Odnosnie różnicy to ...zaniżanie impedancji głosnika ma na celu "wycisniecie" z wzmacniacza więcej mocy - minus takiego rozwiązania stosuje sie wzmacniacze z drozszymi końcówkami mocy - pracujących na pograniczy zwarcia wyjścia, co nie jest dobrym rozwiązniem zwłaszca dla nizszych czestotliwości , poniewaz przy stanach zwarciowych siada napięcie zasilające wzmacniacz. Mozna oczywiście z tego wybrnac stosując kondensatory duzych pojemności równolegle do zasilania wzmacniacza, które przysiady napiecia w krótkich czasach nam niweluja w jakimś stopniu . Pytanie tylko po co ?
Jednak jeśli chcesz widziec tylko róznice taką ,ze obnizajac impedancje głosnika zyskujesz większą moc to teoretycznie przyznam racje .
Ale ciągnąc dalej moje wywody

...niestety jednak dla głośnikow wysokotonowych te zalezności juz nie sa takie ciekawe

Poniewaz im wyzsza częstotliwośc tym proporcjonalnie większa impedancja czestotliwościowa , (dla cewek nawijanych b.cienkim drutem nawojowym o odpowiedniej ilości zwojów) -pojawiaja sie juz ciekawe wartości impedancji .
Wniosek przynajmniej z moich doświadczeń - zabawa z głośnikami niskoimpedancyjnymi ma sens w przypadku głosników niskotonowych o czywiście pod warunkiem posiadania odpowiedniego wzmaka i stabilności napiecia + oczywiscie przewody o odpowiednim przekroju. Zas do głosników wysokotonowych proponuje klasyczne głosniki z normalna impedancja (ale wysoka skutecznościa)
Edit: Moze prosciej ....

Jęśli sa kiepskie głośniki i mała skuteczność stosować niskoimpedancyjne szczególnie niskotonowe ( byleby to końcówka mocy wytrzymywała), dla wysokotonowych takiego rozwiazania ja przynajmniej nie widze. I jeszcze jedno odnośnie odsłuchu muzyki w autku - nie moc jest najwążniejsza ale parametry głosnika...
Edit 2 . Odnośnie wysokotonowców polecam głośniki wstęgowe - mogą miec i po 8 omów ale maja skutecznośc około 98 -100 dB (np stara seria infinity kappa i nawet pól omowce nie mają szans )
Edit 3 . Krzynios wrote
Cytuj:
Ponieważ w moim systemie BOSE brakuje gwizdków w przednich drzwiach postanowiłem takowe zamontować. Posiadam w przednich drzwiach głośniki zintegrowane ze wzmacniaczami. Jak podłączyć gwizdki żeby było dobrze?
Nie wiem jak to jest dokładnie w tym systemie bose , tzn jakie są impedancje poszczególnych głosników, ale powinieneś zastosowac dokładnie taką samą impedancje głosnika wysokotonowego jak tego co masz w drzwiach dla zwrotnic pierwszego rzedu (czyli pojedynczy element filtrujący) . Jak chcesz miec inne impedancje i by to grało porzadnie stosuje sie juz innego rodzaju (bardziej skomplikowane) zwrotnice - ale to juz dla "maniaków muzycznych ";)