.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.kwi.2025 07:03:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A6 2,5 TDI AYM - szarpie - sprzęgło, koło dwumasowe???
PostNapisane: 07.wrz.2006 10:03:16 
Użytkownik

Witam

Od pewnego czasu zauważyłem następujące objawy - pojawiają się nieregularnie i nie zawsze - przy delikatnym (normalnym) ruszaniu lekko szarpie samochodem w momencie puszczania sprzęgła (czuję także drgania na pedale sprzęgła), potem też na 2 biegu, dalej jest OK. Jednym razem biegi wchodzą jak "w masło" innym czuć jakby mały opór. Poza tym przy rozsprzęglaniu -auto się toczy, gaz puszczony, wciskam sprzegło - czuję na pedale sprzęgła drgania. Dodatkowo wczoraj pojawił się nowy objaw - oprócz drgań przy ruszaniu - doszła jeszcze dziwna praca silnika - przy obrotach powyżej 2200 jakby silnik dostawał drgań o dużej częstotliwości (chodził jak Tarpan :): - tak jakby "niewyważona oś"), które przenosza się na "budę". Mam zatem pytanie - czyżby sprzegło wybierało się na emeryturę??? Czy te drgania nie sa związane ze sprzęgłem lub kołem dwumasowym???

Jakie sa objawy padającego sprzęgła ewentualnie koła 2-masowego? Czy trzeba się nastawić na wymianę obu elementów.

Dziś rano nie było już drgań, ale pewnie znów się przy okazji pojawią.

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 12:38:09 
Użytkownik

biegi wchodza w AYM ciezko takze u mnie, tak samo jak u Ciebie - przelaczajac z 1nki na 2jke czasem szarpnie.

szarpanie przy 1800-2200 jest spowodowane paliwem.
w moim przypadku na Shellu szarpie, a na BP juz nie.
jezeli na kazdym paliwie szarpie, to byc moze wtryskiwacz sterujacy wyzional ducha (istna plaga w AYM).

VAG prawde Ci powie.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 12:59:43 
Użytkownik

To fakt, że tankuje na Shellu - V Powera. i Efekt trzęsawki pojawił mi sie już 2 krotnie w przeciągu 2 miesięcy. Ale dziwne bo wczoraj dostał drgawki a dziś chodzi spokojnie. Wtrysk strujący raczej jest dobry bo zmieniałem go ok. 20tys km temu :):
Zaskakujący jest dla mnie ten AYM - raz odpalam jadę i smiga jak szalony - gaszę - za pół godzinki zapalam jadę i juz nie to samo auto - bez "charakteru" :zly:
W Diagtroniku sprawdzałem - twierdzą że parametry silnika OK - więc przypuszczam że może to cholerne sprzegło lub koło 2-mas go tak zamula co jakiś czas :<

Muszę zakupic swojego VAG-COM i wozić go ze sobą (czy zmienią się wskazania poszczególnych wartości przy zmianie wspomnianych wyżej zachowań)

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 13:48:41 
Użytkownik

zwroc uwage na hamulce - czy w chwili slabosci gorzej hamuja (pedal wyzej, bardziej gumowy)?
jezeli tak, to podcisnienie.

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 07.wrz.2006 15:18:55 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Mam to samo...mysle ze nie ma to zwiazku z paliwem bo juz w roznych miejscach rope bralem

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1