.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 01.maja.2025 10:55:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4,AAH] Kontrolka zuzycia klocków
PostNapisane: 08.maja.2006 13:25:53 
Użytkownik

Witam.Zdejmowałem dzisiaj zacisk tylnego hamulca aby przeczyścić koronke i czujnik od ABS bo VAG pokazywał błąd i wszstko gra. Natomiast zapaliła mi sie kontrolka wymiany klocków.Żaden przewód oprócz do czujnika abesu tam nie wchodzi i stąd moje pytanie: Czy powinien tam dochodzić przewód zuzycia tylnich klocków??Czy tylko przednie klocki bada CHECK?? Tarcze z klockami mam jak nowe.Przejechane mam 1000 km wiec jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2006 14:03:07 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku.Jak jest mało dolej.Czujniki z tyłu to ekstrawagancja w VW więc sprawdź przód czy czasem przewód się nie uszkodził.

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2006 14:12:35 
Użytkownik

Auto: Szukam C5 ACK
Nie ma w tylnich czujników! Czujniki przednie dzialaja na zasadzie zwarcia, jesli jest zbyt mały klocek to zapala sie lampka bo jest obieg zamkniety! Wiesz może Ci sie palić też od niskiego poziomu płynu, choć nie powinno bo dałeś nowe klocki i sie podniósł teorettycznie poziom! Mi sie kiedyś paliła tzn mrugała lampka jak miałem zapowietrzone hamulce w C3 choć nie wiem jakim cudem, po wymianie i dolaniu płynu przestało?! Aha jeszcze jedno!!! Czy po wymianie klockow na nie zapalonym silniku depnąłeś pedał hamulca kilkanaście razy? Do oporu aż sie zrobił twardy + trzeba dopompować dodatkowo parę razy żeby klocki doszły do tarcz! W ksiażce Audi pisze ze około 30-40 depnięć w pedał!

Tytuł:
PostNapisane: 08.maja.2006 14:19:09 
Użytkownik

Klocki oczywiście są przy tarczach i hamuja bardzo dobrze tylko dziwi mnie fakt tej palącej się kontroliki.Gdy w zbiorniczku jest za mało płynu to zapala sie napis "brakes" na czerwono i piszczy więc to napewno nie to. Sprawdziłem przewody przód i generalnie dopiero jak sie zrobi przerwa to kontrolka sie powinna zapalać ale na mierniku jest przejście. Fakt ze troche ciezko odbija ten zacisk co go robiłem ale po przejechaniu paru metrów przestaje już trzeć. Może to kwestia ułożenia a może źle odpowietrzyłem?? Zacisk i prowadnice przesmarowałem smarem z miedzią więc chyba dobrze....

Tytuł:
PostNapisane: 13.maja.2006 21:17:13 
Użytkownik

Hej Neti. Z kształtu nacięć domyślam się że tarcze hamulcowe to ATE Power Disc. Jak się sprawują? A jakie masz klocki hamulcowe?

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2006 11:37:55 
Użytkownik

Pebo tarcze taki jak piszesz plus do tego klocki ATE. Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu choć robiłem ostatnio próbe hamowania z 230km/h do zera i troszke sie spiekły ale zużycia za bardzo niewidać tarcz jak i klocków.Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2006 17:35:40 
Użytkownik

Dzięki. Zakupiłem właśnie taki zestaw tarcze+klocki na przód i tył. Wkrótce rezanko. Chcę jeszcze pomalować zaciski. Cieszę się z zakupu. Tobie życzę udanego użytkowania i sprawnego hamowania. A tak przy okazji, to z tymi aluskami prezentują się zaj...
Pozdro.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1