.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 17:01:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3 AUDIO] 2 glosniki basowe na polke zamiast tuby? pytania
PostNapisane: 22.sty.2007 21:38:04 
Użytkownik

Witam.

Na chwile obecna posiadam w bagazniku wzmak GTO 4x150W i tube basowa Magnat Shotgun 600W. Sprzet gra bardzo ladnie, ale... gdy stoje przy otwartym bagazniku. Wewnatrz samochodu juz nie jest tak kolorowo. Wiadomo jak to jest w b3 dzieki zbiornikowi paliwa za tylnia kanapa.

Chce to zmienic. Wywalic tube (potrzeba uzytecznosci bagaznika). Pozostawic wzmacniacz. Z polki wywalic 2 pioneerki i wstawic cos co da ladny basik. I teraz nasuwa sie kilka pytan:

1. Czy da rade w tylnia polke B3 wstawic 2 gloniki basowe 300mm?

2. Czy takie glosniki moga konkurowac z posiadana przeze mnie tuba?

3. Czy w polce powinny tez byc bass-reflexy?

4. Co mozecie drodzy uzytkownicy forum mi zaproponowac? Orientacyjny koszt 1 glosnika nie chcialbym zeby przekroczyl 300zl, chyba ze to ma byc jakis super sprzet to moze byc tak do 400zl.

5. Czy jest jakis spoob zeby pozbyc sie tego wglebienia na srodku polki?

Z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi, sugestie.

Zeby nie bylo, forum przeszukalem i odpowiedzi na interesujace mnie pytania nie uzyskalem. Jezeli jednak cos przegapilem prosze zebycie mi nie pisali tekstow typu "bylo!" itp tylko prosze o linka ;)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2007 00:27:46 
Użytkownik

Po pierwsze i może trochę OT...
Po jasną ciasną stoisz przy otwartym bagażniku?? ;)

Po drugie: Tuby to "zamulacze" i zjadacze miejsca... Skrzynka ma o wiele lepsze brzmienie i do tego mniej miejsca zajmuje, co jest rozwiązaniem...

Po trzecie: Z twoją tubą może konkurować każdy głośnik w skrzynce (nawet ten sam głośnik w skrzyni)...

Po czwarte: Po co Ci 2 x 12" (30cm) w półce?? Chcesz zrobić obwoźną dyskotekę? Z powodzeniem wystarzy 1 x 30cm...

Po piąte: Jeśli koniecznie chcesz 2 głośniki to lepiej 2x 25 lub 2 x 20cm... Będą szybsze i do tego będą miały kopnięcie wystaczające, żebyś skutecznie pozbawił się słuchu...

Po szóste: Czy zdajesz sobie sprawę, że montaż głośników w półce pociąga za sobą zabudowę bagażnika, żeby stworzyć im optymalne warunki pracy?? Oczywiście są głośniki typu Free Air (np. pioneer), które mają Qts odpowiednio dobrany do pracy w ogromnych skrzynkach (wtedy za skrzynię robi cały bagażnik), ale wtedy musisz go dobrze wytłumić (i tak powinieneś), co znowu pociąga za sobą koszty... Te głośniki jednak dają płytki, głośny i buczący bass, więc jeśli chcesz buczydło, to takie już masz - czyli szkoda zachodu... :peace:

Jeśli jednak nadal chcesz montować głośniki w półce i wiesz z czym to się wiąże to jedźmy dalej...
Najłatwiej jest zdjąć fabryczną półkę, zrobić na wymiar płytę z mdf, porządnie ją przykręcić do metalowej półki i dopiero do tego przykręcać głośniki. Same głośniki powinny być w konfiguracji 2x4ochm i połączone szeregowo-równolegle, bo jak znam życie Twój wzmak nie jest stabilny w mostku do 2ochm i łatwo go spalisz...

Pytasz o bass-reflexy w półce... One mają rację bytu tylko w sytuacji, jeśli zabudowujesz półkę od spodu i tworzysz szczelną obudowę typu bass reflex (oczywiście policzoną pod głośniki). W innym przypadku stanowią tylko zbędny gadżet wizualny...

Montaż tego w półce, jeśli nie masz zacięcia "rezaczowego" nie jest łatwy, ale wykonalny ;)...

Na koniec zaproponować Ci mogę wybranie się do porządnego sklepu Car-audio i odsłuch skrzynek... Za cenę dwóch głośników dostaniesz całkiem porządny jeden głośnik w skrzynce, który z pewnością zagra o wiele lepiej niż 2 głośniki Free-air w półce. Jeśli będzie to skrzynka zamknięta to może ona mieć bardzo małą objętość i nie zajmie wiele miejsca. Do tego można do niej przykręcić piec, i wtedy łatwo wszytko zdemontować, gdy będziesz musiał coś przewieźć...

Co do konkretnych głośników to trudno Ci coś doradzić, bo nie znam Twoich preferencji muzycznych (nie wiem czego słuchasz)... Jednak nie szukaj głośników o potężnych mocach, bo Twój piec ledwo będzie nimi drgać...

Nie wiem jak wygląda reszta Twojego systemu, ale podpowiem, że jeśli to fabryka, to kup dobry, odseparowany zestaw przedni za cenę jednego głośnika basowego (np. Power Bass). Porządnie go zainstaluj i dobrze wygłusz drzwi... Wtedy nie będzie ci potrzebny potężny głośnik basowy, bo większość basu będzie generować właśnie ten system, a woofer go tylko uzupełni o najniższe pasmo. Ponadto sprzedaj piec i swoją tubę. Będziesz miał wtedy jakieś 800zł. Kupisz wtedy dobry piec (najtańszy z sensownych to Monacor Car Power - ok. 400zł), a za pozostałe 400zł kupisz taki sobie głośnik w skrzyni zamkniętej np. Hertz es250 i już będzie nie ten sam system... To najprostsze rozwiązanie i wydasz dokładnie tyle ile chcesz... :peace:
A jeśli sprzedasz jeszcze Swoje Pioneerki to zostanie Ci na piwko... :diabel:

Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie to śmiało...

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2007 08:50:57 
Użytkownik

Dlatego lubie forum AKP.

Wiec po kolei:

Ad.1 Nie mysl ze stoje przy kufrze i slucham muzyki, ale roznica w odsluchu jest ogromna.

Ad.2 Zgadzam sie ale jest jedno ale... o tym zaraz.

Ad.3 Dobrze wiedziec, wierze w kazde Twoje slowo.

Ad.4 Dyskoteki nie chce ale porzadny bas jak najbardziej.

Ad.5 Moga byc tez mniejsze glosniki, to byla tylko moja propozycja.

Ad.6 Wlasnie myslalem o glosnikach typu free-air ale jesli powiadasz ze to da ten sam efekt jaki mam teraz to nie ma sensu...

Wiec teraz sprecyzuje jakiego efektu szukam. Otoz na chwile obecna cale audio w moim autku jest do wymiany. Moze nie liczac radyjka bo na razie mi wystarczy.

Przekonales mnie do suba, z tym ze teraz nasuwa sie wczesniej wspomniane ale... On bedzie wciaz zamkniety w tym samym bagazniku. Wciaz bedzie mnie dzielila kanapa tylnia i zbiornik paliwa. Czy nie da to tego samego efektu jaki mam teraz? Tzn duzo lomotu i masaz w fotelach zamiast porzadnego basu?

O przodzie tez myslalem. Ale czy ten zestawik potrafi tez odegrac srednie tony? Bo teraz w zasadzie ich nie posiadam i takie sluchanie muzyki jest szybko meczace. Jaki jest ew. koszt tego zestawu przedniego? I czy sa glosniki pod wymiar czy kokpit tez trzeba rezac? Czy taki zestawik podlacza sie bezposrednio pod radyjko?

Muzyki slucham dosc zroznicowanej takze zestaw audio nie moze byc wyspecjalizowany pod jeden konktretny typ. Wiem ze nie ma audio do wszystkiego ale moze da sie cos wyposrodkowac?

Jesli mozesz to poradz mi konkretnie: suba, wzmak i zestaw przedni. Ja wykalkuluje jak to wyglada i zaczne dzialac.

Niestety nie mam mozliwosci nawiedzic sklepu z car-audio. Zostaje allegro.pl.

Dzieki Ci Heveliuszu za pomoc i mam nadzieje ze jeszcze raz mi podopowiesz.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2007 12:31:34 
Użytkownik

Ok... Więc jedziemy ;)

Sub rzeczywiście będzie zamknięty w tym samym bagażniku... Jednak takie auta startują w Sound-Off i inych kategoriach więc wszystko da się nagłośnić ;) .

Dlatego proponuję Ci zestaw przedni w panelach, zamontowany w drzwiach... Zapewni Ci sporą dawkę kick-bassu i sub nie będzie musiał łomotać, żebyś osiągnął efekt. Jednak drzwi muszą być wytłumione (mata bitumiczna soudal lub tytan - tania i spełnia swoją rolę). Zestaw odseparowany 165mm produkuje kick, średnie i wysokie na wystarczającym poziomie (jak chcesz szaleć to zestaw trójdrożny). Tweeter montujesz w słupku lub w desce - na podszybiu. Różnica będzie nie do opisania...
Zapewne nie masz miejsca w drzwiach, więc będziesz musiał je zrobić (ale jest to opisane tu: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=26901)...
Głośniki to mogą być np. te: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=160039869. Są tanie i spełniają oczekiwania wielu...

Dalej co do wzmaka. Twój jest, powiedzmy sobie, ledwo średni ;) . Chcemy, żeby to grało a nie waliło, więc trzeba go zmienić... Wybór ogromny w zależności od kasy... Ale np: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=157956445 Jest najtańszy z nowych, które warto brać pod uwagę... Jeśli chcesz wydać więcej i wzmak ma być już dużo lepszej klasy to polecam ten: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=159367422. Jest to naprawdę doskonały piec o brzmieniu o wiele lepszym niż Magnaty i Boschmanny... (ale spiesz się jeśli chcesz, bo go za 2 dni może nie być)... Ja bym brał bez zastanowienia ten - gdybym nie miał swojego...

Przykładowy woofer (nowy) masz tu: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=158870894. Mieści się w budżecie i spełni swoją rolę, ale możemy też pomyśleć nad czymś innym...

Najlepiej zaczni od systemu przedniego. Jeśli go porządnie zainstalujesz i podłączysz pod wzmak to już będzie krok milowy od systemu fabrycznego... Jeśli podłączysz to pod jeden ze wzmaków, które Ci podałem, a nie pod GTO to będzie kolejny krok. Potem na przetrwanie wystarczy Twoja tuba. Ale jeśli zmienisz ją na skrzynkę to już będziesz miał porządny system i będziesz mógł się cieszyć ze słuchania a nie z męczenia uszu...
I to tyle... :peace:

Ps. W Olsztynie masz niezłą firmę CA więc daleko nie jest ;)
Ps2. Pogadaj jeszcze z klubowiczem iNTELL. On się bardzo dobrze zna na rzeczy... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2007 19:43:27 
Użytkownik

Dobrze wiec załóżmy, że kupię:

- wzmacniacz CARPOWER HPB-604 - 469,-
- sub z głośnikiem Hertz ES 250 - 399,-
- zestaw głośników PowerBass S-6C - ok 400,-

Z wysyłkami daje to ok 1300zł. Zakładając, że to co mam sprzedam za ca 400zł, myślę że te 700 mogę dołożyć.

Tylko czytając to co piszesz przychodzą mi do głowy kolejne pytania (jeżeli będą głupie, prozaiczne to przepraszam ale temat audio dla mnie na razie wciąż obcy):

1. Suba podłączam pod wzmak na 2kanałach zmostkowanych a te powerbassy pod pozostałe 2kanały? A co z tweeterami(zakładam że to te małe soprany ;)) pod radio bezpośrednio?

2. Czy koniecznie muszę molestować drzwi? Przecież pod szybą są już fabrczyne miejsca na głośniki, z tym że mają znacznie mniejszą średnicę z tego co sprawdzałem.

3. Czy mimo wszystko nie warto by było "połączyć" bagażnika z kabiną jakimiś otworami aby uwolnić basik z suba? Poza tym w tylniej półeczce mam już 2 pioneerki. Co z tym zrobić? Wywalić? Czy może jakoś wykorzystać je?

Dzięki z góry i czekam na podpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: 23.sty.2007 21:46:54 
Użytkownik

Ad.1
Podłączasz głośniki przednie pod 2 kanały a suba pod pozostałe 2 w mostku... Widać, że nie miałeś do czynienia z systemem dwudrożnym. Opiera się on na 3 komponentach: głośniku średnio-niskotonowym, głośniku wysokotonowym i zwrotnicy, której zadaniem jest rozdzielenie pasma, które zostanie efektywnie przetworzone przez głośniki tzn. głośniki średnio-niskotonowe dostają sygnał tylko z niskiego zakresu a tweetery wysokie tony (bo nie przetworzą skutecznie bassu)... Podłączasz zwrotnicę pod 2 kanały a do zwrotnicy i wysokie i kicki... Dzięki temu zasilasz 4 głośniki przez 2 kanały...

Ad.2
Oczywiście, że nie musisz... Jednak w podszybiu mieszczą się 10cm głośniki, któregrają tak skutecznie, że chcesz je zmienić ;) Każde inne 10cm głośniki będą podobnie pierdzieć... Po prostu membrana jest zbyt mała by wytworzyć odpowiednie ciśnienie i bass, którego szukasz... Nie ma innego skutecznego sposobu, by to osiągnąć... Ale robotę wykonasz raz, a cieszyć się będziesz cały czas :peace:

Ad.3
Połączyć oczywiście, że możesz. Jednak to dopiero wtedy, gdy będzie Ci nadal brakować bassu po zrobieniu przodu (a nie powinno)... Wtedy możesz usunąć część podszybia (oczywiście z głową, żeby karoseria sztywności nie straciła), fragment ttylnej półki i obić to materiałem dźwiękoprzepuszczalnym. To znacznie powinno pomóc...
Głośniki z tyłu psują scenę... Oczywiście, że możesz je zostawić. Jednak one rąbią pasażerom dokładnie w głowę i niewiele jest z tego pożytku... Ale jak chcesz i masz to możesz zostawić i podłączyć pod radio (ja też mam, ale odłączone ;))... Do tego pod radiem będą pierdzieć przy wyższym natężeniu i zagłuszać bass... Najlepiej sobie sam sprawdzisz jak będzie reszta i zdecysujesz...

Ps. Ja bym dołożył tą 100zł do Juniorka. Kasa nie wiele większa. Nie jest to potwór i jest słabszy od Monacora, ale daje nieporównywalnie lepszą jakość dźwięku... A bardzo ciężko go kupić w używce (może stargujesz jeszcze parę groszy), natomiast odsprzedać niezwykle łatwo...

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2007 19:38:58 
Użytkownik

Skoro temat juz powstal to sie pod niego podepne :peace:
Na wiosne mam w planie mała modernizacje audio w samochodzie. Ogolnie zarys w głowie juz mam co i jak potrzebowalbym tylko informacji ile moge wyciac podszybia z tylu ???? poniewaz niezbyt mi sie glosniki mieszcza z tylu a jako iz mam w planie wykonanie od nowa tylnej polki to juz w ogole bedzie kongo :):
Pamietam ze gdy zaczynalem zagladac do AKP obilo mi sie o oczy bodaj srebrne Audi ktore mialo własnie "uszczuplone" podszybie :): najlepiej jakas fotka by sie przydala :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 24.sty.2007 23:17:45 
Użytkownik

Przecież żeby założyć głośniki nie musisz usuwać całości... Wystarczy, że wytniesz niewielkie otwory, a najlepiej poszerzyć istniejące... Musisz wyciąć tylko tyle, żeby głośnik wszedł w półkę, a jak robisz na MDF'ie to wtedy jeszcze mniej, bo będzie wyżej osadzony...
Generalnie jak wytniesz płaskie odcinki pozostawiając brzegi i wszystkie (lub większość) przetłoczeń (które nadają sztywność) to powinno być ok. Ale mierz 2 razy i wycinaj jak najmniej... :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 25.sty.2007 01:04:10 
Użytkownik

za zabawe zabiore sie dopiero na wiosne bo poki co to zapalenie pluc lecze :zly:
Ogolnie poki co obmyslam i czytam troszke nt. sprzetu. udalo mi sie znalezc rowniez zdjecia czyjejs polki :diabel: wiec powinno wyjsc git

Tytuł:
PostNapisane: 02.lut.2007 22:36:56 
Użytkownik

gdy przywiozłem niunie z niemcowni były dwa niskotonowe 3-drożne głośniki 16,5cm na tylnej półce grało mizernie... zrobiłem własną skrzynie i wrzuciłem te dwa głośniki do niej, a dziury w półce po głośnikach zakryłem zaślepkami po głośnikach i wygląda tak jakby tam dalej były głośniki... gdy odpaliłem była mega rewolucja grało o wiele lepiej... :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2007 02:15:35 
Użytkownik

Gr390R napisał(a):
gdy przywiozłem niunie z niemcowni były dwa niskotonowe 3-drożne głośniki 16,5cm na tylnej półce grało mizernie... zrobiłem własną skrzynie i wrzuciłem te dwa głośniki do niej, a dziury w półce po głośnikach zakryłem zaślepkami po głośnikach i wygląda tak jakby tam dalej były głośniki... gdy odpaliłem była mega rewolucja grało o wiele lepiej... :peace:

To ładnie... Nie wiem jak 3-drożne głośniki mogą być niskotonowe i jak mogą zagrać we własnej produkcji skrzyni... na jakiej podstawie ją obliczyłeś?? Może jednak byłu to 2 x 30cm głośniki bassowe??

Tytuł:
PostNapisane: 03.lut.2007 20:15:36 
Użytkownik

Heveliusz napisał(a):
Gr390R napisał(a):

To ładnie... Nie wiem jak 3-drożne głośniki mogą być niskotonowe i jak mogą zagrać we własnej produkcji skrzyni... na jakiej podstawie ją obliczyłeś?? Może jednak byłu to 2 x 30cm głośniki bassowe??

Zrobiłem skrzynie"pi*drzwi" bo nie miałem danych żeby obliczyć pojemność na skrzynie... napewno jeszcze lepiej by grało jakby było skrzynia obliczona ale naprawde ładnie gra i o wiele lepiej niż w półce. skrzynie wyciszyłem skręcana wkrętami i do tego klej montażowy... pomyłka te głośniki są jednodrożne :P pisałem na innym forum o przednich głośnikach i stąd ta pomyłka.. a co do tuby miałem alphard 30cm 250Wrms może to przez firme ale gorzej grało niż ta skrzynia

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2007 00:21:29 
Użytkownik

Robienie skrzyni "na oko" zazwyczaj kończy się płaczem (jeżeli wiesz co chcesz osiągnąć). W Twoim przypadku oczywiste jest, że głośniki zagrają 100 x lepiej w skrzyni niż w półce... Jednak z pewnością nie jest to to, co mógłbyś z nich wycisnąć... Ale lepszy rydz niż nic ;) Jakie głosniki są w tej skrzyni??

Co do tuby (i to Alpharda), to nadaje się tylko, by nasypać do niej ziemi i zasadzić Fikusa Benjamina... :rwij: Dobrze że już jej nie masz... :diabel:
Za te pieniądze można spokojnie znaleźć używkę, która zagra o wiele lepiej...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2007 10:12:00 
Użytkownik

głośniki to dwa 16,5cm firma "Condor Car-HiFi"(pisze tak na kopółce) :D nie znam tej firmy wogule może kiedyś była dobra 140Wrms potężny magnes i wentylowana cewka.
Oczywiste jest to że jak się robi skrzynie na oko to nie będzie efektu jak na obliczonej to to wiem w 10000% no chyba że trafiłem akurat w pojemność :): ;) ale i tak gra o niebo lepiej niż w półce
Alphard i "buszmen"(te tańsze) są do kitu i tak jak mówisz że mogą się przydać w tym jednym celu.... :P

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2007 17:47:19 
Użytkownik

meshuggah napisał(a):
2. Czy koniecznie muszę molestować drzwi? Przecież pod szybą są już fabrczyne miejsca na głośniki, z tym że mają znacznie mniejszą średnicę z tego co sprawdzałem.

Podłącze się do tematu i zasugeruję panele które można kupić. Jeśli ktoś nie jest rezaczem, nie ma czasu i chęci... Bardzo ładnie wyglądają, pasują, a dźwięk z obudowy mdf i wyciszonych drzwi jest prześliczny.

Są panele na dwa głośniki 16,5 cm lub na jeden głośnik.
Ja zakupilem i zamontowałem na 1 głośnik.
tu mozna zobaczyc fotki
http://www.audi80.pl/viewtopic.php?t=934

Nalezy pamiętac, ze taschki, tzn panele na dwa głosniki zablokują działanie korbki, wiec wówczas trzeba mieć elektryczne szyby.
Ja zamówiłem je na www.taschki.pl

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2007 18:33:02 
Użytkownik

Tashki są bardzo ładne. Jednak ich cena zazwyczaj jest porównywalna z tym, co ludzie chcą wydać na system przedni... Dlatego są mało popularne, mimo niezłego dopasowania i funkcjonalności... :(

Strefa czasowa: UTC + 1