.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 04:43:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Silnik CN zaczyna kopcić na bladoniebiesko... i d.pa...
PostNapisane: 31.gru.2004 20:47:31 
Klubowicz

Auto: Audi 200 20V Avant V8 4,2, A8 D2 4,2
Niestety, mój silnik mnie dziś niemiło zaskoczył. Otóż zrobiłem dziś w trasie w jednym rzucie jakieś 60 km z prędkością zmnienną (do 120 km/h max). Wszystko ok. Potem zajechałem do kumpla na plac i zgasiłem silnik. Po uruchomieniu silnika po ok. 2 min. postoju z rury szedł dymek. Taki bladoniebieski, prawie biały. I było go całkiem sporo, po przegazówce robił się bardziej niebieski ale nie za dużo. Dolałem dla świętego spokoju płyn chłodzący (było jakieś 2 cm poniżej minimum) i sprawdziłem korki - oleju, płynu chłodzącego i bagnetu oleju - wszysko ok. Zgasiłem silnik. Zapaliłem silnik po jakichś 10 minutach i w ciągu dalszej jazdy na dystansie 20 km - wszystko gra. Potem rundka po mieście i jak wracałem do domu - auto na wolnych obrotach a ja otwieram bramę - znowu ten dym.

Sorki, że tak rozwlekle piszę, ale o sssso chodzi?

Czemu raz kopci a zaraz potem jest ok?

Olej wymieniałem jakiś 1 tys km wstecz, płyn chłodzący - pierwszą dolewkę po wymianie płynu (1,5 roku wstecz) zrobiłem jakieś 500 km temu (zaświecała mi się kontrolka płynu - dolałem na oko innego płynu niż miałem w układzie - byle kontrolka zgasła). No i dzisiaj znowu dolewka już na max tego nowego płynu.
Silnik CN - 3 lata i 80 tys. km po kapitalce, nie brał oleju między wymianami, chodził bez zarzutu...

Poradźcie coś, chcę auto w najbliższych dniach odstawić do mechanika ale niech wiem na co się szykować (mam pewne podejrzenia ale boję się je powiedzieć na głos...)

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Ostatnio edytowano 06.sty.2005 22:33:43 przez rodzynek, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 01.sty.2005 14:36:23 
Użytkownik

Tak trzeba to powiedziec glosno :P wyglada na usazczelke pod glowica.Sprawdz czy woda nie bije do oleju.No i milego sciagania glowiczki.Przy okazji sprawdz szczelnosc zaworkow wymien uszczelniacze no i nie zapomnij o szlifie glowiczki i grubszej uszczeleczce.Pozdrawiam i najlepszego w nowym roku :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 02.sty.2005 16:12:36 
Klubowicz

Ja idę dalej - pęknięta głowica... One mają tendencję (chyba nie ma takiej, która tego nie ma :) ) do pękania przy gniazdach zaworowych. Myślę, że to moje niegroźne pęknięcie stało się już groźne...

Dowiem się i dam znać... ile kosztowało :zly:

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Tytuł:
PostNapisane: 06.sty.2005 22:23:02 
Klubowicz

Dupa

Dziś się dowiedziałem. Głowica pęknieta pod wałkiem rozrządu. I nie da się tego zrobić. Lepiej szukac innej...

A może cały motor? Np. 3D - 2,4D?

Dupa

Obrazekklik na zdjęcie
200 20V Avant 4,2

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1