lechz napisał(a):
Jestem z Gdańska. Czuję niedobór mocy ale słyszałem o fantastycznie niskim spalaniu tych silników i dlatego zastanawiałem się jak to możliwe żeby tyle palił no i próbuję nie przekraczać 2500 obr ale też nie mniej niż 1500. jeżeli ktoś ma takiego avanta w tdi 90 hp to niech mi doradzi co do ekonomicznej eksploatacji. Dodam że spala mi około 1 l oleju na 3000 km - czy to norma przy 215000 przebiegu?
Kiedys krążyla taka anegdotka że gdy spotyka się 2 właścieieli TDI, to w/g ich opowieści każdemu z nich autko pali 2 litry mniej niż podaje fabryka.
Takie spalanie jak osiągnałeś to bardzo dobry wynik. Mój traktor nigdy nie zszedł poniżej 6 l/100 km a normą było 7,5/100 km , teraz po zmianie wtrysków 8,5/100 km.
Co do ekonimicznej eksploatacji to na taką możesz liczyć jedynie w trasach. Jeżdząc po niskich obrotach szybciej twój silniczek zostanie zużyty. W/g moich obserwacji przy zmnianie biegów na obrotomierzu powinieneś mieć ok 3000 rpm (nie mniej niż 2700 rpm). Wtedy po zmianie wskazówka zatrzymuje się tuż przed 2000 rpm a silnik w tym momencie dysponuje największym momentem obrotowym (182 Nm dla starszych 1Z do 94 roku i 202 Nm po 94 roku).
Taki sposób jazdy pozwala uzyskać optymalne warunki dla silnika (panewek, korb etc) oraz dla kieszeni.
Nie ma sensu zmieniać nisko biegów bo oszczędność jest pozorna, zaoszczędzić kilka kropel paliwa a narażasz droższe elementy silnika na szybsze zużycie.
Poza tym to jest silnik turboładowany, daj szansę rozpędzić się turbinie tak aby mogła pociągnąć stado koni pod maską.
Co do tuningu tych silników to mnóstwo jest tego na naszym forum.
Najprosztszą rzeczą do zrobienia jest zmiana wtrysków na wersję z mocniejszych silników (np AFN 110 KM), lecz wtedy musisz liczyć się ze zwiększonym apetytem Niuni na paliwo.
Możesz również silnik poddać tzw chip-tuningowi (zmianie oprogramowania komputera sterującego praca silnika - zoptymalizowania parametrów pracy silnika oraz zwiększenia mocy i MOMENTU obrotowego).