.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.cze.2025 13:29:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rozrząd!
PostNapisane: 17.sty.2005 13:23:16 
Użytkownik

chyba nastała ta chwila?
rano zapaliłem B3 szła cicho, po przejechaniu 7 kilometrów coś zaczeło walić aż w środku zaczeło być słyszalne, przy wyższych obrotach troche ciszej.
Dziś zrobiłem kontrole.

Pasek rozrządu za luźny, koło pasowe co wychodzi z wału napędowego ma luz, to ono tak stuka,kręcąc wałem jest wielki luz na rozrządzie, gdy naciągne pasek palcami, wtedy jest dobrze nie ma luzu, no to normalne.

Pytanie,co tam popuściło, ta rolka napinająca rąmbła?, dlaczego luz na kole z wału, to jest jakoś połączone, nie da się tego dokręcić?,
no i czy można pasek rozrządu naciągną(w jaki sposób).

narazie dzięki.

Tytuł: Re: Rozrząd!
PostNapisane: 17.sty.2005 13:33:57 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
schwanz24 napisał(a):
chyba nastała ta chwila?
rano zapaliłem B3 szła cicho, po przejechaniu 7 kilometrów coś zaczeło walić aż w środku zaczeło być słyszalne, przy wyższych obrotach troche ciszej.
Dziś zrobiłem kontrole.

Pasek rozrządu za luźny, koło pasowe co wychodzi z wału napędowego ma luz, to ono tak stuka,kręcąc wałem jest wielki luz na rozrządzie, gdy naciągne pasek palcami, wtedy jest dobrze nie ma luzu, no to normalne.

Pytanie,co tam popuściło, ta rolka napinająca rąmbła?, dlaczego luz na kole z wału, to jest jakoś połączone, nie da się tego dokręcić?,
no i czy można pasek rozrządu naciągną(w jaki sposób).

narazie dzięki.

Rozrząd do rozebrania i gruntownej kontroli. Nic na odległość nie wywrózymy. Podjedź do warsztatu i niech spreawdzają:
koła rozrządu, rolki i napinacze. Módł się żeby tylko zawory nie oberwały.

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2005 18:47:48 
Użytkownik

witajcie ponownie.

dokręciłem tą śrube od koła pasowego na wale, i wygląda że jest dobrze nie ma żadnego luzu na rozrządzie, nic nie klupie.

ciekawi mnie tylko dlaczego ta śruba popuściła, co jakiś czas sprawdzałem czy nie ma luzu na panewkach głównych i nie było na tym kole żadnego luzu.az tu nagle.

poza tym pod tą śrubą powinna być chyba podkładka do przygięcia, a nic tam nie ma.

Jak ktoś może coś dodać na ten temat, to bardzo proszeDzięki

Tytuł:
PostNapisane: 17.sty.2005 19:20:32 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Ja bym to jeszcze raz wykręcił i skręcił na specjalna paste która zapobiegnie odkręcaniu, a tak nawiasem tam powinna być podkładka grubości trzech milimetrów , ale nie jestem pewien (u mnie jest)

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1