiekszone zuzycie oleju. Moze byc tez bardzo prozaiczna przyczyna jaka byl niedokladny pomiar poziomu oleju po wymianie (moze autko nie stalo na plaskiej powierzchi). Jesli po przejechaniu 4kkm poziom rzeczywiscie spadl ponizej min. to masz powod do niepokoju, bo zuzycie oleju na poziomie ok. litra na 4kkm moze byc stresujace, choc instrukcja obslugi podaje ze gorna granica normy zuzycia oleju dla silnika audi jest 1,5l na 1000km, ale cos takiego wlozmy miedzy bajki bo to przeciez nie dwosow...
Generalnie sprawdz spod silnika czy czasem nie pojawil sie jakis niespodziewany wyciek powodujacy obnizenie poziomu oleju na miarce.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2004 13:46:20 
Użytkownik

a czy masz gaz w niuni bo zaobserwowałem ze na gazie silniczek potrafi brac olej :zly:

Tytuł:
PostNapisane: 01.lis.2004 14:46:26 
Użytkownik

Auto: S4 biturbo
Nie mam gazu i narazie niezkładam :):

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2004 14:38:56 
Klubowicz

Dobra, ale napisz czy kopci i jesli tak to kiedy kopci.
ZRob se testa pierscionkow :)
jedziesz 80 na 5, wrzucasz 4 i zwalniasz silnikiem do 60 i delikatnie utrzymujesz ta predkosc. Mozesz zjechac do 40 km/h i trojki po jakims czasie. Patrz co leci z rury i ile tego leci (czy jest blekitny dymek).
Popros kogos, zeby jechal za Toba i lookal. Zaobserwuj odme, odlacz przewodu z obu stron i zobacz jak wygladaja ich koncowki podlaczone do glowic.
Aha...w 2.8 jest naprawde minimalna roznica pomiedzy max a min. Miarka jest bardzo czula - wiec bez paniki. W glowicach zostaje sporo oleju, zatem silnik powinien byc cieply i odstany z 10 min zanim sprawdzisz olej.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1