.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 28.kwi.2025 14:53:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [C4 2.5 TDI] Metaliczy dzwiek podczas jazdy
PostNapisane: 05.sie.2006 23:20:59 
Użytkownik

Podczas jazdy slychac metaliczny dzwiek silnika.Najbardziej slyszalny podczas przyspieszanie i przy wiekszych predkosciach.Czy moze to miec zwiazek z rozrzadem??

Tytuł:
PostNapisane: 05.sie.2006 23:37:03 
Użytkownik

moje a4 1.9 tdi 1Z tez metalicznie brzmialo, po wymianie kompletu popychaczy hydraulicznych dostojny klekot :) choc ja sie nie znam na silnikach, a 2.5 TDI na oczy nie widzialem, sadze ze musisz zrobic to samo :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.sie.2006 19:24:48 
Użytkownik

napisz, przy jakich prędkościach i jakich obrotach słychać metal, czy na biegu jałowym podczas jazdy (jak wrzucisz na luz) też słychać, czy słychać na jałowym podczas postoju, bo za mało konkretów napisać raczyłeś. Jeśli możesz, to osłuchaj też dolną część silnika i napisz, skąd nabardziej słychać hałas. Napisz również, w jakich warunkach był i jest eksploatowana maszyna, bo ułatwi to poszukiwanie przyczyn :peace:

I - ... i nie wiem, co jeszcze

Tytuł:
PostNapisane: 09.sie.2006 23:23:31 
Użytkownik

Witam.
Na postoju na jalowym nic nie slychac w czasie jazdy jak wyrzuce na luz tez jest cisza.Dzwiek zaczyna sie powyzej ok.60km/h podczas przyspieszania(czym wieksze obroty tym bardziej slychac).Jak trzymam stalal predkosc jest ledwo slyszalny.Slyszalny jest rowniez jak puszcze gaz i wytracam predkosc na wlaczonym biegu.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 04:51:23 
Użytkownik

Thallid napisał(a):
Na postoju na jalowym nic nie slychac w czasie jazdy jak wyrzuce na luz tez jest cisza.Dzwiek zaczyna sie powyzej ok.60km/h podczas przyspieszania(czym wieksze obroty tym bardziej slychac).Jak trzymam stalal predkosc jest ledwo slyszalny.Slyszalny jest rowniez jak puszcze gaz i wytracam predkosc na wlaczonym biegu.

Stawiam na przeguby napędowe.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 07:15:08 
Użytkownik

mam podobnie od czasu kiedy wyciąłem katalizator

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 15:21:42 
Użytkownik

hektorku - przeguby (wydaje mi się ;) ) nie powinny wydawać metalicznego dźwięku, a autor pisze, że hałas wydobywa się z silnika. Moja skromna rada: sprawdzić przede wszystkim stan koła pasowego na wale korbowym, bo to koło ma tłumik drgań, który mógł się zmęczyć, polecam ogólne oględziny okolic silnika, czy nic nie ociera i nie stuka niepotrzebnie o silnik (okolice przeniesienia napędu). Jeśli nic nie znajdziesz, to może trzeba będzie poszukać głębiej (być może gniazda zaworów, lub popychacze nie funkcjonują tak jak powinny), jednak przedtem polecałbym wizytę i osłuchanie u "doświadczonego" mechanika :peace:

I - ... i nie wiem, co jeszcze

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 18:48:33 
Użytkownik

audifan2.5tdi napisał(a):
hektorku - przeguby (wydaje mi się ;) ) nie powinny wydawać metalicznego dźwięku, a autor pisze, że hałas wydobywa się z silnika.

Nie doczytałem, że dźwięki wydobywają się z silnika. Miałem kiedyś podobny przypadek (co prawda nie w Audi) i był to uszkodzony wewnętrzny przegub. Jeśli wprowadziłem kogoś w błąd to przepraszam.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 22:43:48 
Użytkownik

Auto: B4
Ja, co prawda w beznynie, ale też mam tak, że jak jade ze stala predkością albo puszcze pedal to jest cisza, a jak nawet dość lekko przyspieszam, to slychać wyraźny odglos silnika, taki lekko metaliczny, najlepiej jest to slyszalne przy otwartej szybie i przejeżdżaniu obok ściany albo betonowego płotu, zeby dzwieki sie odbily :D Slychać to tylko jak silnik jest pod obciążeniem, na jałowym biegu tego nie ma :P

W kabinie tego nie słychać jeżeli zamkne okno...

U mnie bylo tak zawsze i pewnie bedzie, bo... jak to moj ojciec mawia "ten typ tak ma" :diabel: :peace:

Ogolnie ten glos jest, moim zdaniem przyjemny dla ucha, szczegolnie, jak sie mocno wcisnie pedal tak, ze jes do tego sensowne przyspieszenie :D Taki lans na życzenie :D:D:D

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2006 14:34:52 
Użytkownik

Klej to o czym piszesz to cakiem inny dzwiek u mnie tez jest u mojego kolegi w c4 tez.Wymienilem wczoraj kompletny rozrzad i dalej jest tak samo.Na malych predkosciach i przy rownej jezdzie nic ale jak daje gazu sluchac bardzo wyraznie

Tytuł:
PostNapisane: 13.sie.2006 16:10:29 
Użytkownik

Auto: B4
Hmm, skoro nie chodzi o to, to może sprawdź czy masz olej w skrzyni biegów... może gdzieś uciekła czesc i skrzynia hałasuje??

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1