.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 30.kwi.2025 13:22:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 23:42:41 
Użytkownik

bo przetwornice masz na d1s... Bedzie kłopot... Bo nie dostaniesz samych końcówek. chyba ze je masz, lub masz wejścia... ;)

A Bi H7 to nadal uważam, że to niedorobiony bixenon, choć nikt tego nigdy nie zrezał i byłoby to ciekawe... :)
Ale dobrze, że masz już komplet do Bi... To jest prawdziwa przyjemność na tym jeździć ;)

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 23:53:38 
Użytkownik

No a na nich pisze ze D2S :(

Ech... No to mnie zdołowałes bo nie mam takich wtyczek :(

I jednoczesnie problem mam :/

Tytuł:
PostNapisane: 05.mar.2007 23:57:12 
Użytkownik

nie dołuj się... Ja nie guru!!! ;)
Ale wydaje mi się, że przetwornice są od Laguny... Ona muszą mieć zarówkę d1S w takim metalowym "opakowaniu"...
Tak mi się wydaje...
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:08:48 
Użytkownik

Koles napisał ze od A6 :| w sumie mniejsza o wiekszosc ...

Czyli musze dorwac koncówki od D2S i jakos to razem połączyc ?

Problem taki : w weekend bede jechał odebrac przetworki i chciałem je od razu sprawdzic ... Mozna to jakos zrobic ? Powiedzmy "skrecic" jakies kabelki ? :)

Tak sie składa ze nigdy nie miałem do czynienia z ksenonen i nie wiem jak to wygląda itp :059: :okulary2:

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:14:36 
Użytkownik

Soczewki możesz sprawdzić podłączając pod +12V przesłonę. Jak się położy to jest ok... A żarówki tylko z przetwornicami. Chyba twoje przetwornice nie zdadzą egzaminu. Trzeba by spytać fachowców, ale wydaje mi się, że same kabelki nie pomogą. Może być problem z zapłonnikiem... Niektóre mają zintegrowany. Nie wiem jak twoje...

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:19:58 
Użytkownik

Soczewki wiadomo ...

Że palniki tylko z przetwornicami tez wiem :)

Wiec fachowcy : PYTAMY :diabel:

Są tu jacyś ?

Przetwornice z linku + D2S ... Jak to zgrac ?? :|

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:28:38 
Użytkownik

Ty masz takie??

http://www.moto.allegro.pl/item17043592 ... rowka.html

Jeśli tak, to moja teoria się potwiedza niestety...

Żeby to zrezać z d1S to potrzeba inną żarówkę i inną soczewkę niestety... ;(

Chyba, że jakiś magik coś pomoże...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.moto.allegro.pl/item17289513 ... reno_.html

To jest rozwiązanie... Jednak nie jest ani najlepsze, ani najtańsze... Jednak na chwilę obecną jedyne :(

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:52:29 
Użytkownik

Heveliusz dałem link do tych co ja mam :)

Tu widac parametry :

http://img250.imageshack.us/img250/7973 ... 941rr3.jpg

Przetwornice pisze ze są sprawne a jak dzwoniłem wczesniej to powiedział ze i wtyczkami do palników :> Tylko pytanie do jakich ;) (nie wiedziałem ze są jakies róznice - ale jak ktos głupi to ma :) )

Jutro z ranka zdryndam do sprzedawcy i spytam na jakich to palnikach jezdziło :)

I potem sie będe dalej martwił :)

Ewentualnie zawsze mozna delikatnie zrezygnowac z kupna ;)

PS : dzieki za zainteresowanie :)

Ostatnio edytowano 06.mar.2007 00:57:24 przez Nosb, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 00:55:03 
Użytkownik

Widziałem linka. Ale na zdjęciach sprytnie nie ma końcówek. Dlatego się zastanawiam...

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 01:00:08 
Użytkownik

No to tez fakt...

Poprosze jutro o focisko koncówki ;)

Niby juz po sprawie ale ...

Będe wiedział na czym stoje a do weekendu troche czasu jeszcze i pomysle co robic :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 10:39:18 
Użytkownik

No i to jest cos takiego :

http://img149.imageshack.us/img149/6161/qrdenr0.jpg

:/

Czyli kiepsko ? :(

Po prostu nie ma tych zapłonników w komplecie :>

A nawet jakby były to nie pasują pod soczewke...

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 10:51:46 
Użytkownik

Czyli są identyczne jak pokazałem w linku powyżej... Przykro mi, ale to się nie sprawdzi... Sprzedawaj to jak najszybciej albo w ogóle nie bierz, jeśli to mozliwe... Musisz kupić inne przetwornice. Jak już będziesz kupował, to tylko takie ze zintegrowanym zapłonnikiem, a nie jakieś 500 elementowe jak niektórzy sprzedają...

Żarówki do tego to 200zł/szt. bo to D1S... Ale pod soczewkę nie będzie to pasowało.

Wg. mnie, nie warto zmianiać wszystkiego dla przetwronic, które są do tego drogie w obsłudze (patrz żarówki i w ogóle dostępność)... D2S są popularne i tanie. Żarówka 65zł i nie ma problemu z ewentualną podmianą, gdyby coś padło...

Jak będziesz kupował przetwornice, to polecam Ci takie:

http://www.moto.allegro.pl/item16916521 ... h1_h7.html

Sprawdziłem już w 2 autach (ja jeżdżę już rok) i nic się nie dzieje... Wszystko super... Ale warto poszukać, bo ja dorwałem komplet za 300zł...

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 10:59:53 
Użytkownik

http://www.allegro.pl/item169336000_sta ... 5v_al.html

A cos takiego ?

Wogole to pisało ze przetwonice są od A6 w opisie a teraz koles pisze ze było to pod d2r no i w sumie nie ma wtyczek na palnik ...

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 11:15:35 
Użytkownik

D2R czy D2S nie ma róznicy. W D2R na żarówce jest zacienione miejsce, żeby nie raziła. Poza tym jest to samo...
Nie chcę nikogo oskarżać, ale chyba zostałeś naciągnięty...

Do twoich przetwornic potrzebujesz coś takiego:
http://www.moto.allegro.pl/item16956125 ... osram.html

Ps. Starałbym się zwrócić towar, bo były niedomówienia w opisie.

Co do zapłonników które podałeś, to zadzwoń do kolesia. Jeśli jest kumaty to Ci podpowie. Może się uda i wtedy rozwiązę się problem...

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 11:27:41 
Użytkownik

No bo D2R to o ile dobrze rozumiem zamienniki h4, h1 czy h7.... Ale skoro tak tak to mocownie takie samo... A tutaj nagle Wychodzi ze przetwornice jednak nie są od D2S/D2R ?

Napisałem maila ze skoro do d2r to gdzie są wtyczki od palników (zapłonniki)

No ja przetwornice miałem odebrac osobiscie dopiero w weekend ...

Wiec moze nie odbiore ;)

PS: jeszcze raz dzieki za pomoc :guru: :)

Tytuł:
PostNapisane: 06.mar.2007 11:31:18 
Użytkownik

D2R to żarówka xenonowa, ale do reflektora bez soczewki. Na tym polega różnica... Dlatego ma przebarwione szkło na swej dolnej powierzchni, żeby za wysoko nie świeciła... Mocowanie i wygląd w zasaidze się nie różnią W D2S i D2R (poza tym przebarwieniem na bańce żarówki). To nie mogło latać na D2R, chyba, ze koleś ma zapłonniki. Ale pachnie to lekkim naciąganiem...
Dlatego się pytałem, jak nie było zdjęć przewodów na aukcji... ;)

Co do przetwornic, to ich nie odbieraj, jeśli to mozliwe. ;) Za 400zł dorwiesz Koito i będziesz w końcu mógł latać na Bixenonie, a nie walczyć z problemami...

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 00:01:45 
Użytkownik

Dotarła dzisiaj paczuszka :)

Przesłony działają ... Palniki wyglądają ok...

Ale nie mam jak ich sprawdzic :/

Czaje sie na przetwornice powoli... Ale szukam okazyjnie ;)

Widać,że soczewki miały przerabiane przesłony (pisało w opisie) .

Wygląda to tak :

http://img297.imageshack.us/img297/3825/dscn0087hq4.jpg

Zastanawiam sie czy jest to ok czy ? Nie trzeba ściąć jeszcze kawałek przesłony pod kątem jak w przypadku normalnych soczewek ?

I druga sprawa :

http://img413.imageshack.us/img413/9682/dscn0086wn6.jpg

Czarny : masa
Czerwony : plus (przesłona uchyla sie momentalnie z dużą siłą)
Zielony : plus (przesłona uchyla sie powoli)

Jak to podpiąć ?

Po podpięciu zasilania grzeje sie to ostro :/

Tak ma być?

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 01:08:16 
Użytkownik

A więc...

Ładną rzeźbę kupiłeś... Nie wiedziałem, że tam jest przesłona przerabiana. Wygląda koszmarnie, z pewnością nie jest prosto, bo to ktoś szlifierką ściął. Skoro śćiął, to znaczy, że soczewka jest z ruchu lewostronnego (nie mogła być prosta - USA, bo do tego w tych soczewkach są dźwigienki z blaszką), czyli musiał wywalić 0,5cm od góry i potem jeszcze jakieś 2-3mm żeby schodek zrobić - nieudolnie do tego :zly:
Niby wszystko dobrze, ale raz, że skoro wyleciało prawie 1 cm przesłony,to raz, soczewka będzie zamocowana pod kątem w dół, żeby to nadrobić, więc poziomuj w lampie na zapalonej żarówce, bo inaczej będzie klops na całej lini, a dwa, że straciłeś jakieś 40% długiego światła, bo skoro będzie świecić niżej całość, to nie doświetli Ci drogi (teoretycznie)...

Generalnie niezła rzeźba... :zly:

Co do kabelków, to nie wiem po co są 3 ale ja u siebie zmostkowałem oba i smigało. W kolejnej edycji mojego bixenonu wywaliłem ten zielony kabelek w ogóle i też działa, więc obojętnie co zrobisz, to będzie dobrze...
Czemu się grzeje to nie wiem - nie sprawdziłem tego, ale gdyby moje się grzały, to pewnie po roku by się spaliły... ;)

Wracając do przesłony, to nie dziwota, że dałeś 150zł. To była cena za palniki, a soczewki są gartis... Nie wiem jak to wygląda w realu, ale włóż tam na próbę zwykłą żarówkę i skieruj strumień z soczewki na ścianę... Stawaim 10zł, że będą "fale dunaju" a nie odcięcie... Cały ten schodek jest dla picu zrobiony i komuś nie wyszedł niestety. Dlatego pewnie sprzedał...
Sądzę, że jeśli to nie jest idealnie ścięte, to nie wyregulujesz tego światła i będzie wszystko krzywo jak cholera... A to niedość, że zakwestionuje każdy diagnosta, to do tego jak będziesz jechał, to będzie bardzo wkurzało, a przede wszystkim nie będzie bezpieczne dla innych...

Jednym słowem, ja bym tego nie zamontował... :( Ale decyzja i ryzyko Twoje...

Przykro mi, że to znowu ja podcinam Ci skrzydła... Zrobisz jak uważasz, ale to nie jest bezpieczne. Można bez problemu dostać takie soczewki z oryginalną przesłoną... Dlatego proponuję jednak się wstrzymać i dokupić soczewki, które nie będą miały rzeźby. Już same bixenony to rzeźba, ale dobrze wykonane nie są niebezpieczne...

Jednak "rzeźba w rzeźbie" to już za wiele, jak na moje słabe serce ;)

Niestety okazja nie zawsze jest okazją... I w tym przypadku to się potwierdza...

Nie wkurzaj się czasem na mnie, ale tak uważam i mówię to po to, żebyśmy nie musieli się spotykać na klubowym pogrzebie...

Zdecyduj sam, czy chcesz to założyć. Szkoda robić kilka razy, jeśli się okaże, że to klapa, a takie prawdopodobieństwo jest.

Chętnie pomogę w tej kwesti bo już zrezałem 4 komplety i wszystkie świecą tak jak powinny - poparte ustawianiem świateł na stacji diagnostycznej...

Ps. Co do soczewek, to wiedzy i opini nie wziąłem z powietrza, ale stąd, że osobiście montowałem 2 takie komplety...

Na koniec, głowa do góry!! Droga do celu jest cięzka i wyboista, ale uda Ci się :)

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 01:18:18 
Klubowicz

Panowie mam pytanie.
Zamierzam wsadzić soczewkę bixenon do lamp zespolonych Valeo w A4 (jutro dostanę opis soczewek, żeby sprawdzić czy mocowania do lustra pasują).
Soczewki, które mam na oku współpracowały z palnikami D1S.

Z tego co zdążyłem się dowiedzieć z obrazków od Philips'a to nie różnią się one trzonkami od D2S, różnica jest taka, że D2S nie posiadają zapłonników, a D1S posadają takie na końcu (metalowy sześcianik). No jeszcze podobno inne napięcia, ale nie o tym teraz.

Potwierdzcie lub zaprzeczcie, że gniazda palników D2S i D1S są takie same i można śmiało i bez problemów zamontować w miejsce palników D1S żaróweczki D2S.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 09.mar.2007 01:37:45 
Użytkownik

Gniazda palników D1S i D2S nie są do końca takie same... Różnią się tym, że w D1S jest miejsce na ten sześcienny zapłonnik, a w D2S jest okrągłe wycięcie z małymi dzyndzlami, uniemozliwiającymi montaż żarnika w innej pozycji niż prawidłowa...
Jednak Ty chcesz widzieć, czy można założyć żarnik D2S do soczewki D1S.
Więc MOŻNA!!!
Jedyne co trzeba wykonać, to lekko podgiąć drucik, który trzyma żarnik tak, żeby trzymał i żarówkę i zapłonnik D2S. Jednak żarówka nie będzie miała solidnego oparcia i może lekko drżeć...

Czy Ty chcesz kupić takie soczewki??
http://www.moto.allegro.pl/item17183045 ... xenon.html

Jeśli trafiłem, to od razu mówię NIE!!! One są ogromne!! Pochodzą z najnowszej A4, która ma sporą lampę, a Ty pewnie chcesz ją montować do starszej A4 (takiej jak w podpisie)... Ta soczewka będzie na moje skromne oko wystawać, bo jest bardzo długa, a do tego ma wielki i niefortunnie usytuowany silniczek, który będzie przeszkadzał...

Jeśli masz stelarz aluminiowy w lampie trzymający soczewkę (tak jak w wątku o A8), to kup takie soczewki...
http://www.moto.allegro.pl/item17237580 ... 250zl.html

Mają zintegrowane silniczki, są krótsze i bez większych problemów można je założyć do tego stelarza... Do tego powinny się zamknąć w lampie pod deklem i są z mocowaniem D2S, co eliminuje wszystkie potencjalne problemy...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1