.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 07.cze.2025 00:19:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 11:05:17 
Użytkownik

Jesli zestaw wahaczy do do A4 , A6 czy Passat kosztuje 650 zł i ma to niby gwarancje to znaczy ze przy zakupie musimy dostac fakture lub paragon. Bo inaczej bez faktury czy paragonu nie bedzi epodstaw do uznania reklamacji. Czyli komplet wahaczy netto wychodzi za cene 532 zl :) Cena o ile atracyjna poddaje jakosci pod spora watpliwosc. Tak wiec pochodzenie rzeczywiste tych czesci to chiny , a skoro chiny to o ile wiem na takie produkty chinczycy daja gwarancje na trzy miesiace.

Jesli chodzi o wahacze Febi do tych samochodow to faktycznie kosztuja 1200 zl na Allegro co mnie bardzo irytywalo swego czasu. Irytowalo nie tyle dlatego ze sa za tanie , ale dlatego ze sa o wiele tansze niz rzeczywiscie kosztuja w hurtowniach. I to tansze o tyle ze w hurtowni dla mnie kosztuja wiecej w hurcie niz na Allegro ... Postanowilem sprawdzic temat wiec zadzownilem do przedstawiciela Febi Polska i okazalo sie ze Febi nie podpisuje sie pod tymi produktami. Po prawie godzinnej rozmowe z przedstawicielem doszlismy tylko do jednego. Nie wiadomo skad biora sie czesci tego producenta na Allegro a tym bardziej nie wiadomo skad biora sie tak niskie ceny tych czesci.

I jeszcze dwa slowa na temat zawieszenia. Rzeczywiscie jest tak ze auta ktore malo jezdza moga pozwolic sobie na tansze rzeczy. Jednak decyzje o zakupie produktow nieznnanego pochodzenia podejmuje wlsciicel lub syn wlasciciela jak to jest w tym przypadku :) Najwazniejsze jednak jest to ze jest to siwadoma decyzja i jesli bedzie musial trzy razy kupic ta sama czesci i trzy raz zaplacic za jej wymiane w ciagu jednego roku to pretensje bedzie mial tylko do siebie. Jesli jednak ktos szuka relanej odpowiedzi na pytaanie dotyczace napraw lub osblugi samochodu niech wyjdzie z zalozenia : NIE STAC MNIE NA TANIE RZECZY .

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 11:18:45 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Lotus napisał(a):
Jesli zestaw wahaczy do do A4 , A6 czy Passat kosztuje 650 zł i ma to niby gwarancje to znaczy ze przy zakupie musimy dostac fakture lub paragon. Bo inaczej bez faktury czy paragonu nie bedzi epodstaw do uznania reklamacji. Czyli komplet wahaczy netto wychodzi za cene 532 zl :) Cena o ile atracyjna poddaje jakosci pod spora watpliwosc. Tak wiec pochodzenie rzeczywiste tych czesci to chiny , a skoro chiny to o ile wiem na takie produkty chinczycy daja gwarancje na trzy miesiace.

Jesli chodzi o wahacze Febi do tych samochodow to faktycznie kosztuja 1200 zl na Allegro co mnie bardzo irytywalo swego czasu. Irytowalo nie tyle dlatego ze sa za tanie , ale dlatego ze sa o wiele tansze niz rzeczywiscie kosztuja w hurtowniach. I to tansze o tyle ze w hurtowni dla mnie kosztuja wiecej w hurcie niz na Allegro ... Postanowilem sprawdzic temat wiec zadzownilem do przedstawiciela Febi Polska i okazalo sie ze Febi nie podpisuje sie pod tymi produktami. Po prawie godzinnej rozmowe z przedstawicielem doszlismy tylko do jednego. Nie wiadomo skad biora sie czesci tego producenta na Allegro a tym bardziej nie wiadomo skad biora sie tak niskie ceny tych czesci.

I jeszcze dwa slowa na temat zawieszenia. Rzeczywiscie jest tak ze auta ktore malo jezdza moga pozwolic sobie na tansze rzeczy. Jednak decyzje o zakupie produktow nieznnanego pochodzenia podejmuje wlsciicel lub syn wlasciciela jak to jest w tym przypadku :) Najwazniejsze jednak jest to ze jest to siwadoma decyzja i jesli bedzie musial trzy razy kupic ta sama czesci i trzy raz zaplacic za jej wymiane w ciagu jednego roku to pretensje bedzie mial tylko do siebie. Jesli jednak ktos szuka relanej odpowiedzi na pytaanie dotyczace napraw lub osblugi samochodu niech wyjdzie z zalozenia : NIE STAC MNIE NA TANIE RZECZY .

Widzę że ktoś w końcu idzie moim tokiem myślenia.
Ale to i tak niema sensu aby uświadamiać ludzkość.
Ludzie dalej bedą kupować Teknorota,MasterSporta Harta i tym podobne.
Wynika to z tego że ludzie u nas w kraju kupują drogie auta bo taka jest moda,bądź sąsiad ma takie.
Mało kto wypyta o koszty eksploatacji zanim kupi wymażonego sztrucla.

Apotem jest płacz :/

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 11:31:57 
Użytkownik

Adam12

Zgadzam sie ze na sile naprawiac siwata nie ma sensu , ale mozemy przedstawic nasz punkt widzenia ktory zostanie zakceptowany lub nie.

Jesli natomiast chodzi o kupowanie drozszych aut i tanszych czesci to mysle ze wynika to nadal z slabej swiadomosci spoleczenstwa ktore od lat kupuje cene nie produkt. Czesto tez zakup dorzszego auta podyktowany jest checia posiadania czegos bardziej lub mniej wyjatkowego mimo ze nawet przerasta to czasem mozliwosci budzetowe. Ale czy cos w tym zlego ? :)

Tak czy tak mozna powiedziec ze w tym temacie mowimy tym samym jezkiem.

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 17:42:53 
Użytkownik

Auto: RS6 Avant C5 MTM
Hmm no bardzo ciekawe rozważania w sumie podzielajace moje zdanie na temat cześci zamiennych..

Jako że niedawno kupowałem komplet przednich zawiasów do A8 mogę się podzielić opinią i przemyśleniami. Spędziłem troche czasu przed kompem szukając opinie o master sport i podobnych cudownych zamiennikach i jednak doszłem do wniosku że nie może nowa cześć kosztować prawie tyle co złom w skupie metali kolorowych z tej że części. Znajomi namawiali mnie na regeneracje wahaczy oryginalnych ale dla mnie to w ogóle nieporozumienie. W ostateczności zdecydowałem się na wypróbowanie kompletu FEBI z allegro (odebrałem osobiście ) puki co jeszcze nie są zamontowane ale mam nadzieje że troszkę pojeżdżą wyglądają jak oryginał ale czort ich tam wie. Z ciekawostek goście gdzie to kupowałem sprzedają tego duże ilości (kilka do kilkunastu kompletów tygodniowo) więc może tu tkwi sekret ceny komplet 1200zł brutto. z ciekawostek oferowali mi "Lagenforda" komplet za 1600zł. A cena górnego wahacza (inny w A8 niż w pozostałych) z FEBI była identyczna jak z "lagenforda".

Czas pokaże co to będzie warte.

Jako konsensus powiem że nie stać nas na podróbki po 600zł to po prostu zagraża bezpieczeństwu.

Opel Zafira 1,8 16V + LPG 2011->jest
Triumph Rocket III Roadster blue haze + tuning 2011->jest
Audi RS6 Avant Black Edition (C5) 2013->jest
Dodge RAM van 2001 3,9L + LPG 2014->jest
----------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 18:57:56 
Klubowicz

Esperak, Legendford to alarm samochodowy, chyba miałeś na myśli Lemfordera.
Ja kupuje tylko Lemfordera, szkoda kasy i czasu na jakiś inny szajs, a kupowanie na Allegro wahaczy to bez obrazy oszukiwanie samego siebie.
Lemforder - nie dla idiotów :jezor:

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 21:30:23 
Użytkownik

Waters napisał(a):
Esperak, Legendford to alarm samochodowy, chyba miałeś na myśli Lemfordera.
Ja kupuje tylko Lemfordera, szkoda kasy i czasu na jakiś inny szajs, a kupowanie na Allegro wahaczy to bez obrazy oszukiwanie samego siebie.
Lemforder - nie dla idiotów :jezor:

W pełni się z Tobą zgodzę.. Kupiłem Lemfordera na allegro za 899pln. I jest to ten sam Lemforeder co w serwisach i w hurtowniach (sprawdziłem przed i po zakupie)

Allegro niestety ( dla nas bardzo dobrze) pokazuje jaką cenę naprawdę trzeba zapłacić za rózne dobra..

Tu jest link do aukcji

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=321704399

Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 06.mar.2008 12:09:55 przez tecra, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 02.mar.2008 21:37:39 
Użytkownik

Ja też ostatnio kupiłem wahacz na allegro do allroada. Za banana TRW czyli takiego jak jest na pierwszy montaż zapłaciłem 305zł plus przesyłka. Do tego komplet śrub, nakrętek i podkładek febi na całe zewieszenie 85zł. Wahacz jest identyczny z tym co zdjąlem (a ten był na 100% fabrycznie montowany - znaczek audi na odlewie i reszta dołów też firmy TRW) Koleś ma góry do allroada za 500zł i doły 305 za banana 320 za prosty. W aso 5000 :/ Więc jest różnica a to że mam spiłowany znaczek audi mi nie przeszkadza skoro to ta sama część

Tytuł:
PostNapisane: 08.mar.2008 00:06:36 
Użytkownik

http://www.forum.vw-passat.pl/showthrea ... cze&page=4

Dotyczy kompletów z allegro.

Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 10.mar.2008 22:53:27 
Użytkownik

Kupiłem zestaw z Warszawy, ten z łącznikami stabilizatorów, wygląda jak ori, jednak opakowania w jakich dostałem raczej nie należą do grupy VW, na pewno nie jest to KluczykTradex, nakrętki jakie były na sworzniach też nie są takie jak powinny być, przejechałem parę tysięcy kilometrów i na razie jestem zadowolony, zobaczymy za parenaście tysięcy km. Na ori auto przejechało 250 tysięcy, z czego 50 kkm w kraju, wymieniłem bo stukało (tyle że końcóki drążka Hart'a po 30 tysiącach) ale jak już kupiłem te zawieszenie to założyłem - zobaczymy!!!

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2008 01:33:04 
Użytkownik

Ja ten komplet wahacze dostałem w oryginalnych opakowaniachtakich jak na aukcji

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=327390989

T.

Tytuł:
PostNapisane: 14.mar.2008 18:19:01 
Użytkownik

tecra napisał(a):
Ja ten komplet wahacze dostałem w oryginalnych opakowaniachtakich jak na aukcji

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=327390989

T.

to że wahacze są w workach z logo ccco , vw, s, śkoda, nie oznacza że są oryginalne, ale pomimo tego cena jest atrakcyjna, troszkę zbyt atrakcyjna!

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2008 18:43:05 
Użytkownik

Panowie, tak sobie poczytałem o tej wymianie wahaczy i pomyślałem po co je wymieniać? Nie można wymienić samych silentblocków? No chyba że te wahacze w audi są jakieś inne i nie da się tego rozebrać i trzeba wymienić cały wahacz. Może mnie ktoś oświecić jak to jest?

Tytuł:
PostNapisane: 22.mar.2008 21:21:58 
Użytkownik

Auto: RS6 Avant C5 MTM
ZIEMBA napisał(a):
Panowie, tak sobie poczytałem o tej wymianie wahaczy i pomyślałem po co je wymieniać? Nie można wymienić samych silentblocków? No chyba że te wahacze w audi są jakieś inne i nie da się tego rozebrać i trzeba wymienić cały wahacz. Może mnie ktoś oświecić jak to jest?

Nu masz racje kłopot w tym że to nie gumy lecą tylko sworznie po drugiej stronie wahacza w 99%.

Opel Zafira 1,8 16V + LPG 2011->jest
Triumph Rocket III Roadster blue haze + tuning 2011->jest
Audi RS6 Avant Black Edition (C5) 2013->jest
Dodge RAM van 2001 3,9L + LPG 2014->jest
----------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 23.mar.2008 20:33:00 
Użytkownik

Aaaaaa, no chyba że tak. To wiem już kolejną rzecz o audi, dzięki za oświecenie Esperak :D

Tytuł:
PostNapisane: 30.mar.2008 11:53:53 
Użytkownik

Słyszałem, że jeżeli coś zaczyna skrzypieć, stukać to najlepiej wymienić od razu cały zestaw żeby nie bawić sie z każdym wahaczem co miesiąc? Widze również, że w tym poście wszyscy zastanawiają sie nad kupnem całego kompletu.

Tytuł:
PostNapisane: 04.kwi.2008 13:12:02 
Użytkownik

Witam,

Wczoraj zajrzałem do swojej zawiechy wymienianej w lutym 2007. Zdjęliśmy ze szwagrem prawy dolny tylni wahacz. Produkt Febi by allegro (oryginalnie popakowane). Sworzeń ma luz pionowy i lata jak linka po studni. Na komplecie 'febi' zrobiłem coś koło 17kkm. Aha tuleja tego wahacza już rozbita. Jeżdze po ciężkim terenie tj. droga 400m dojazdu do posesji wysypana tłuczniem. Więc miało prawo się złachać, ale dla odmiany powiem że szwagier ma w roverze 214 po tej samej drodze zrobione 45000 bez wymiany i u niego praktycznie zero luzu na tulejach czy sworzniu a wóz katowany jak mało który. Naprawde katowany. Niestety w porównaniu aluminium metal, stawiam na metal. I tego zamierzam trzymać się na przyszłość. Chyba że ktoś zna producenta 'podrób' metalowych wahaczy do a4 :diabel: ... wiem o masach nieresorowanych ale to jest koszmar że tak szybko ten metalowy sworzeń rozwala tę aluminiową obudowę...,

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.kwi.2008 16:56:01 
Użytkownik

Ja zakupiłem w końcu wahacze lemfordera na allegro za 899pln. Wyglądają jak oryginalne znaczki audi wytłoczone na aluminium i na gumkach, zalaminowane w reklamówkach z logo audi. Mechanik nie miał żadnych zastrzeżeń. Sprzedawca powiedział, że nie wystawia faktur i nie odprowadza podatku dlatego taka cena... Zobaczymy jak długo posłużą - napewno dam znać jak coś nawali.

Tytuł:
PostNapisane: 15.sie.2008 18:45:29 
Użytkownik

widzę że koledzy kupują wahacze z allegro, mogę wam przedstawić inną alternatywę naprawy wszystkich wahaczy z wyjątkiem dolnych przednich, pozostałe sworznie można zregenerować i koszt około 70 zł za sztukę, ja tak zrobiłem z dolnymi tylnymi i już 80 tys. jest OK !!!
Stojąc przed wyborem co i gdzie kupić podjąłem decyzję o regeneracji swoich ORYGINALNYCH WAHACZY !!!

Tytuł:
PostNapisane: 11.mar.2009 23:26:59 
Użytkownik

Auto: A6 C6 Avant Quettro 3.0 ASN 2002
To może pochwal się skąd jesteś i gdzie regenerowałeś.

Tytuł:
PostNapisane: 15.mar.2009 18:17:24 
Użytkownik

ravros napisał(a):
Ja zakupiłem w końcu wahacze lemfordera na allegro za 899pln. Wyglądają jak oryginalne znaczki audi wytłoczone na aluminium i na gumkach, zalaminowane w reklamówkach z logo audi. Mechanik nie miał żadnych zastrzeżeń. Sprzedawca powiedział, że nie wystawia faktur i nie odprowadza podatku dlatego taka cena... Zobaczymy jak długo posłużą - napewno dam znać jak coś nawali.

Po przejechaniu około 25tyś. km wahacze górne przednie i tylnie z prawej i z lewej strony do wymiany. Tak więc z orginalnością tych wahaczy jest tak chyba nie do końca.

Doły narazie ok

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1