.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 09:55:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [AUDI 100 2.0D] Problem z temperaturą
PostNapisane: 20.cze.2006 09:28:21 
Użytkownik

Witam
Jeżdżę Audi 100 Cygaro Diesel. Mam problem z temperaturą.
Kedy jadę po "równej" drodze z prędkością od 60km/h do 80km/h, to silnik trzyma 90st. Problem pojawia się gdy jadę po górę (wystarczy niewielkie wzniesienie) lub ciągnę przyczepkę. Wtedy temp. wzrasta powyżel 100st. Kiedy osiąga ok. 103st. włączam ogrzewanie i schładzam z obawy o silnik. Jadąc z góry silnik z powrotem powoli się ochładza.
termostat - dobry (otwiera się przy 87st.)
czujnik temperatury - dobry (włącza przy 92st., sprawdzałem po wykręceniu z chłodnicy)
pompa wodna - niedawno wymieniana na nową
wiatrak - chodzi, ale włącza sie na wolnych obrotach przy temp. 102st. i chodzi przez ok. 5sek.
Jest jeszcze dziwna zależność, powyżej 90km/h im szybciej jadę, tym bardziej nagrzewa się silnik. Poza tym włączenie wiatraka "na stałe" nic nie daje przy obciązeniu silnika, tzn. silnik wolniej się nagrzewa powyżej 90st., ale spokojnie temperatura wzrasta do 100st.
Napisałem wcześniej że jadąc z góry silnik sam się ochładza, dzieje się tak tylko przy włączonym którymś biegu. Jeżeli jadę z góry na luzie, silnik się nie schładza.
Może ktoś już spotkał się z takim problemem, lub ma jakiś pomysł.
Proszę o poradę i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 20.cze.2006 10:18:18 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Miałem to samo. Najpierw wymieniłem rdzeń chłodnicy i temp. spadła o ok. 5 st. Potem mi pękła głowica, wymieniłem głowicę i czujnik temp. i wskaźnik zaczął pokazywać o 5 st mniej. Padł mi termostat (silnik miał 60-70 st), założyłem nowy i teraz mam temp. 85-95 st. (trasa -miasto), wahania przy podjazdach niewielkie.

Nasuwa się taki wniosek - coś niedobrego z głowicą a przynajmniej z uszczelką pod nią.

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1