.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 23:48:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [a6 all] radio z cd ??
PostNapisane: 08.lip.2006 12:36:50 
Użytkownik

Witam , mam pewna zagwozdke :) otoz chcialbym sobie zapodac do audioli radio audi concert II , czyli juz to z cd, jednak one wychodzily po 2002 roku. w ASO w olsztynie twierdza ze radio powinno smigac , zadzwonilem do czlowieka ktory sprzedaje takie gadzety na allegro i mu mowie ze mam a6 c4 i chce radio z cd audi concert II, on na to ze moze mi je sprzedac, jednak ostrzega ze radio nie bedzie dzialalo prawidlowo, tj. nie bedzie sie gasilo i odpalalo z kluczyka oraz nie beda sie podswietlaly przyciski.
Czy ktos ma w samochodzie z przed 2002 roku radio audi concert II z cd i moze mi powiedziec prawde? najgorsze jest to, ze jezeli ten czlowiek ma racje, to jestem skazany albo na kaseciaka :D co raczej odpada, opcja 2 zwykle radio i dziura w desce, bo, wg. ASO do a6 / c4 oprawek/ramek/blend czy jak to sie tam nazywa do tego modelu nie robiono.

Prosilbym o jakies po/rady :)) i za wszystkie konstryktywne z gory dziekuje...

pozdr.
Dandi

B5fl x2 bylo
A3 2004 BKD bylo
A4 2006 ASB quattro
A6 c4 quattro XYS ael 30.12.1997
A6 C6 CDYA
A6 C7 CDUD @ 320/700
S4 B5 AGB @ 320/460

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2006 12:43:51 
Użytkownik

tak, czlowiek ma racje - fl z polowy 2001 roku wprowadzil do A6 tzw. can-bus (nowy typ magistrali elektronicznej - "wszystko w jednym"). dalo to znacznie latwiejsza od strony elektroniki obsluge telefonu, navi, radia etc
[np. po zdjeciu klemow nie trzeba kodowac radia, ale po zamontowaniu go w innym aucie - juz tak...].

modele sprzed fl nie posiadaja takich cudow - radio bedzie dzialac niepoprawnie.

kup stary Concert (kasetowy) od 4B (po 1997) i zmieniare do niego (masa tegoz na rynku).

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2006 13:28:16 
Użytkownik

Co do oprawek, ramek i blend to trzeba poszukać i wszystko jest. Może ASO nie ma, ale na allegro są. Albo jeśli nie ma to można odrobiną nakładu pracy sobie dorobić...
Co do radia Concert II to jest możliwość podłączenia go...
Jeśli podłączysz je u siebie, to nie będzie podświetlenia, nie będzie Gali i będzie się wyłączać co godzinę. Są 2 oppcje:
1. Tańsza ale gorsza - mostkujesz piny w radiu i masz podświetlenie. Gala i tak się średnio przydaje więc nie ma problemu. Ale radio i tak się wyłącza co godzinę. Wystarczy je włączyć ponownie i wszystko jest ok...
2. Kupujesz na allegro adapter do szyny CAN-BUS i jest po problemie. Wszystko będzie chodzić jak należy ale zabawa tania nie jest (chyba 200-300zł). Podobno wszystko jest wtedy OK.

Jeśli nie denerwuje cię wyłączanie co godzinę i nie latasz w długie trasy to kup Concert II i przerobisz sobie sam (podłączenie 1 kabelka).
A jeśli to Ci nie odpowiada to niestety jesteś skazany na Concert I + zmieniarka..
Wybór należy do ciebie.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2006 16:05:25 
Użytkownik

Też przymierzam się do wymiany CHORUSA na CONCERT II i także u mnie (tak przynajmniej podejrzewam) nie ma can-bus ale dowiedziałem się że jak dobrze pokombinuje w kabelkach to bedzie podświetlanie i nawet gala ale niestety nie bedzie sie włączać i wyłączać z kluczyka, ale ku memu zdziwieniu nic nie wspomnieli o cogodzinnym wyłączaniu??
każdy mówi co innego wiec sam jestem ciekawy jak bedzie bo radyjko już kupiłem ale jeszcze nie zamontowałem..
Jak podłącze to dam znać, jak bedzie sporo problemów to bede szukać tego konwetera CAN-BUS ale nie widziałem tańszego niż 300zł widział ktoś taniej :?:
Jak tak to dajcie cynka..
Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2006 18:06:50 
Użytkownik

Kombinacji wielkich nie ma bo to jeden kabel podłączony do pinu podświetlenia, więc każdy może to zrobić we własnym zakresie.
Koleś na allegro sprzedaje nawet instrukcję do tego... Za 20 zŁ!!! :):
A konwertera szukaj na ebay'u. Czasem sie coś tanio trafi...

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1