.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.kwi.2025 17:25:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 Avant '98] Pompa paliwowa
PostNapisane: 19.lip.2006 20:45:45 
Użytkownik

Witam,

Problem następujący:
  • silnik nie chce zapalić, tzn. rozrusznik kręci, ale paliwo nie trafia do silnika (benzyna, bak pełny),
  • od wystąpienia awarii nie słychać w ogóle pompy paliwa, znaczy pewnie nie działa,
  • kontrolki na desce ok, bezpieczniki w porządku,
  • ciężko do pompy się dostać, ale sprawdziłem, że w kabelkach pod tylnym siedzeniem napięcie jest (żółtozielony - podobno od pompy).

Raczej pompa czy raczej elektryka? Znajomy twierdzi, że być może czujnik uderzeniowy (powypadkowy a nie od alarmu) blokuje wtrysk. Czy to możliwe? Jeśli tak, to gdzie szukać tego czujnika? Druga hipoteza to rąbnięta instalacja immobilisera (niefabryczna), ale wydaje mi się, że sprawdziłem napięcie przy samej pompie (choć na oczy jej nie widziałem, bo skubana za dobrze schowana).

Czy warto podłączać auto do komputera (co mi to da), czy można założyć, że po prostu pompa do wymiany? [Sorki za głupie pytanie, ale jeszcze nigdy tego nie robiłem.]

Pozdrawiam,

Jarek

Tytuł:
PostNapisane: 28.lip.2006 21:59:52 
Użytkownik

Bo to zła pompa była...

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 13:45:26 
Użytkownik

...super odpowiedz...

dolaczam sie do tematu - u mnie to samo - kreci i nic, check na desce pokazuje OK, nie slysze tylko pompy... ma ktos jeszce jakis pomysl?

dzwonilem do serwisu - mechanicy sie wzajemnie pytali (jakby nie wiedzieli) i w koncu powiedzieli ze w Audi nie wystepuje czujnik uderzeniowy (bezwladnosciowy) odcinajacy paliwo - co o tym sadzicie???

no i.. Renault Espace - szkoda że Audi takiego czegoś nie zrobiło

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 15:56:43 
Klubowicz

Ja sadze, ze pompy wam pozdychaly i bez ich wyjecia sie nie dogrzebiecie. Skoro kolega ma napiecie na kabelkach do pompy to trzeba ja wyjac potrzepac troche i moze na chwilke ruszy/drgnie co potwierdzi jej agonie - potem udac sie po nowa do sklepu przygotowujac sporo gotowki.

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 18:37:20 
Użytkownik

Jarkol - mysle ze nie obejdzie sie w naszym przypadku bez podlaczenia do komputera - napewno ktos z forum ma kompa z oprogramowaniem, wiec moze na priwa sie odezwie..

Gdzie ew. szukac jakiegos przekaznika lub bezpiecznikow od pompy?? lub do z tym ukladu zwiazanego???

..moglem miec male przebicie z przewodow od LPG przy cewkach zaplonowych - przetarcie od pokrywy ozdobnej..

ma ktos jeszcze jakies pomysly?? nikt nie przerabial tematu?? nie wierze..

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2006 13:27:35 
Użytkownik

Jarkol - u mnie juz wszystko w porzu - moze masz to samo co ja - http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopi ... highlight=

pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1