.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.cze.2025 02:01:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 1.9TDI 95/96/97
PostNapisane: 09.gru.2004 02:27:35 
Użytkownik

Na wstępie... jako że jestem nowy:

Witam wszystkich!

i od razu mam pytanie:

Zastanawiam sie nad zakupem Audi, takiego jak w Temacie. Napewno chce aby był to diesel. Nie wiem natomiast nic na temat samego silnika - czy jest trwały, jak wyglada spalanie, najczestsze awarje, elastycznosc, czego mozna sie po nim spodziewac, ceny czesci itp itd.

Przy okazji jesli ktos takowe audi uzytkuje, byl bym wdzieczy za wszelakie informacje na jego temat. (Koszta napraw i eksploatacji) Przede wszystkim nurtuje mnie sprawa wachaczy ktore podobno nalezy wymieniac co 20tysiecy. (wiem ze z tym pytaniem pomylilem fora, ale mam nadzieje ze nikomu to przeszkadzac nie bedzie)

A no i ostatania sprawa - obecnie jezdze Yariską 1.0, jest to moj trzeci benzynowiec i w praktyce nic nie wiem na temat silnikow diesla - nawet tak prozaicznych rzeczy jak sposob przyspiesznia, odpowiednie obroty, dbanie o silnik itp. Wiem natomiast ze wydaja fajny klekot i ze spalanie jest nizsze Stad tez pomysl na wymiane Toyoty na Audi - relatywnie wieksze auto z porownywalnym apetytem - co by zbytnio nie uszczuplic i tak dziurawego juz studenckiego portfela.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Tytuł: Re: Audi A4 1.9TDI 95/96/97
PostNapisane: 09.gru.2004 09:22:24 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
bushwalker napisał(a):
Na wstępie... jako że jestem nowy:

Witam wszystkich!

i od razu mam pytanie:

Zastanawiam sie nad zakupem Audi, takiego jak w Temacie. Napewno chce aby był to diesel. Nie wiem natomiast nic na temat samego silnika - czy jest trwały, jak wyglada spalanie, najczestsze awarje, elastycznosc, czego mozna sie po nim spodziewac, ceny czesci itp itd.

Przy okazji jesli ktos takowe audi uzytkuje, byl bym wdzieczy za wszelakie informacje na jego temat. (Koszta napraw i eksploatacji) Przede wszystkim nurtuje mnie sprawa wachaczy ktore podobno nalezy wymieniac co 20tysiecy. (wiem ze z tym pytaniem pomylilem fora, ale mam nadzieje ze nikomu to przeszkadzac nie bedzie)

A no i ostatania sprawa - obecnie jezdze Yariską 1.0, jest to moj trzeci benzynowiec i w praktyce nic nie wiem na temat silnikow diesla - nawet tak prozaicznych rzeczy jak sposob przyspiesznia, odpowiednie obroty, dbanie o silnik itp. Wiem natomiast ze wydaja fajny klekot i ze spalanie jest nizsze Stad tez pomysl na wymiane Toyoty na Audi - relatywnie wieksze auto z porownywalnym apetytem - co by zbytnio nie uszczuplic i tak dziurawego juz studenckiego portfela.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Na temat silników 1Z napisano juz tyle, że wystarczy pogrzebać w archiwum. Na temat późniejszych diesli też sporo.
Jeśli nie miałeś nigdy diesla to poczytaj "10 przykazań dla diesla" (opcja szukaj).

Tytuł:
PostNapisane: 09.gru.2004 09:52:30 
Użytkownik

Portfer zostawmy na boku... :):

7-10 letni wózek - nawet Audi wymaga "opieki sponsora".
Kupiłem dokładnie taki -A4/1,9TDI/96-- wygląda prawie jak nowy.

Przez 6 tygodni wydałem:

1,1 kPLN za pierwszy przegląd z rozrządem, filtrami, olejem, klockami z tyłu
1,0 za zimowe opony,
0,7 za awarię napinacza paska osprzętu
2,5 za OC/AC/NW (pakiet H7 i zniżki)
0,6 za geometrię przodu
Razem ok. 3 kawałki....

Czeka mnie naprawa siłownika klapy w klimie, może wytrzymam do wiosny.

Pali ok. 6,5/100 tzw. gnoju (od 3,24-do 3,57 za litr), przy tzw. dynamicznej jeździe :diabel:
Jakość podróżowania - spodziewałem się większej, ale w porównaniu z Jarisem kumpla postęp jest zauważalny, lecz nieoszałamiający. Prowadzi sie np. mniej pewnie niż mój poprzedni Golf III.
Może trzeba wymienić amortyzatory..., a może to za względu na wysokie zawieszenie...
Odgłosy silnika wytłumione więcej niż zadawalająco, szum powietrza do 150 prawie niesłyszalny.

Szukaj raczej silnika 115km, choć moje 90km (podejżewam po spalaniu, że z wtryskami od tego mocniejszego) radzi sobie zupełnie dobrze - do licznikowego 200 dobija.

Audi kupiłem po półrocznym poszukiwaniu Astry II - nie mogłem znaleźć auta w odpowiednim stosunku jakości do ceny.

Jeśli już znajdziesz auto w stanie wartym zainteresowania,
weź fachowca z komputerem, i jedź na jazdę próbną, potem na szarpaki w stacji diagnostycznej - kosztuje razem ok. 100 ale chroni przed wydatkami znacznie większymi zaraz na starcie.

Powodzenia

:zly:

Tytuł:
PostNapisane: 11.gru.2004 00:59:28 
Użytkownik

Auto: Audi A8 D2 4.2E
Brać,brać,brać!
było już o tym ;)

http://img513.imageshack.us/img513/2742/dscn1455.jpg

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1