.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 02.maja.2025 14:32:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1.8S] Muszę wymienić kilka rzeczy - proszę o sugestie
PostNapisane: 23.maja.2006 19:11:08 
Użytkownik

Witam. W temacie samochodów jestem laikiem dlatego proszę fachowców o pomoc ;)

Zaczynając od początku:

1. Olej silnikowy - obcnie jeżdże na Orlenowskim Gas Lubro 15W/40. Dedykowany do samochodów z LPG i ja jeżdże głównie na gazie. Ale to jest olej mineralny, myslę że syntetyczny byłby sporo lepszy a wymiana i tak już mnie czeka na dniach. Co możecie mi doradzić i jakie są ceny orientacyjne?

2. Klocki hamulcowe. Zrobiłem dziś ok. 300km i pod koniec jazdy coś zaczęło dziwnie świszczeć. Okazuje się że klocki tarły o tarcze. Jak lekko naciskałem hamulec to przestawało na chwilę świszczeć. Tarcza gorąca, że cała felga rozgrzana a praktycznie nie hamowałem przed sprawdzeniem temp. Co polecacie z klocków i tarcz w rozsądnej cenie? Auto przy hamowaniu też lekko piszczy.

3. Rozrząd. Mój obecnie ma już ponad 50K km. Gość radzi mi pasek Contitech (logo zadziwiająco podobne do Continentala). Nadaje się to do czegoś? Bo dziwnie tanie, jedynie 28pln. Za to rolka napinacza już ponad 60 i ją też chce od razu wymienić. Coś jeszcze powinno być zmieniane razem z rozrządem?

4. Czy powinienem wymieniać olej we wspomaganiu kierownicy?

Przepraszam jeśli pytania mogą się wydać durne ale to moje piewrsze auto i chce żeby służyło jak najdłużej więc nie mogę go zamordować moją niewiedzą ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23.maja.2006 20:54:01 
Użytkownik

1- widze jezdzisz na mineralu, jak chcesz lac syntetyk to uwazaj bo moze ci nagar wyplukac i sie silnik rozczelni
2- niezapiekl ci sie czasem cylinderek??
3- niepodniecaj sie tanimi zestawami rozrzadu, ja kupilem zestaw za 120zl (pasek, i rolka) i pojezdzilem na tym 5000km i rolke szlak trafil
4- co do wspomagania to niewiem

Tytuł:
PostNapisane: 23.maja.2006 20:57:08 
Użytkownik

Auto: B4
Hmm, z tego co wiem, ale moge sie mylic, bo mechanikiem to ja nie jestem, to jeżeli samochód już jeździ na mineralnym 15W40 to nie powinno sie go zmieniac na syntetyk czy polsyntetyk, bo beda przedmuchy - rzadszy wszytko wyplucze i bedzie potem uciekal gdzies bokiem albo bedzie go spalal silnik - syntetyki są rzadsze... Tak zawsze wiedzialem :P

Co do oleju we wspomaganiu to u mnie nie byl zmieniany od nowości, i wszystko było 100% OK (było, bo zachciało mi sie krecić bączki i teraz na max skrecie mi tryska olej - pompa wspomagania nie lubi dużych obrotów na max skrecie :P - zebys wiedzial i nie próbowal :peace: )

Co do reszty to sie nie wypowiadam ... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 23.maja.2006 21:04:42 
Użytkownik

Ad1 - Zalej półsyntetyk Orlen Platinum 10W\40 bo pełny syntetyk(0W, 5W) może Ci rozszczelnić silnik.

Ad2 - Klocki Feredo a tarcze Brembo.

Ad3 - Contitech dobre paski robi, lepsze niż Gets i Pirelli a rolke możesz założyć SKL lub Biltstein.

Ad4 - jak Ci się nic nie dzieje, nie masz bełtów w zbiorniczku, olej nie jest jeszcze czarny i ma odpowiednią gęstosć to możesz jeszcze jeździć

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1