.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 17:09:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B4 ABC Automat] Problem z zapalaniem
PostNapisane: 13.lip.2006 12:32:13 
Użytkownik

Auto: b4 avant 2.6
Moze zaczne po kolei. Pare dni po wymianie paskow rozrzadu, (kiedy to mechanicy wyciagali czujnik obrotu walu zeby zblokowac wal) autko nie chcialo odpalic. Auto stalo wtedy w duzym słońcu ok 2h po zgaszeniu. Po kilkunastu probach zapalilo i wszystko bylo Ok w czasie jazdy. Zaobserwowalem prawidlowosc ze na cieplym silniku problem sie powtarza. Na zimnym palil, na goracym tez. Myslalem ze to problem z pompka paliwa albo regulatorem ale te wymienilem a problem dalej pozostal. Na diagnostyce wyszlo ze czujnik polozenia walu i czujnik halla nie daja sygnalu...( to czemu to auto wogule jezdzi?).
Problem zaczął się pogłebiać i teraz wlasciwie nie mam jak pojechac do mechanika bo autko wogole nie chce odpalac.

- Wymienilem czujnik polozenia walu ale nie pomaga.
- Czujnik halla sprawdzalem podajac mu napiecie i wciskajac blaszke w szczeline: wyglada ze jest OK.
- Pompa paliwa dziala po przekreceniu kluczyka ale nie wlacza sie przy zapalaniu
- Nie ma sygnalu z EKU na wzmacniacz zaplonu i tym zamym nie ma isry .
- Czujniki temperatury podaja 30 stopni co by sie zgadzalo z temp. otoczenia.
- Przewody nie wygladaja na przetare itp.

Co to moze być, pomozcie bo urlop sie zbliza a ja nie mam czym sie ruszyc?

Gromdar

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2006 12:47:16 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Przestawiony zapłon na aparacie.Ewentualnie wykruszony ząb na kole zamachowym.Uszkodzony czujnik.Spubój podmienić na inny.

Tytuł:
PostNapisane: 13.lip.2006 13:03:49 
Użytkownik

Auto: b4 avant 2.6
Mysle ze zab odpada bo problem sie poglebial wiec gdyby to byl problem mechaniczny to by od razu bylo do kitu.
Ustawienie zaplonu , za to odpowiada ECU jescli sie nie myle wiec tez odpada.
Czujnik halla jak pisalem wyglada na sprawny a czunik polozenia walu wymienialem.

Taka mysl mnie naszla ze moze to byc problem na styku z innym sterownikiem np. od skrzyni automatycznej ? Nie wiem jak to dziala i jak to sprawdzic ....

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1