Mam taka sprawe, otworzylem nowy topic gdyz chcialbym zasiegnac informacji i opinii Waszych na temat mojego silnika i jego naprawie.
Problem w tym iz puka mi cos w silniku po odpaleniu, zastanawiam sie czy to sa popychacze czy moze panewka??
Jak to sprawdzic? A moze to panewka?
Przy cieplym silniku tego nie slychac. Co wymienic oraz czy wymiana popychaczy to droga inwestycja?
Czy uszczelniacze takze wymienic jak bede mial auto u mechanika?
Wymieniam takze uszczelke pod glowicami.
Czy zrobic szlif glowicy ?
Potrzebuje takze informacji jak sprawdzic czy zaplon nie zostal przestawiony przy wymianie rozrzadu przez mechanika?
Niby listwy on nie mial ale daje sobie on glowe uciac ze nic sie nie przestawilo.
Pytanie to zadaje gdyz wydaje mi sie ze przy zapalaniu tak jakby cos stawialo przez moment obor ale oczywiscie odrzu zapala.
Czy to moze byc spowodowane przestawionym zaplonem?
Dodam jeszcze ze pytam sie o to gdyz nie chodzi o problem z odpaleniem auta tylko o to ze jakos dziwnie on zapala(ten opor).
Remont chcialbym zrobic niebawem gdyz narazie nie zmieniam auta a to stukanie przy zimnym silniku troche mnie denerwuje.
Aha i jeszcze jedno wydaje mi sie ze znowu mi wypluwa olej przy tej klapce pod kolektorem, wymienialem kiedys (dwa razy) uszczelke, wlozylem orginalna z ASO. Nie wiem czym to jest spowodowane to plucie olejem, jaki moze byc tego powod?
Powiedzcie mi jeszcze jakie powinno byc cisnienie na poszczegolnych tlokach ?
A oto pytania na ktore takze nie moge znalezc odpowiedzi:
Jaki powinny byc luzy zaworowe?
Jakie powinno byc cisnienie oleju?
Jak sprawdzic samoregulatory luzu zaworowego?

ale sie rozpisalem