.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.cze.2025 15:29:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Regeneracja pompy hamulcowej
PostNapisane: 05.gru.2004 13:18:10 
Użytkownik

Niestety musze sie wziasc za rozwiazania ostateczne. Jak wczesniej wspominalem pedal hamulca ucieka mi prawie w silnik. Zmiana oleju ham. odpowietrzenie ukladu nic nie dalo. Stad moje pytanie czy regenracja pompy ham. A4 silnik TDI 90 KM czy jest mozliwa i czy jest uzasadniona z ekonomicznego punktu widzenia. Moze warto qpic uzywke? Moze ktos juz zmierzyl sie z podobnym problemem.

P.S. Nie szczegolnie sie znam na tych literkach dot. silnikow 1Z ABK ABT itd moze ktos mnie w tym temacie oswiecic?

pzdr/Dzik

Tytuł: Re: Regeneracja pompy hamulcowej
PostNapisane: 05.gru.2004 20:50:46 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Dzik napisał(a):
Niestety musze sie wziasc za rozwiazania ostateczne. Jak wczesniej wspominalem pedal hamulca ucieka mi prawie w silnik. Zmiana oleju ham. odpowietrzenie ukladu nic nie dalo. Stad moje pytanie czy regenracja pompy ham. A4 silnik TDI 90 KM czy jest mozliwa i czy jest uzasadniona z ekonomicznego punktu widzenia. Moze warto qpic uzywke? Moze ktos juz zmierzyl sie z podobnym problemem.

P.S. Nie szczegolnie sie znam na tych literkach dot. silnikow 1Z ABK ABT itd moze ktos mnie w tym temacie oswiecic?

pzdr/Dzik

Pompy hamulcowej sie nie naprawia !! kup nowa lub uzywana.

We wszystkich samochodach jest stosowana dwusekwencyjna pompa hamulcowa z dwoma zbiornikami wyrownawczymi. W samochodach Audi 80 sa montowane pompy hamulcowe dwoch wytworcow pomp ( Teves lub Girling) Pompy te sa zamienne. Rozrozniac je mozna wdlug znakow i nazw wytworni. Pierwsza sekcja steruje hamowaniem lewego przedniego i prawego tylnego kola. druga sekcja steruje hamowaniem prawego przedniego i lewego tylnego kola. Podczas wymiany pompy nalezy podac rok produkcji auta.

Te oznaczenia to sa nazwy kodowe silnikow. I tak :
1Z to silnik 1.9 TDI o mocy 66kW/90 KM
ABT to silnik 2.0 o mocy 66kW/90 KM
ABK to silnik 2.0 o mocy 85kW/115 KM
Wszystkie te silniki byly montowane w Audi 80 B4

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 20:07:16 
Użytkownik

Wymienilem pompe hamulcowa razem z servem i .... dalej pedal hamulca wlazi moze nie w podloge ale mimo wszystko sie zapada. Macie moze jakies pomysly bo dzisiaj juz mi rece opadaja...:(

Dzik

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 20:21:00 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Przejżyj dokładnie czy nic Ci nie cieknie ,szczególnie w tyle bo rozumiem że masz bebny tam potrafią puszczac cylinderki ,a jeśli to nie pomoże to dalej pompa tam jest taki stały gumowy pierścień uszczelniajacy on prawdopodobnie puścił. Rozbierz stara w ramach szkolenia ;)

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 21:30:07 
Użytkownik

Auto: A6 2,7T
Podpowiedzieć moge ci tyle ze nie koniecznie to musi być pompa hamulcowa. Kiedyś po zmianie klocków podobny problem pojawił sie u mnie: pedał hamulca wchodził do końca, a wielokrotne pompowanie jego dawało jakiś efekt, przejrzałe układ niby ok, kilkakrotnie odpowietrzałem .. to samo, wszystko wskazywało na pompę (układ szczelny itd.)
Przyczyna jednak nie lezała w pompie a w cylinderku hamulcowym, który miał delikatnie uszkoczenie i łapał powietrze (tylny zacisk), dodam tez ze nie leciało z niego ale delikatne uszkodzenie cylinderka prowadziło do zapowietrzania sie układu, po wymianie było ok .

Coupe 2,3 10V 2002-2006

Tytuł:
PostNapisane: 10.gru.2004 22:32:18 
Użytkownik

Posprawdzaj stan wszystkich przewodów eleastycznych, pod kątem wycieków, ale co najważniesze pęcznienia pod ciśnieniem.

Tytuł:
PostNapisane: 12.gru.2004 17:49:33 
Użytkownik

Z tylu mam tarcze. Zaciski i klocki z tylu wymienione problem dalej pozostal. Mam takie pytanie czy u was rowniez pojawia sie syczenie dochodzace chyba z serva przy nacisnieciu hamulca czy to jest normalne?

Nie dokonca rozumiem ktory pierscien w pompie...

pzdr/Dzik

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1