.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.kwi.2025 23:38:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3] ABS
PostNapisane: 31.lip.2006 12:48:26 
Użytkownik

Wszystko sie zaczelo po wymianie przednich amortyzatorow Wczesniej bylo tak ze ABS zalaczal sie (gdy wcisnąlem mocno pedal) tylko w momencie gdy kola zaczely sie slizgac czyli zazwyczaj zimą ,objawialo sie to tym ze pedal drżal slychac bylo "gruchotanie" . W tej chwili po ingerencji mechanikow po wymianie amortyzatorow jest tak,ze zawsze i za kazdym razem nawet jak barzdo lekko wciskam pedal hamulca odrazu pedał drży i slychac ten nie przyjemny dzwiek pracujacego ABS-u ,nie zaleznie czy jest slisko czy nie .Dla mnie jest to troche uciazliwe i poprostu wnerwiajace .Mam do was pytanie czy u was jest tak samo ,czy jest to normalny objaw w kazdym aucie ??/ Czy poprostu ci mechanicy cos schrzanili i zrobili tak ze mam za bardzo wrazliwy ten ABS u siebie ??? Wielkie dzieki za odpowiedzi .Pozdro. B3 1.9E benzynowy 113 koni (nie zagazowanych) 1987 rok, szary -metalik.

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 12:56:32 
Użytkownik

Auto: B4
U mnie żeby ABS zadziałał na suchym asfalcie w lato musze na prawde sie wysilić...

Ogolnie rzecz biorąc: czy możesz szybko zahamować, czy ABS wydłuża Ci drogę hamowania?

Samo załączanie się przy lekkim naciśnięciu pedału może być OK, jeżeli masz bardzo mocne hamulce (ale wtedy bedziesz też szybko hamował). Wszystko jest pojęciem względnym, w niektórych AUDI hamulec ogolnie wciska sie lekko, w innych ciężej...

Może też być tak, że będzie się ABS załączał przy lekkim naciśnięciu pedału, a samochód będzie hamował lekko, przy tym miejscu gdzie grzebal mechanik, mogl zepsuć/przesunąć/źle załóżyć czujnik ABS, a przez to nie bedziesz mogl zahamowac mocniej przez blokujacy Ci ABS, który będzie odbijał Ci pedał hamulca.

Czy nie świeci Ci się kontrolka ABS?

Podłącz samochód do Vaga, jeżeli bedzie cos nie tak z czujnikami, to powinien wykazać błąd.

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 12:56:34 
Klubowicz

Pewnie mechanicy przy wymianie amorów poruszyli czujnik ABS i teraz Ci zle dziala.
Sprobuj poruszac czujnikami przy kolach i troche mocniej je wepchnac.
Powinno pomoc.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 13:05:39 
Użytkownik

Cytuj:
Pewnie mechanicy przy wymianie amorów poruszyli czujnik ABS i teraz Ci zle dziala.

Zgadzam się - jest to częsty objaw po grzebaniu w zawieszeniu.
Poza tym należy obejrzeć połączenie kabelków od czujików ABS. Rówież mogą być poluzowane.
Należy rówież oczyścić zębate pierścienie ABS na przegubach napędowych.
Kolega Elberr ma rację - należy poruszać czujnikami ABS, należy jednak pamiętać aby robić to delikatnie bo łatwo złamać plastikoiwą końcówkę.

www.motoart.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 13:11:45 
Użytkownik

Auto: B4
Dobrze Panowie mowicie, tylko czy nie powinna sie koledze zaświecic kontrolka, ze jest cos nie tak? Wiekszosc ludzi miala taki objaw, ze jezlei jeden czujnik zle dzialal to kontrolka sie oswiecala... Dlatego zrobilem poprzednio taki wywod na ten temat :diabel: :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 13:35:04 
Użytkownik

Klej-u, nie, przy wysuniętym czujniku kontrolka nie będzie się świecić. Po prostu jak czujnik jest lekko odsunięty od tarczy to podaje słabe impulsy do sterownika i ten w momencie wciśnięcia pedału stwierdza, że koło stoi i zwalnia pedał.
Na bank coś tam spaprali z czujnikiem, oby go nie uszkodzili, a tylko został odsunięty :) .

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 13:40:46 
Użytkownik

Panowie dzieki za odpowiedzi .Lampka od ABS-u mi sie nie pali . Mam przelacznik ABS-u i zawsze moge go nim wylanczac , a wtedy lampka sie zapala . Fakt ze jak teraz jezdze to wlasnie wylaczam ABS za kazdym razem i jak zgasze silnik to z powrotem musze go wyłaczac tym przelacznikem na desce rozdzileczej .Wkurza mnie to bo wczesniej nie musialem tego robic a teraz za kazdym razem , , i wystarzcy ze nawet barzdo lekko wcisne pedal to sie juz ABS zalacza. Zrobie tak jak mowicie sprawdze te czujniki . Dzieki ,pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 16:47:31 
Użytkownik

Cytuj:

uwaga z tym wpychaniem. Dzisiaj miałem przypadek A8, w którym należało oddalić
czujnik ABS. Był za blisko i sygnał był zakłócony.
Kontrolka wręcz nie powinna się włączać w tym konkretnym przypadku. Sam czujnik jest dobry (rezystancja -ok), dostaje impulsy (tylko trochę chaotyczne - prawdopodobnie raz sygnał jest a raz znika). komputer interpretuje to jako poślizg koła.

www.motoart.com.pl

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 17:44:47 
Klubowicz

Auto: AUDI
Wymieniałem u siebie przeguby zewnętrzne, amortyzator, wykręcałem przednie kolumny mc'phersona, dłubałem przy sworzniach i ogólnie wszystko było rozebrane. Zmontowałem i nic takiego mi się nie dzieje... ale wszystko robiłem sam. Może podczas wkładania kolumny został uderzony czujnik i teraz zakłóca? Zdejmij koła i pooglądaj sobie te czujniki.

P.S. Witamy kolejnego z okolicy...

AUDI C4 AVANT QUATTRO 2.8 AAH - sprzedane...
AUDI 80 Cabrio 1Z :-)
AUDI A4 B6 1,8TQ OETTINGER

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 19:35:45 
Użytkownik

U mnie zeby abs w lecie na suchym zadzialal to naprawde trzeba sieknac. tzn przy 225 szerokowsci to inny wimiar hamowania. Najwarzniejsze to miec pasy :D bo spotkanie z kiera to rzecz nie mila.

Tytuł:
PostNapisane: 31.lip.2006 20:55:01 
Użytkownik

Auto: Szukam C5 ACK
Jeśli chcesz sprawdzić i dobrze ustawić czujniki ABS...zrób tak!
Każdy czujnik ma wtyczkę łączącą! Przednie wtyczki znajdują się w komorze silnika po bokach, tylne pod siedziskiem tylnej kanapy na krajach! Odczepiasz - rozłączasz wtyczki wpinasz omomierz (zapomniałem na początku dodać, że każde koło należy podnieść na lewarku) kręcąc kołem patrzysz na omomierz jak sie zachowuje! Jeśli czujnik jest zbyt daleko wskazówka sie poruszy słabo bądź wcale! Ustawiasz mniej wiecej tak żeby było tak samo! Nie wbijasz czujników niczym twardym ani metalowym, delikatnie czymś miekkim! W razie syfu przeczyść szmatką! Oprócz czujników sprawdź czy fachowcy nie uszkodzili przewodów na załamaniach idących do koła, oraz tarcze czy wyglądaja w miarę!
Rok temu naprawiałem sam ABS w C3, udało się!
Powodzenia... ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 16:00:19 
Użytkownik

Panowie zrobilem tak : wykrecilem te czujniki od ABS-u przy kołach,okazalo sie ze byly bardzo zabrudzone smarem i jakims jeszcze brudem ,oczyscilem je denaturatem i bardzo lekko przejechalem je delikatnym papierem sciernym . Zlozylem wszystko , pojechalem autem na probe i sie okazalo ze wogole juz nie ma ABS-u bo zaczela sie palic pomaranczowa lampka na liczniku . Wtedy sie skaplem ze czujniki maja jeszcze regulacje ustawienia : mocniej wcisniete i slabiej wcisniete . Troche mi zajela czasu i nerwów ta regulacja ,bo musialem dwa razy kola zdejmowac i jechac na probe .Ale warto bylo ,teraz juz jest SUPER !!! Tak jak powinno byc . Pozrdawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.sie.2006 16:06:24 
Użytkownik

Auto: Szukam C5 ACK
Cieszę się, że sie udało...w zimie bez ABS to jak w nocy bez świateł...hihi...Pozdro... :diabel:

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1