.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.maja.2025 08:29:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3] Zwarcie na instalacji zapłonowej
PostNapisane: 06.lut.2007 19:04:41 
Użytkownik

Witam wszystkich.

Mam pewien problem, może od początku.
Miałem problem z porannym odpalaniem samochodu, akumulator nie trzymał.
Przedwczoraj na pracującym silniku pomierzyłem sobie napięcia na alternatorze i na akumulatorze wyszło odpowiednio 16,5 i 16,2. Coś mnie podkusiło i na odpalonym silniku zdjąłem kleme z akumulatora(+), silnik pochodził jeszcze może z 1-5 sekund i zgasł. I od tej pory nie chce zapalić.
Pierwsza konsekwencja mojego głupiego posunięcia to spalona żaróweczka oświetlenia wnętrza. W skrzynce bezpiecznikowej znalazłem jeden przepalony bezpiecznik, przy wymianie na nowy od razu się pali. Sytuacja ta ma miejsce nawet wtedy gdy nie mam kluczyka w stacyjce.
Ten bezpiecznik w skrzynce znajduje się na samym dole patrząc od przodu samochodu (jest pierwszy) i jest ułożony równolegle do dłuższego boku skrzynki a prostopadle do pozostałych bezpieczników. Na tym bezpieczniku jest założony czerwony "kapturek" z napisem "Motor - Moteur". Według książki Dieter'a Korp'a jest to "Bezpiecznik instalacji zapłonowej lub wtryskowej".
Sprawdziłem już kila rzeczy takich jak odłączenie wtyczki od stacyjki, odłączyłem alternator (obydwa kable), ale nadal jest to samo.
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma jeszcze jakiś pomysł?

Silnik 1,6 rocznik 90 na gaźniku Pierburg, oznaczenie silnika PP.

Z góry dziękuje

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 19:26:56 
Użytkownik

Najprawdopodobniej spaliles komputer silnika lub uklad zaplonowy. Odepnij kompa i wsadz bezpiecznik. Jak sie nie spali to masz juz winowajce. Oprocz tego kompa mogles popalic pol elektroniki (a moze i cala). Skoro zaroweczka sie spalila, to napiecie musialo osiagnac niezla wartosc (pewnie ponad 20V). Akumulator oprosz zapewnienia pradu potrzebnego do rozruchu pelni inna bardzo wazna role - jest buforem chroniacym siec elektryczna przed przepieciami. a przepiecia te moga byc bardzo duze. Nigdy nie wolno odpinac akumulatora przy pracujacym silniku!!!

http://www.audi200.cba.pl/forum

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 19:34:35 
Użytkownik

Bez tego bezpiecznika rozrusznik kręci i wszystko wygląda ok, tyle ze silnik nie odpala. Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz, jak przekręcałem stacyjkę (do momentu przed załączeniem rozrusznika) wtedy kiedy wszystko było ok to załączał się chyba, silniczek krokowy (takie "cykniecie" było) jak stacyjkę z powrotem dawałem na zero to po jakim czasie ok 10-15 sek. znowu było "cykniecie".
Teraz tak się nie dzieje może tu jest pies pogrzebany.

Gdzie jest umieszczony komputer?

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 20:09:10 
Użytkownik

Jeżeli w instalacji elektrycznej Twojego samochodu występuje napięcie ponad 16V to zacznij od tego że masz uszkodzony regulator napięcia w alternatorze (13,8 nominał). Do tego odpięcie klemy na chodzącym silniku? przaktycznie mogło uszkodzić wszystkie odbiorniki prądu, które wtedy pracowały tak jak ta żaróweczka (komputer, moduł zapłonowy, wskaźniki, osprzęt silnika). Chociaż taki rzeczy się nie robi to jeżeli alternator byłby sprawny, zdjęcie klemy by nic nie nabroiło.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 20:11:55 
Użytkownik

p.s. Komputer jest za schowkiem, przed nogami pasażera. Przepraszam, nie doczytałem do końca.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2007 21:38:44 
Użytkownik

No to nie jest za wesoło.
Dzięki wszystkim

btw. może mnie ktoś jeszcze poratować schematami elektryki?

Strefa czasowa: UTC + 1