.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 15:08:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [2,3Ng coupe] Z jakiego materiału chłodnica?
PostNapisane: 03.cze.2006 18:00:17 
Użytkownik

Z jakiego materiału wykonana jest chłodnica w audi coupe jest to aluminium czy jakiś stop?I czy czujnik(włącznik) wentylatora ma dwie szybkosci czy jedno? Jesli dwie to w jakich temperaturach sie włańcza poszczególna?

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 10:16:09 
Klubowicz

U mnie chłodnica wykonana jest ze stopu aluminium (dural ?) Ja mam dwie prędkości wentylatora. Mała załącza się jak zgaszę silnik, duża w czasie jazdy. Prawdopodobnie mała też się załącza w czasie jazdy lecz tego po prostu nie słychać. Jeśli idzie o temp. jest to :

temp włączenia
I stopień - 92-97
II stopień 99-105

temp wyłączenia
I stopeń - 84-91
II stopień 91-98

Info z książki Dietera.
Tylko że ja mam sedana, ale u Ciebie będzie to samo (tak myślę - ten sam silnik).

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:07:03 
Użytkownik

Dzieki za info tylko zew u mnie nawet do czujnika ida tylko dwa przewody a nie trzy jak na trzy predkosci.

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 15:08:29 
Użytkownik

a jeszcze jedno pytanie masz chłodnice z boku czy z przodu?

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 16:39:18 
Użytkownik

Witam... Ja mam taki sam silnik jak Ty i chłodnice mam z boku.. pionowo wstawiona.... A tak z ciekawości.... to cos dolega Twojemu autku??

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 17:05:29 
Klubowicz

Jest stojąc w kierunku samochodu po prawej pionowo ustawiona (każdy NG tak ma)

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 18:13:01 
Użytkownik

Dolega mu to ze cieknie chłodnica. Wiec chce ja wyjąc i pospawać potrafie to robić tylko nie wiedziałem jaki drut mam wziąć bo pierwszy raz bede spawał taką chłodnice. A po drógie zauważyłem ze włańcz mi sie tylko jedna poredkość widze ze na dojsciu do swentylatora są trzy wyjscia a na czujniczku tylko jeden wiec zapytanie czy któs mi przewód zwinoł czy tak ma być. Po trzecie wiem ze jest jeszcze jeden czujnik który potrafi załaczyć wentylator jak sie pod maską robi za ciepło a mianowicie jest to ten za pokrywą zaworów na głowicy patrząc od przodu. wieć pytam sie bo nie wiem co jest schranioone. Wiem tylko ze raz słyszałem jak sie załączył wentylator na pierwszej prędkosci po wyłączeniu silnika jak było strasznie ciepło potem juz go nie słyszałem ani razu tylko słysze cały czas go na drugiej a po zgaszeniu silnika potrafi mi sie czasami woda zagotować i stąd ten wyciek z chłodnicy poprostu sie zrobiła gdzieś dziurka :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 18:14:48 
Użytkownik

Dolega mu to ze cieknie chłodnica. Wiec chce ja wyjąc i pospawać potrafie to robić tylko nie wiedziałem jaki drut mam wziąć bo pierwszy raz bede spawał taką chłodnice. A po drógie zauważyłem ze włańacz mi sie tylko jedna predkość widze ze na dojsciu do wentylatora są trzy wyjscia a na czujniczku tylko jeden wiec zapytanie czy któs mi przewód zwinoł czy tak ma być. Po trzecie wiem ze jest jeszcze jeden czujnik który potrafi załaczyć wentylator jak sie pod maską robi za ciepło a mianowicie jest to ten za pokrywą zaworów na głowicy patrząc od przodu. wieć pytam sie bo nie wiem co jest schranioone. Wiem tylko ze raz słyszałem jak sie załączył wentylator na pierwszej prędkosci po wyłączeniu silnika jak było strasznie ciepło potem juz go nie słyszałem ani razu tylko słysze cały czas go na drugiej a po zgaszeniu silnika potrafi mi sie czasami woda zagotować i stąd ten wyciek z chłodnicy poprostu sie zrobiła gdzieś dziurka :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 18:15:15 
Użytkownik

Dolega mu to ze cieknie chłodnica. Wiec chce ja wyjąc i pospawać potrafie to robić tylko nie wiedziałem jaki drut mam wziąć bo pierwszy raz bede spawał taką chłodnice. A po drógie zauważyłem ze włańacz mi sie tylko jedna predkość widze ze na dojsciu do wentylatora są trzy wyjscia a na czujniczku tylko jeden wiec zapytanie czy któs mi przewód zwinoł czy tak ma być. Po trzecie wiem ze jest jeszcze jeden czujnik który potrafi załaczyć wentylator jak sie pod maską robi za ciepło a mianowicie jest to ten za pokrywą zaworów na głowicy patrząc od przodu. wiec pytam sie bo nie wiem co jest schrzanione. Wiem tylko ze raz słyszałem jak sie załączył wentylator na pierwszej prędkosci po wyłączeniu silnika jak było strasznie ciepło potem juz go nie słyszałem ani razu tylko słysze cały czas go na drugiej a po zgaszeniu silnika potrafi mi sie czasami woda zagotować i stąd ten wyciek z chłodnicy poprostu sie zrobiła gdzieś dziurka :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 04.cze.2006 22:05:32 
Klubowicz

Jak przyjdę z roboty to popatrzę jak to jest u mnie z tymi czujnikami.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2006 19:08:48 
Klubowicz

No więc przy wtyczce do wentylatora mam 3 przewody, natomiast na czujniku (na pokrywie zaworów) 2 przewody. Jeśli idzie o przewód na chłodnicy to wydaje mi się że też mam jeden (trudno podejrzeć przez osłonę, patrzyłem lusterkiem, nie widziałem samego czujnika ale przewód idący od niego - jeśli niema tam innych czujników).
Może sprawdź sam wentylator. Wyjmij wtyczkę z niego. Do styku czerwono-czarnego przewodu podłącz przewód do plusa akumulatora. Do brązowego styku podłącz minus (podłączaj do wtyczki wentylatora). Powinien się obracać. Aby skontrolować 2 stopień podłącz plus do czerwono-niebieskiego.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2006 19:24:35 
Użytkownik

Dzieki Byku miałem dziś wolne i zbadałem sprawe i juz wszystko gra. Chłodnica leciała mi na łączeniu plastik- aluminium zdemontowałem ten plastik oczysciłem dałem nowy silikon,klej i chodzi bez problemu. Przy okazji jak miałem ją na wierzchu umyłem z zewnątrz i z wewnątrz karcherem. ALE SYFU BYŁO!!!! pomiędzy zeberkami to mozna było z reklamówke nazbierać. W środek wlałem octu gorącego i też wszystek syf wypłynoł. Co mozna zuważyć teraz mniejsza temperatura na wskazniku i wentylator moze mi sie z raz dopiero włączył. Tak to sie właczał cały czas. Ogólnie to doszłem ze ten na górze przy pokrywie ma niesprawny bo wkładałem go do wrzącej wody i nie ma przejscia nigdy. Poza tym zauważyłem ze juz wszystko ok i po wyłączeniu motoru nawet jak sielnik gorący to sie nic nie gotuje w przewodach.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1