.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 13:09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ b4] Dystanse głośnikowe w przednie drzwi.
PostNapisane: 11.sie.2006 21:51:51 
Użytkownik

Mam problemik z nagłośnieniem w B4, chodzi o przód samochodu.
W drzwiach przednich nie mam głośników tylko seryjne 10 cm w podszybiu.
Znalazłem coś takiego:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=119583957

Jak myślicie dałoby się to przykręcić do boczków i wstawić tam głośniczki, czy boczki to utrzymają. Szczerze mówiąc mi by to odpowiadało, tym bardziej, że niedawno wstawiałem elektrykę szyb i mam tam otwory po korbach.
Akurat na przewody, z drugiej strony w boczkach chyba i tak należałoby wyciąć otwory na tyły głośników. Za płytkie te dystanse.

Ostatnio edytowano 11.sie.2006 22:11:24 przez janinaaa, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2006 22:00:47 
Użytkownik

Zamiast dystansow kup SONY Xployd albo Pioneer one sa małe tylko listki podoginasz i je tam wsadzisz a efekt super bo to głosniczki które maja swioetne brzmienie.Mozesz sobie dodac jeszcze gwizdki soniacze takie male ale maja straszny syk i potrzeba je delikatnie zaslonic czyms bo idzie oszalec . Z tyłu dodatkowy wzmacniacz na 4 kanały z tego do 2 podłacz sobie soniacze takie które wejda w półke oraz tube ale aktywna taka która ma w sobie 2 głosnmiki i wszystko jest obudowane jedynie dzwiek wydostaje sie przez specjalne kanały. Miałem taki sprzet w poprzednim A4 razem z radyjkiem soniacza xployd i przy około 70% mocy nie było goscia który by wytrzymał w kabince .

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2006 22:28:06 
Użytkownik

witam
qrcze panowie widze ze tu by sie przydalo zalozyc jakis porzadny topic na temat naglosnienia audiczek bo sorki ale wiele ludzi ktorzy sie nie znaja i szukaja tu pomocy w kwestii caraudio dostaja niestety odpwiedzi takie ze ktos tam mial cos u siebie zamontowane i jemu gralo super.I niestety w wiekjszosci przypadkow sa to porady marne i niekompetente.
Jesli chodzi o B4 to sorki ale nie ma sensu montowac na podszybiu gklosnikow 10 cm bo to nie jest glosnik!!! to moze byc przetwornik uzupelniajacy ale nie zasadniczy!!w drzwi tzreba wykonac badz zakupic panele glosnikowe na glosnik 165cm i na podszybie tweeterk lub ba slupek i wowczas mozemy rozmawaic o normalnej muzyce w aucie.
jesli chcesz cos bardzie zaawansowanego to poztrebny bedzie wzamcniacz 4kanalowy z zcego 2 ida na pzredni zestaw a 2 w mostku na subwoofer.
JACK!!! nie zrozum mnie zle ale starszne glupoty napisales...forma sony robi dobre telewizory ale z caraudio to ma tylko 1 wzmak i 1 radyjko dobre ale to sa rodzynki w zasadzie prawie niedostepne na rynku.
sycza Tobie tak mocno z tego wzgledu ze sa sl;abej jakosci i skzrecza zamiast grac.
wstawianie glosnikow w tylna polke z reguly mija sie z sensem w przypadku montazu dobrego basu w bagazniku bo niesteyty ciesnie basu zaglusza te gliosniki.
dalej..nie polecam TUB-to jest badziew,tymbardziej aktywnych,to sa zabawki.Ta o ktorej pisales to jest bandpass czyli pasmowooprzepustowa.Jest to rodzaj obudowy z najmniej kontrolowanym basem.jest on moze mocny i gleboki ale rozlalzy i wogole nie gtrzyma sie przodu i na pewno nie gra mocno z tuby aktywnej a poza tym napisales ze tzreba wzmak podlaczyc do tuby aktywnej-bzdura !! tuba aktywna posiada w sobie wzmacniacz i podlaczamy do niej tylko zasilanie i sygnal audio.

pozdtrawiam i pomyslcie nad tym zeby zrobic konkretny TOPIC na temat naglosnienia audi kazdego modelu po kolei,chetnie podziele sie wiedza i dsoawidczenie

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2006 22:42:10 
Użytkownik

Ja nie jestem aż takim audiofilem, chodzi mi o prosty system.
Wiem, że z 10 cm to muzy nie będzie.
Z tyłu mam 16 cm tonsile 100w i gwizdki.
Z przodu to co dała fabryka, tak że planuje włożyć w drzwi 16 basowe, wyżej wysokotonowe głośniczki [prawdopodobnie magnaty - system rozdzielny].
O panelach czytałem sporo kosztują, i tu sedno pytania, czy te dystanse z allegro nie mogą zastapić paneli. Przy okazji zakryję otwory po korbach.
Ale, czy boczki utrzymają ciężar głośników..

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2006 23:06:47 
Użytkownik

Ty chyba nie znasz konstrukcji dzrwi
ten dystans stosuje sie pod tapicerke a w b4 nie ma miejsca pod.konieczny jest dystans w postaci paneli bo szyby nie otworzysz a jak ten dystans przykrecisz na zew to bedzie wygladalo tragicznie.
najprostszy panel u nas to dla forumowicza mysle koszt 100zl wiec jesli masz ochote to wysylasz do nas boczki a my odeslemy z panelami.
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 11.sie.2006 23:48:36 
Użytkownik

Renegat napisał(a):
Ty chyba nie znasz konstrukcji dzrwi
ten dystans stosuje sie pod tapicerke a w b4 nie ma miejsca pod.konieczny jest dystans w postaci paneli bo szyby nie otworzysz a jak ten dystans przykrecisz na zew to bedzie wygladalo tragicznie.
najprostszy panel u nas to dla forumowicza mysle koszt 100zl wiec jesli masz ochote to wysylasz do nas boczki a my odeslemy z panelami.
pozdrawiam

Konstrukcje drzwi znam, sam zakładałem elektrykę szyb, więc ją poznałem.
Nie widzę sęsu zakłdania dystansów pod tapicerkę - po co, myśle, że one są jednak na zewnątrz, nie wygladaja najgorzej. Zapytam sprzedawcę o to.
Renegat za daleko mieszkasz, by podjechać i zabudować to od ręki, nie wyobrażam sobie jeździć bez tapicerki, podwójna przesyłka, sama usługa, trochę to potrwa. Dzięki za zainteresowanie. :peace:

Strefa czasowa: UTC + 1