.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.kwi.2025 00:42:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stukot w przodzie A4 1,6
PostNapisane: 08.sie.2006 10:54:35 
Użytkownik

Witam, kupiłem niedawno autko, ostatnio pojawił mi się metaliczny stukot w lewym przednim kole(tak mi się wydaje siedząc za kierownicą) w momencie jakby pełnego obrotu koła.Sprawdziłem klocki, tarczę ale jest ok. Stuk występuje na każdym biegu, jednak jak wcisnęł sprzęgło jest cisza. Nie mam problemów ze sprzęgłem ani biegami. Pojechałem z tym do warsztatu ale tam jak na złość ucichło. Tydzień później znów się pojawiło(pech że w niedzielę i nie miałem gdzie tego sprawdzić).Usterka pojawia się od czasu do czasu. Powiedziano mi, żę to może być wina zawieszenia lecz stukot pojawia się również na gładziutkiej powierzchni.Może ktoś spotkał sie z taką usterką

Tytuł:
PostNapisane: 08.sie.2006 22:04:24 
Użytkownik

Jakbym słyszał opowieść o swoim maleństwie.
Dokładnie to samo miałem na wiosnę tego roku.
Przyczyna przegub wewnętrzny ten przy skrzyni biegów.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 08:45:42 
Użytkownik

Dzięki Gregor za podpowiedź. Nigdy nie wymieniałem jeszcze tego ale nie brzmi to dobrze( bedzie trochę roboty).Mam nadzieję, że to to bo w wcześniejszej audi 80 miałem problem z szarpaniem przy wolnym ruszaniu. Wszyscy powiedzieli zgodnie " sprzęgło " Postawiłem więc w warsztacie autko a tam powiedziano, że trzeba wymienić sprzęgło i jakieś tam jeszcze elementy. Gość zgarnął 500 a naprawa była niepotrzebna bo okazało się po zmontowaniu wszystkiego, że była poluźniona pompa sprzęgła. Teraz to już moja 3 audica i nie mam coś do nich szczęścia bo w każdą dokładam i dokładam jak nie elektronicznie to mechanicznie :) . Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 09:39:39 
Użytkownik

Koszt zakupu tego przegubu to w miom przypadku 180zł (mam skrzynię mocnijszą niż standardowo, do zwykłej kosztuje ok120-150zł),
Co do wymiany, jeżeli masz odpowiednie klucze to 1 godzinka z kawą w rękui po robocie. Myślę że uczciwy mechanik nie weźmie więcej niż 40 zł.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 10.sie.2006 11:16:37 
Użytkownik

Gregor sprawiłeś mi uśmiech na twarzy ostatnią wiadomością bo nastraszyli mnie znajomi dużymi kosztami.Dzieki i pozdro

Tytuł: stukot w B4
PostNapisane: 22.sie.2006 15:31:30 
Klubowicz

witam Panów,

z opisu objawów wnioskuje, ze mam podobny problem (ale tylko przy wrzucaniu 1 i 2-go biegu a i to nie zawsze) i przed soba 1000 km do zrobienia. w zwiazku z Tym chciałam Was zapytac czy jest to usterka krytyczna - czyli ze mam nie robic ani 100 km wiecej i wstawiac Lodzię od razu do serwisu - czy wytrzyma jeszcze tydzien i owe zaplanowane przeze mnie 1000 km...

bede wdzieczna za pilna podpowiedz.

- błotko, ssaab 93, 2001, 125k
Gdzieś tam, czeka na mnie wymarzona a6.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2006 15:49:01 
Użytkownik

Na twoim miejscu nie ryzykowałbym tak długiej podróży, jeśli u Ciebie także to jest przegub to nie wiadomo kiedy porządnie upomni się o wymianę, co zrobisz jak zacznie Ci pożądnie walić gdzieś w lesie w środku nocy......

Tytuł: przegub...
PostNapisane: 26.sie.2006 17:51:01 
Klubowicz

GregorGM napisał(a):
Na twoim miejscu nie ryzykowałbym tak długiej podróży, jeśli u Ciebie także to jest przegub to nie wiadomo kiedy porządnie upomni się o wymianę, co zrobisz jak zacznie Ci pożądnie walić gdzieś w lesie w środku nocy......

trza sie bylo sluchac madrzejszych :) a nie na uparciucha planowac podróz. Tymczasem Lodzia zdecydowala za mnie - na dwie godziny godzina zero odmowila wspolpracy. Uwazam ze bardzo przyzwoicie - w centrum warszawy a nie gdzies w lasach pod Maciejowicami :).

Polecial przegub i malenstwo zostalo na lawecie odwiezione do mechanika. A ja stojac na przystanku patrzylam jak odjezdza i myslalam - jaka ona sliczna na tej lawecie ;). Dwie godziny pozniej zerwany przegub byl juz wymieniony.

pzdr.

- błotko, ssaab 93, 2001, 125k
Gdzieś tam, czeka na mnie wymarzona a6.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1