.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 10.cze.2025 06:48:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: W cabrio B4 nie otwiera sie pokrywa schowka na dach
PostNapisane: 27.gru.2004 13:20:03 
Użytkownik

Zakupiłem ostatnio 2,3 cabrio w którym nie działa elektryczne otwieranie tylnej pokrywy dachu, nie wiem od czego zacząć gdzie szukać przyczyny, jak dotąd sprawdziłem tylko bezpieczniki i wszystkie są ok. Podobno otwiera sie tą pokrywe na wyłączonym silniku na wstecznym i zaciągniętym ręcznym i tak robiłem ale i tak to nie działa.
Proszę o pomoc!!!

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2004 17:56:44 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
To cos z silownikiem elektrycznym jest nie tak. Czy da sie podniesc recznie ta pokrywe ? Napisz jak wyglada proces skladania dachu, czy dach sie wogole podnosi czy powraca z powrotem do pozycji zamknietej.
Oto link do strony www.audicabriolet.de Tam po kliknieciu na Technik wybieramy link Audi 80 Technik i potem klikamy na Verdeck Technik i tam mamy opisane wszystko, co jest zwiazane z otwieraniem i budowa dachu w Audi Cabrio. Oto wydzielone linki. Jakis czujnik od pokrywy dachu lub silownik wysiadl i dlatego nie otwiera tej pokrywy.

Procedura otwierania i zamykania dachu

Silowniki dachu czyli to co niewidoczne

Opis ukladu elektrycznego odpowiedzialnego za otwieranie dachu.

z tego co widac to przy procedurze otwierania dachu to silnik ma byc zgaszony ale stacyjka powinna byc chyba przekrecona tak zeby sie swiecila kontrolka ladowania akumulatora. Dalej ma byc zaciagniety hamulec reczny i wtedy naciskamy przycisk miedzu fotelami i dach powinien sie zamknac. Otwarcie dachu czyli schowanie go pod pokrywe jest tez przedstawione na tym rysunku. Tylko tyle moge pomoc. ;)

Ostatnio edytowano 27.gru.2004 18:24:07 przez KORU, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2004 18:24:02 
Użytkownik

Dach jest składany recznie. Nie działa elektryczne otwieranie pokrywy schowka tnz zamków które trzymają pokrywe schowka. Otwieram go teraz w trybie awaryjnym czyli kluczem wpustowym musze trafić z jednej i z drugiej strony w śruby przekręcic i wtedy zamki puszczają, pokrywa sie otwiera i można wtedy rozłożyc lub złożyć dach. Chciałem sprawdzić czy elektromagnesy czy co tam jest w tych zamkach działają ale nie wiem co gdzie podłączyć bo dochodzi tam po 6 przewodów i nie wiem co gdzie podpiąć żeby to sprawdzić ale nie sadze żeby dwa zamki naraz sie spaliły i żaden z nich nie działał, myśle że coś sie gdzieś rozłączyło albo robie coś nie tak. 1. zwalniam blokade nad szybą, 2. włączam wsteczny(oczywiście na wyłączonym silniku) zaciągam ręczny i wciskam przycisk i NIC.
to narazie tyle

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2004 18:27:30 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Tu masz schemat recznego skladania dachu.

http://www.audicabrio.net/verdecktechnik/e6-e7.JPG

Czyli dach sklada sie recznie, ale ta pokrywa co sie dach pod nia chowa to jest otwierana elektrycznie. Jezeli tak to jest ona podnoszona tylko przez jeden silownik. Silownik ten sterowany jest przez pompe hydrauliczna, no tak przynajmniej wynika z tego schematu. Pompa sterujaca wysiadla lub przycisk sterujacy miedzy fotelami. Za tylnym siedzeniem jest glowna jednostka sterujaca.

http://www.audicabrio.net/verdecktechnik/37.JPG

tu jest cos opisane o przelaczniku miedzy fotelami. Niestety nie znam dobrze niemieckiego. To chyba jest o jego usterce opisane tutaj.

http://www.audicabrio.net/fh-schalter.htm

Ostatnio edytowano 27.gru.2004 19:37:08 przez KORU, łącznie edytowano 6 razy

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2004 18:29:39 
Użytkownik

Dzięki za schemat.

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2004 18:46:34 
Użytkownik

Nie wydaje mi sie żeby tam była jakaś pompa bobrak jest jakiej kolwiek hydrauliki, a po przekręceniu śruby kluczem wpustowym zamek puszcza pokrywe na podobnej zasadzie jak jest otwierana pokrywa silnika tylko że to jest sterowane elektrycznie.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sty.2006 11:37:52 
Użytkownik

Auto: s8 d2
o
witam:)
mam ten sam problem nie otwiera sie pokrywa na dach tzn czasmai sie otwiera a czasami nie, ni eiwme od czgeo to zalezy;I

jak poradziłes sobie z tym problemem?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1