.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 08:14:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [b4 Avant 1.9 TDI 1995] korektor siły hamowania
PostNapisane: 17.cze.2006 16:38:20 
Użytkownik

Witam.
Coś mi się wydaje ,że u mnie zacina się korektor siły hamowania- raz czuć ,że tył hamuje a czasami wygląda jakby tylko przód hamował).
Chciałbym wyjąć korektor i go przejżeć,może jest tylko zapiczony. Czy wystarczy go odpiąć od sprężyny i potem odkręcić 4 przewody hamulcowe, chodzi mi o to czy po ich odkręceniu nie ucieknie cały płyn a potem jak wkręce korektor nie będzie zapowietrzony układ hamulcowy.
Proszę o radę jak to najlepiej zrobić bym potem nie miał problemów ze skręceniem.
Jeszcze jedno pytanie- jak reguluje się ten korektor- trochę o tym już znalazłem na forum ale prosiłbym bardziej prostym językiem( by smochód lepiej hamował głuwny tłok musi być bardziej wciśnięty czy mniej?).
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 16:47:28 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
oczywiscie ze plyn hamulcowy zacznie leciec i zapowietrzysz uklad po zdemontowaniu korektora dlatego zanim sie za to zabierzesz sprawdz odpowierzniki w kolach czy da rade je odkrecic i zaopatrz sie w plyn hamulcowy

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 21:28:26 
Użytkownik

mi własnie tydzień temu mechanik wymontowal to cudo z autka :]
nie wiem ile w tym prawdy ale twierdzi że 1/3 B4 w Polsce jeździ bez korektora siły hamowania...
moja usterka polegała na wyciekaniu płynu... średnio musiałem dolewać 3 flaszki na 1rok :) więc teraz leży to na pułce...może jak kiedyś na szrocie dostanę to sobie ponownie zamontuję ;]
Przyznam szczerze że raczej wątpię by samemu udało Ci się to wyregulować lub znaleźć usterką... byanjmniej tego nie rozbieraj...chyba że masz inny sprawny w zapasie :diabel: zbyt precyzyjne, byle jaka szparka i cały płyn pójdzie na szosę :P

Tytuł:
PostNapisane: 17.cze.2006 21:34:52 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
spokojna glowa ... urzadzenie proste jak budowa cepa ... grunt zeby bylo szczelne . a bez korektora sie jezdzi fajnie dopoki nie pojedziesz niezapakowanym autem zima na zakrecie przyhamowujac ... pol biedy jak masz ABS to Ci szybciej rozlaczy hamoanie i dupa z zatrzymania badz zwolnienia ale efekt bedzie taki ze dupa bedzie Cie wyprzedzala przy kazdym hamoaniu na sliskim bo 50% sily pojdzie bez wzgledu na docisk na tyl ktory jest jednak lzejszy od przodu a juz napewno przy hamowaniu

jezdzilem tak jakis czas ale po suchym ... faktycznie naprawde czuc ze tyl hamuje ale u kolegi jak obnizyl zawieszenie i nie przeregulowal korektora , przy ostrzejszym hamowaniu z duzych predkosci bez ABSu dupa wyprzedzala przod stawiajac auto zawsze bokiem

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2006 19:53:40 
Użytkownik

Proszę napiszcie jak ten korektor się reguluje.
Patrząc od spodu pojazdu jest tam taka śruba, można odkręcić nakrętkę na niej i wtedy jest możliwość kręcenia tą śrubą.
Jeśli ktoś z Was to robił napiszcie czy wkręcając śrubę zwiększa się siłę hamowania czy zmniejsza, bo nie mogę tego wyczuć( dodatkowo chyba utrudnia mi to zapieczenie tych tłoczków, bo czasami czuć ,że tył ładnie hamuje, a kiedy mocno depnę hamulec wszystko się rozstraja i znowu czuć jakby tylko przód hamował-pomimo tego,że z tyłu tarcze też są ciepłe).

Tytuł:
PostNapisane: 18.cze.2006 20:04:20 
Użytkownik

Witam
Mialem podobny problem w a4 i w koncu zrobilem tak opasalem sciagaczem do przewodow gumowych ten korektor i byl scisniety na maxa hamowalo dobrze a jak sie ma abs to mozna to zrobic bez problemu . Mozesz tez miec w pompce tloczek jeden ktory przepuszcza wiec jak chcesz sie bawic to kup zestaw naprawczy do tego typu i wymien srodek to pomoze napewno.Moze tez byc zacinanie sie uchwytow klockow w prowadnicach. Nalej nowego płynu i odpowietrzaj az on wejdzie w przewody to tez pomoze jezeli ktos nie zmienial jego lub jakis model zalal przez przypadek zwyklego R3.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2006 18:03:32 
Użytkownik

Płyn wymieniałem pół roku temu. Zaciski czyściutkie i klocki leciutko w nich chodzą.
Gdzie w województwie pomorskim można kupić taki zestaw naprawczy?? Ewentualnie w jakim sklepie internetowym??
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 19.cze.2006 19:32:15 
Użytkownik

Nie wiem tego ale to koszt raptem 35 zl jak pamietam .Zobacz w wiekszym miescie w sklepach ktore prowadza czesci oryginalne do kilku marek zachodnich aut tam bedzie na 100%
pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1