NPA napisał(a):
Pedal bije tylko wtedy gdy kontrolka na desce sie nie swieci. Kiedy wyskoczy blad, wszystko jest ok. - no poza tym ze ABS nie dziala:(
Kurcze nie wiem co z tym zrobic.

Ludzie czy wy wiecie na jakiej zasadzie działa ABS???
Moduł ABS odczytuje poszczególne sygnały z każdego kół z osobna i je ze sobą porównuję. Jeżeli któryś sygnał odbiega w jakimś większym stopniu od pozostałych to:
1. Podczas hamowania załacza się modulator ABS i czuć to na pedale Jaes to bardzo niebezpiecznie bo zamiast bezpiecznego hamowania mamy sytujację w której ABS zamiast hamować powoduje zmniejszenie efektu hamowania i wydłużenie drogi potrzebnej do zatrzymania się.
2. Podczas jazdy załacza się kontrolka układu i po chwili system przestaje działać ponieważ hamowanie w takim przypadku j.w grozi wydłużeniem drogi hamowania i ewentualnie wypadkiem. Dlatego układ przestaje działać a użytkownik na hamulce bez układu przeciwblokującego i ma od dyspozycji pełną siłe na hamulcach.
Według mnie masz coś pochrzanine z pierścieniami na piastach na którymś z czterch koł, lub któryś zacisk hamulcowy najprawdopodobniej tylny za wcześnie się blokuje i abs w takiej sytuacji stara wyrównać się prędkości kół i wali ci w pedał.
Nic innego nie może być.
Koniecznie napisz jak uporasz się z problemem, bo nirmalnie przestanę wogle udzielać jakichkolwiek wskazówek. Temat mają być zakanczane rozwiążaniem, a nie urywane w połowie. Poruszałem tą sprawę wielokrotnie.
POWODZENIA
EDIT by GrzesB: Karli - na to nie bardzo jest siła
Wszyscy zaczynają, mało kto kończy...