.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 29.kwi.2025 00:05:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: KLIMATYZACJA - Czy warto kupić i zamontować ?!
PostNapisane: 29.lip.2006 21:46:44 
Użytkownik

Witam wszystkich AUDI klubowiczów.

Mam mały dylemat, w zasadzie problem. Zastanawiam się nad zakupem kompletnej klimatyzacji do AUDI 80 B4, 2,3 NG 1993 r.

Teraz pytanie, czy jest sens zakładania takowej klimatyzacji, oraz jakie się wiążą z tym koszty. Załóżmy że kupiękompletny zestaw i co dalej. Czy u mechanika bądź w serwisie będą na tyle kompetentni że mi się tego podejmą ? na co zwracać szczególną uwagę?

Prosiłbym o porade, naprawde beda dla mnei cenne.

Z góry serdecznei dziękuję

Pozdrawiam

Tytuł: Re: KLIMATYZACJA - Czy warto kupić i zamontować ?!
PostNapisane: 30.lip.2006 02:26:49 
Użytkownik

Lyrical napisał(a):
Witam wszystkich AUDI klubowiczów.

Mam mały dylemat, w zasadzie problem. Zastanawiam się nad zakupem kompletnej klimatyzacji do AUDI 80 B4, 2,3 NG 1993 r.

Teraz pytanie, czy jest sens zakładania takowej klimatyzacji, oraz jakie się wiążą z tym koszty. Załóżmy że kupiękompletny zestaw i co dalej. Czy u mechanika bądź w serwisie będą na tyle kompetentni że mi się tego podejmą ? na co zwracać szczególną uwagę?

Prosiłbym o porade, naprawde beda dla mnei cenne.

Z góry serdecznei dziękuję

Pozdrawiam

Widzę, że upały doskwierają :D Koszt samej klimatyzacji to około 1000 zł, założenie jakieś 1500-2000 z tego co pamiętam, bo chciałem do siebie założyć. Dodatkowo nie wiadomo jak to będzie działać tzn. czy sam sprzęt będzie sprawny (pomijam opcję kupna takowej ze sprawdzeniem jej kiedy jest jeszcze w aucie) oraz czy w warsztacie sobie z tym wszystkim poradzą, a jeśli nie ile Cię będą kosztowały błędy naszych pseudo-mechaników. Jak dla mnie odpuść sobie i sprzedaj auto jeśli Ci brak klimy tak przeszkadza chyba że włożyłeś w Niunię majątek to wtedy można to przemyśleć.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lip.2006 09:34:29 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
jezeli masz pewne zrodlo zakupu takiej klimy to warto natomiast jezeli klima pochodzi z miejsca gdzie ewentualne reklamacje nie sa rozpatrywane to mozesz sie naciac bo gesto czesto sprezarki sa przechowywane niezabezpieczone i pozniej po uruchomieniu po jakims czasie zacieraja sie. to po pierwsze. po drugie , osuszacz i zawor rozprezny musisz kupic nowe. a to koszt okolo 500 pln, moze pare zlotych mniej ... wtedy pozostaje Ci juz tylko rozpoczac przekladke. oczywiscie jezeli sam bedziesz kupowal klime i we wlasnym zakresie bedziesz ja montowal to bardziej niz pewne jest ze w praniu wyjdzie czego Ci jeszcze brakuje do kompletu bo zadko sie zdaza ze ten co sprzedaje , wyciagnal dokladnie wszystko z auta co jest potrzebne do wlasciwej instalacji w innym aucie w ktorym tej klimy nie bylo. takze dochodza dodatkowe koszta i czas w ktorym klima bedzie ale nie bedzie dzialala. Osobiscie przekladalem kilka razy kompletne klimatyzacje i powiem szczerze ze z pozoru prosta sprawa a potrafi tak sie skomplikowac ze czasami sie czlowiek zastanawia po co to jak i tak prawziwych upalow jest w polsce z miesiac.Na szczescie klima to nie tylko chlodzenie ale tez szybkie odparowywanie a to czasami jest pozyteczniejsze niz chlod w upal. niemniej jednak jezeli ma to byc przyszlosciowa inwestycja bo na przyklad robisz duzo tras to warto sie w to bawic nawet jezeli moze to potrwac i troche kosztowac. decyzja nalezy do Ciebie :peace:

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1