tukan2000 napisał(a):
tak juz wiem polaecacie sobwoofer ale powiedzccie mi czy taki sobwoofer bedzie dawac tylko bass czy wydobywa sie z niego inny dzwiek bo nie jestem fanem umc umc umc tylko chce zeby mi to fajnie gralo ....
Głośniki niskotonowe (subwoofery) zazwyczaj mają dość masywne/ciężkie membrany i mocny układ napędowy (duża indukcyjność). Z tego powodu i z moich obserwacji ich pasma przenoszenia od góry są ograniczone zazwyczaj kończą się na 500Hz. Jednak najefektywniej (wydajność oraz szybkość reakcji) takie głośniki grają poniżej okolo 150-100Hz (w zalezności od wymiaru). Także warto je odfiltrować w dół , a pasmem powyżej 100Hz nie zajmą się głośniki ktore lepiej tam sobie radzą, czyli do kick bassu, lżejsze i sztywne membrany o wymiarach 16-20cm.
Czyli żeby za dużo nie montować, to podpiąć suba w bagaż żeby grał od dołu do tych 100-150Hz(odcięcie na wzmacniaczu) a resztę pasma w górę pokryły głośniki szerokopasmowe w przednich, odpowiednio wytłumionych drzwiach, oczywiście też odciąć od nich dół, żeby nie przetwarzały niskiego basu.
Jeśli nie jesteś fanem umc umc i nie chcesz bić rekordów głośności a raczej jakości dźwięku, to proponuje zorganizować niezaduży głośnik na subwoofer, tzn jakąś 25cm albo dwa 20cm i wpasować w obudowe zamkniętą. Jeśli mogę polecić całkiem przyzwoity głośnik 25cm w granicach 250-300zł to POLK AUDIO db104. Do tego wzmacniacz w granicach 200-300W RMS.Taki subik da bardzo ładnie uzupełnienie muzyki w twoim samochodzie w przyjemną podstawę, miękki skoczny basik, o całkiem przyzwoitych poziomach w razie potrzeby

Żadnych "buczących" podbarwień. Pasmo od dołu taka obudowa współgrając z objętością samochodu pokryje praktycznie całe i to całkiem płasko.
Jak coś bedziesz robił to daj cynka to podlicze ci wymiary obudowy. No chyba, że kupisz gotowego suba.