Witam. W temacie samochodów jestem laikiem dlatego proszę fachowców o pomoc
Zaczynając od początku:
1. Olej silnikowy - obcnie jeżdże na Orlenowskim Gas Lubro 15W/40. Dedykowany do samochodów z LPG i ja jeżdże głównie na gazie. Ale to jest olej mineralny, myslę że syntetyczny byłby sporo lepszy a wymiana i tak już mnie czeka na dniach. Co możecie mi doradzić i jakie są ceny orientacyjne?
2. Klocki hamulcowe. Zrobiłem dziś ok. 300km i pod koniec jazdy coś zaczęło dziwnie świszczeć. Okazuje się że klocki tarły o tarcze. Jak lekko naciskałem hamulec to przestawało na chwilę świszczeć. Tarcza gorąca, że cała felga rozgrzana a praktycznie nie hamowałem przed sprawdzeniem temp. Co polecacie z klocków i tarcz w rozsądnej cenie? Auto przy hamowaniu też lekko piszczy.
3. Rozrząd. Mój obecnie ma już ponad 50K km. Gość radzi mi pasek Contitech (logo zadziwiająco podobne do Continentala). Nadaje się to do czegoś? Bo dziwnie tanie, jedynie 28pln. Za to rolka napinacza już ponad 60 i ją też chce od razu wymienić. Coś jeszcze powinno być zmieniane razem z rozrządem?
4. Czy powinienem wymieniać olej we wspomaganiu kierownicy?
Przepraszam jeśli pytania mogą się wydać durne ale to moje piewrsze auto i chce żeby służyło jak najdłużej więc nie mogę go zamordować moją niewiedzą