.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.cze.2025 16:55:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: a4 (zmiany ewolucyjne)
PostNapisane: 22.lut.2005 15:58:59 
Użytkownik

siemka.wiem że to już było i ze zaraz się znajdą chętni do odesłania do archiwum ale siedzę i nic nie mogę odszukać.
chodzi mi o audi a4 avant , jeśli ktoś wie to kiedy były jakieś poprawki w zawieszeniu tego auta i kiedy były jakiekolwiek zmiany nadwozia , podwozia i wnętrza. (chodzi mi o rok i miesiąc).
pozdrawiam wszystkich i dzięki.

Jest: Audi A3 1.6 Sportback

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 16:15:30 
Moderator

po '99 zmieniono w b5.
jak ktos mi poda mail do podwieszenia to mozesz wkleic. mam piekne rysunki.

pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 20:51:53 
Użytkownik

czyli w 1997 i pozniej było tak samo zjebane zwieszenie jak we wcześniejszych modelach?
pytam bo chyba będzie zmiana na a4. rodzinka się powiększa.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 21:00:09 
Użytkownik

Zawieszenie poprawiono od 04/1999.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 21:01:13 
Użytkownik

baker napisał(a):
czyli w 1997 i pozniej było tak samo zjebane zwieszenie jak we wcześniejszych modelach?

hmm piekna mowa..... a tak naprawde to zj****e jest nie zawieszenie w A4 tylko polskie drogi. Zawiecha w A4 jest super, jak Cie nie stac zeby wymieniac raz na jakis czas element zawiechy to zainwetsuj w inny samochod po prostu. Jedyna rzecz ktora jest do bani w A4 to parujace szyby i spryskiwacz szyby tylnej, ktory plyn bierze ze zbiorniczka pod maska i czesto wywala wokolicy pedałów. O zawieszenu złego słowa nie mogę powiedzieć

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 21:13:36 
Użytkownik

Silent Bob napisał(a):
baker napisał(a):

hmm piekna mowa..... a tak naprawde to zj****e jest nie zawieszenie w A4 tylko polskie drogi. Zawiecha w A4 jest super, jak Cie nie stac zeby wymieniac raz na jakis czas element zawiechy to zainwetsuj w inny samochod po prostu. Jedyna rzecz ktora jest do bani w A4 to parujace szyby i spryskiwacz szyby tylnej, ktory plyn bierze ze zbiorniczka pod maska i czesto wywala wokolicy pedałów. O zawieszenu złego słowa nie mogę powiedzieć

przepraszam. ja po prostu nigdy nie miałem a4 a wszyscy tylko o tym zawieszeniu i tak na okrągło.

czy jeśli jest wybite to po prostu przy zakupie trzeba podjechać na jakąś dorgę z kostki i posłuchać czy nie stuka?
dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 21:23:17 
Użytkownik

Moja ma 135000 km i zawieszenie orginal,ale autko "podskakuje" na polskich drogach 3-4 tygodnie w roku.

A propos parujacych szyb - czy na to nie ma jakiegos sposobu ?
Jak tylko zaczyna padac musze wlaczac klime-inaczej zaczynaja zaparowywac szyby.
W C4 nie mialem takich jaj.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2005 21:50:12 
Użytkownik

oles napisał(a):
A propos parujacych szyb - czy na to nie ma jakiegos sposobu ?
Jak tylko zaczyna padac musze wlaczac klime-inaczej zaczynaja zaparowywac szyby.
W C4 nie mialem takich jaj.

chyba nie ma sposobu - u mnie to samo i na swiatlach takie troche obaciahcowe to jest jak masz caly samochod zaprowany. plu jest taki, ze jak wlaczysz nawiew to dziala bardzo wydajeni i momentalnie szyby odparowuja. Co do mankamentów a4 to jeszcze nie nadmienilem o chlupocie ropy dochodzacym ze zbiornika paliwa w TDI.

Baker co do Twojego pytania - tak najlpeiej piodjedź na jakieś kocie łby wyłacza radio jedź i słuchaj - nie musisz się jakos specjalnie wsłuchiwać, bo będzie słychać. Albo możesz jechać na szarpaki - za 20 zł Ci powiedż co jest do wymiany. Co do zawiechy w A4 to nei takie diabeł straszny - jest dużo dobrych zamienników, a także mozna regenerowac stare elementy zawiechy. Ludzie tu pisza, ze skutecznie. Sam nigdy tego nei probowalem, ale wymienialem jak dotad 3 wahacze i lacznik stabilizatora (w tym jeden wahacz jak sie okzalo - niepotrzebnie). Koszty nie jakies gigantyczne - wahacz najdrozszy kupisz na Allegro za jakies 200 zl a wymiana to srednio 100 zl. Jak chcesz robic cala zawieche na raz - musisz wywalic jakies 2000 zł, ale wg mnie to bez sesnsu. Wymieniaj elemnty doipiero jak padna. Aha przy odrobinie umiejetnosci wahacze mozesz sobie wymieniac sam, bo nie trzeba pozniej ustawiac geomterii -> stale punkty, no chyba, ze wymieniasz wsyzstkie na raz tzn zdejmujesz wsyzstko i dopierop montujesz nowki

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 00:00:49 
Użytkownik

Panowie a czy wymienialiście filt przeciwpyłkowy :?: . U mnie szyby nie parują. A co do tylniego spryskiwacza to w mojej jest z tyłu w boczku osobny pojemnik na płyn do tylniego spryskiwacza. Co do zawieszenia to jest super - nie ma żadnego problemu a dzięki takiej konstrukcji auto sie super prowadzi a całość pracuje cichutko....

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 08:21:26 
Użytkownik

W sumie dopiero zrobilem 20 tys po polskich drogach na glebie ale jak narazie cisza i zero problemow.
z parowaniem szyb nie mam problemow zadnych.
Ze spryskiem tylniej szyby niestety tak...narazie mi nie psika na tyl :P

S6 C5 4.2 V8

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 15:01:39 
Użytkownik

Rogal napisał(a):
Panowie a czy wymienialiście filt przeciwpyłkowy :?: . U mnie szyby nie parują. A co do tylniego spryskiwacza to w mojej jest z tyłu w boczku osobny pojemnik na płyn do tylniego spryskiwacza. Co do zawieszenia to jest super - nie ma żadnego problemu a dzięki takiej konstrukcji auto sie super prowadzi a całość pracuje cichutko....

podpis pod twoim postem ciągle aktualny? który to rok i jaki silnik (moc) i co w sobie ma?

pozdro.

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 17:02:14 
Użytkownik

Rogal napisał(a):

ja przeciwpyłkowy wymieniałem dość niedawno - ale jak popada to szyby paruja, moze nei jak w maluchu, ale takich problemów w C4 nie było. Co do spryskiwacza to który masz rocznik ? U mnie niestety nie ma osobnego pojemnika, a i tu C4 było pod tym względem lepsze :) Ale jestem daleki od narzekania na swoja A4 :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 18:11:21 
Użytkownik

Moja jest z sierpnia 1996r. I jest tak jak w B4 Avant czyli są dwa osobne zbiorniczki. A wiem, że w tych z 1998 jest juz jeden wspólny. Generalnie to jest super rozwiązanie a druga rzecz to taka, że jak "odepchnę manetkę" od wycieraczek to dzięki temu, że jest krótka droga od zbiorniczka do wycieraczki to zawsze przez jakies 2sekundy leci płyn a dopiero potem zaczyna jeździć wycieraczka - szyba sie nie rysuje. Jest jeszcze kilka innych kwestii jak np. przepływomierz moja jest jeszcze na niezniszczalnym pierburgu a Twoja 98 na Boschu :D .

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 22:01:38 
Użytkownik

Dzisiaj (mocno padajacy snieg z deszczem) jechalem za lub przed :) audi a4 tdi w drodze do Szczecina. Ponad 100km i koles cala droge mial parujace szyby... :)
A u mnie suchutko :)

S6 C5 4.2 V8

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 22:13:22 
Użytkownik

witam, u mnie szyby paruja tylko wtedy jak mam calkowicie wylaczony jakikolwiek nawiew, a tak to temp. na 20 st. C nawiew na góre i środek auta i wszystko w porządku, choc jak z tylu siąda osoby i pada mocny deszcz to boczne szybki z tylu troszke paruja, ale najwazniejsze ze przednia i z przodu boczne sa czysciutkie :diabel:

'96 Audi A6 C4 2.5 TDI AEL Avant 6 gear - sprzedany

'01 BMW E46 2.5 R6 - sprzedany

'02 Audi A4 B6 1.9TDI AVF + quattro - obecnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 23.lut.2005 22:21:17 
Użytkownik

Ja wymieniam filtr przeciwpylkowy co roku na wiosne-ale zawsze kupuje
filtr przeciwzapachowy ,dwa razy drozszy ale jak jedzie przedemna przeladowany STAR to nie musze wlaczac obiegu zamknietego.
A moze dlatego mi paruja bo to filterek z weglem aktywnym (czy cus takiego) ?

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1