Linda napisał(a):
Jestem od 2 tyg uzytkownikiem audi B4 2.0E jak narazie nie moge narzekac ale moj niepokoj budzi sprzeglo mam problemy z wrzucaniem biegow 1 i wstecznego natrafiam na dosyc duzy opor zwlaszcza rano jak jest zimny. Prosze o porade
Siemanko mialem dzisiaj troche czasu i zbadałem temat. 1.Pompowalem troche pedalem sprzegla bo myslalem ze uklad zapowietrzony ale to nic nie zmienilo, nadal opor. 2. Z tego co wiem jedynka i wsteczny nie maja synchro. 3. Wciskam pedal sprzegla i okazuje sie ze nie tylko jedynka i wsteczny ale wszystkie biegi maja opor przy wrzucaniu a jesli juz mi sie uda wrzucic jakis bieg przy wcisnietym sprzegle to wszyskie whodza juz idealnie dodaje ze to wszysko dzieje sie na postoju. Dlaczego mysle ze to sprzeglo podczas wrzucania jedynki mam takie wrazenie ze samochod przy wcisnietym sprz troszke zaczyna jechac, nie rzezi jest tylko opor na lewarku zmiany biegow. Co to moze byc?
w mojej B4 na zimnej skrzyni jest podobnie ale to mija jak się rozgrzeje. może wymień oleum w krzynce - może u Ciebie olejek przechodzi teraz przemianę w smar